به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی معاونت میراث فرهنگی؛ «حمید روحی» معاون میراث فرهنگی استان کرمان در خصوص بازسازی و کاربری بناهای تاریخی شهر کرمان از جمله کاروانسراها، آب انبارها و قنات ها گفت: در شهر کرمان آبانبارهای زیادی وجود دارد که در واقع سازهی آبی محسوب میشوند. با پیگیریهایی که در این زمینه صورت گرفته هم اکنون در حال ثبت «بند هلاکو» هستیم و طرحی نیز برای مرمت و تغییر کاربری آبانبارهای گنجعلیخان، ابراهیمخان، حاجآقاعلی و وکیل تهیه شد.
وی افزود: با توجه به اینکه این آب انبارها در دورهای مرمت شدند، اما بهدلیل بالا آمدن فاضلاب شهر، کف آبانبار دچار مشکل شدند که با اصلاح این مساله و پایین رفتن سطح فاضلاب شهری، برخی از این آبانبارها پتانسیل تغییر کاربری را دارند و میتوان از آنها بهعنوان موزه، گالری، شربتخانه و چایخانه استفاده کرد.
آنطور که معاون میراث فرهنگی استان کرمان معتقد است، لازم است که به قناتها از دو جنبهی تاریخی و عملکردی پرداخته شود.
وی افزود: بخش عملکردی قنات ها مهمتر است؛ چون مستقیما با کشاورزی و احیای روستاها در ارتباط است. خوشبختانه سازمان جهاد کشاورزی هم برای مراقبت از این قناتها تلاش های زیادی انجام داده است. ما پیشنهاد دادیم یک هیات راهبردی برای ساماندهی به وضعیت قناتها در سازمان جهاد کشاورزی تشکیل شود و نمایندهای از میراث فرهنگی هم در آن حضور داشته باشد.
به گفته روحی، تلاش ما این است که قناتهای باارزش استان را ثبت ملی و حتی ثبت جهانی کنیم. درحال حاضر نیز اطلاعات مربوط به پنج قنات مستندسازی و برای ثبت ملی ارسال شده است.
روحی اما به بخشی از کاروانسراها که در اختیار میراث فرهنگی و بخشی در اختیار اشخاص حقیقی و حقوقی و یا موقوفه است اشاره کرد و افزود: کاروانسرای وکیل که در اختیار سازمان بوده، به بخش خصوصی واگذار شده و در چند ماه آینده عملیات مرمتی آن آغاز میشود.
معاون میراث فرهنگی استان کرمان ادامه داد: کاروانسرای گنجعلیخان هم مرمت و تغییر کاربری داده شده است. اما در محور بازار کرمان، کاروانسراهای خوبی مثل کاروانسراهای چهارسوق، حاجمهدی، کوزهگران، گلشن، هندوها و جعر را داریم. طی مذاکراتی که با مالکان این کاروانسراها داشتیم، قرار شد مرمت، نظارت و حمایتهای مشارکتی این کاروانسراها توسط سازمان میراث انجام شود.
این درحالی است که به گفته روحی، درخصوص کاروانسرای چهارسوق نیز با مالک آن، صحبت شده و چند سرمایهگذار را معرفی کردیم تا به تفاهم برسند و این کاروانسرا احیا شود. همچنین بهدنبال احیا و مرمت کاروانسرای کوزهگران در بازار هستیم؛ در سالهای گذشته چند رواق از این کاروانسرا تخریب شده بود که آنها نیز برای جلوگیری از تخریب بیشتر مرمت و حفاظت شده اند.
کاروانسرای حاجآقاعلی هم که در حال مرمت است، مشاور خوبی دارد و سرمایهگذار آن از توان مالی خوبی برخوردار است. آبانبار بسیار زیبای پایین کاروانسرا هم در حال مرمت است. این کاروانسرا پس از بازسازی، بازار بسیار مناسبی برای جذب گردشگران داخلی و خارجی خواهد شد.