به نظر میرسد یکی از دلایل عمده رشد قیمت خودرو در تعطیلات نوروزی وضعیت بلاتکلیف قیمتگذاری باشد. درواقع خریداران در این شرایط سعی میکنند پیش از اعلام نرخهای جدید کارخانهای، خرید خود را انجام دهند چراکه برای آنها مشخص نیست با افزایش نرخها تاثیر آن بر بازار تا چه اندازه خواهد بود. پیش از نوروز نیز مسوولان وزارت صمت و شورای رقابت اعلام کردند که در ابتدای سال جدید قیمتهای کارخانهای خودروها اعلام خواهد شد، بنابراین تعطیلات نوروزی برای متقاضیان تقریبا آخرین فرصتی بود تا بتوانند پیش از افزایش قیمت رسمی خودرو، خرید خود را انجام دهند. در مقابل فروشندگان نیز سعی کردهاند اعلام قیمتهای جدید صبر پیشه کنند؛ در چنین شرایطی مشخصا قیمت خودروهایی که به مرحله معامله میرسیدند رو به افزایش بوده است.
علاوه بر این در روزهای پایانی سال 1401 شاهد افت نرخ ارز پس از صعود شگفتانگیز آن در اواخر بهمنماه و اوایل اسفندماه بودیم، اما پس از تحویل سال نرخ ارز دوباره مسیر صعودی خود را از پی گرفت. بررسی بازار ارز نشان میدهد نرخ دلار در بازار آزاد 28 اسفندماه 46هزار و 350 تومان بود اما روز گذشته قیمت آن به 51هزار و 400 تومان رسیده بود. بازار خودرو در سالیان گذشته همیشه وفاداری خود را نسبت به تغییرات نرخ ارز نشان داده بود؛ بنابراین در تعطیلات نوروزی نیز با افزایش نرخ ارز قیمت خودرو نیز متاثر شده و افزایش پیدا کرد. همانطور که اشاره شد «دنیای اقتصاد» برای بررسی بازار خودرو قیمت 11 خودروی پرطرفدار بازار و تغییرات آن بین 28 اسفندماه و روز گذشته را زیر نظر گرفته است. پژو 206 تیپ 2 بین این خودروها بیشترین رشد درصدی قیمت را به خود تخصیص داده است. این خودرو در بازه زمانی مورداشاره از 515میلیون تومان به 600میلیون تومان رسیده که نشان از رشد 85میلیون تومانی و 16درصدی بهای این خودرو در بازار دارد.
پژو 207 نیز از خودروهایی بود که اواخر سال 1401 قیمت آن بسیار حاشیهساز شده بود. پژو 207 اتوماتیک MC که 28 اسفندماه به قیمت 930میلیون تومان خرید و فروش میشد، دیروز روی یک میلیارد تومان ایستاد تا رشد قیمتی 70میلیون تومانی و هفتدرصدی را در این مدت ثبت کند. پژوپارس سال که میتوان آن را جزو پرتقاضاترین خودروهای بازار خودروی کشور دانست نیز در این مدتزمان افزایش قیمت 75میلیون تومانی را به خود دیده است. این خودرو 28 اسفندماه 520میلیون تومان قیمت داشت اما روز گذشته 595میلیون تومان قیمتگذاری شد تا نرخ رشد قیمتی 14درصدی را از آن خود کند. سری نیز به تارا اتوماتیک بزنیم که رکورددار افزایش قیمت بوده است. این محصول ایرانخودرو در بازه زمانی مورد اشاره از 880میلیون به 980میلیون تومان رسید تا با 100میلیون تومان افزایش بها، رشد قیمتی 11درصدی داشته باشد. دناپلاس محصول دیگر ایرانخودرو نیز از قافله عقب نمانده و با رشد 40میلیون تومانی و پنجدرصدی، از 750میلیون تومان به 790میلیون تومان رسیده است. رانا پلاس در تعطیلات نوروزی 55میلیون تومان افزایش قیمت داشت تا از 540میلیون تومان در 28 اسفندماه، دیروز به 595میلیون تومان رسیده و نرخ رشد قیمت 10درصدی داشته باشد.
سمند اما بین خودروی مورد بررسی کمترین افزایش قیمت را داشته و تنها با ثبت 25میلیون تومان و پنجدرصد رشد، قیمت آن از 540میلیون تومان به 560میلیون تومان از 28 اسفندماه سال گذشته تا دیروز رسیده است. محصولات سایپا نیز از رقابت افزایش قیمت جا نماندهاند. بین محصولات این خودروساز بزرگ بیشترین رشد قیمتی مربوط به شاهین بوده است. این خودرو با 75میلیون تومان و 13درصد افزایش قیمت از 595میلیون تومان به 670میلیون تومان رسید تا رکورددار رشد قیمت بین محصولات سایپا باشد. تیبا صندوقدار هم که جزو خودروهای ارزانقیمت بازار محسوب شده و بسیاری از افرادی که قدرت خرید خود را برای خرید خودروهای دیگر از دست دادهاند به سراغ آن میروند، با افزایش قیمت 45میلیون تومانی و 13درصدی همراه بوده تا خبر بدی برای این دست از متقاضیان داشته باشد.
این خودرو که 28 اسفندماه 330میلیون تومان خرید و فروش میشد، روز گذشته 375میلیون تومان قیمتگذاری شد. محصول دیگر سایپا که برای این دست از خریداران جذابیت داشت نیز مسیر مشابهی را طی کرده است. ساینا S در این مدت زمانی از 350میلیون تومان به 390میلیون تومان رسید تا رشدی 40میلیون تومانی و 11درصدی را در بهای خود تجربه کند. آخرین خودرویی هم که مورد بررسی قرار میدهیم، کوییک R پلاس اتوماتیک است با 35میلیون تومان و هشتدرصد رشد قیمت، از 28 اسفندماه تا روز گذشته از 455میلیون تومان به 490میلیون تومان رسید.