افزایش میزان سرمایه گذاری های خطرپذیر این فرصت را به علاقهمندان توسعه برنامههای بلاک چینی میدهد تا منابع مورد نیاز را برای پیشبرد پروژه خود بهدست آورند که علاوه بر تنوع بیشتر خدمات بازار ارزهای دیجیتال، به ارائه محصولات بهتر و کاربردیتر به کاربران منجر میشود. بنابراین درحالیکه بسیاری ترجیح میدهند تا نقش و قدرت شرکتهای متمرکز در بازار ارزهای دیجیتال کاهش پیدا کند؛ اما تامین مالی و افزایش سرمایهگذاری خطرپذیر به معنی فرصتهای رشد و پیشرفت بازار است و برخی آن را ضروری میدانند. بنابراین کاهش اخیر فعالیت شرکتهای سرمایهگذاری خطرپذیر در بازار ارزهای دیجیتال، برخی نگرانیها را به دنبال داشته است.
نقش سرمایهگذاران نهادی در بازار
در سالهای اول عرضه بیتکوین، اکثر سرمایهگذاران و فعالان ارزهای دیجیتال را تنها ابزاری برای پرداختها و انجام معاملات مالی میدانستند. استفاده بهعنوان یک ارز و دارایی در تراکنشهای مالی یکی از اهداف اصلی ارزهای دیجیتال به شمار میرود و به همین دلیل اولین تراکنش تجاری بیتکوین در سال2010 برای خرید پیتزا، یکی از مهمترین رویدادهای تاریخ بازار ارزهای دیجیتال است. اما از آن زمان تا به امروز بازار ارزهای دیجیتال تغییرات بسیار زیادی به خود دیده است و توسعهدهندگان و سرمایهگذاران به پتانسیل و کاربردهای بیشتر فناوری بلاکچین پی بردهاند. بنابراین علاوه بر اینکه امروزه ارزهای دیجیتال در بسیاری از معاملات بینالمللی کاربرد پیدا کردهاند و پرداخت هزینهها به کمک آنها برای برخی به عمری عادی تبدیل شده است، خدمات و برنامههای بلاکچینی نیز در تلاش هستند تا بهعنوان جایگزینی برای خدمات مالی سنتی عمل کنند و در آینده نه چندان دور، نقش بسیار مهمتری در زندگی روزمره مردم سراسر جهان داشته باشند.
در راستای رسیدن به این هدف، توسعهدهندگان و علاقهمندان به فناوری بلاکچین و ارزهای دیجیتال نیازمند سرمایه و کمکهای حرفهای هستند و واقعی شدن آرزوهای آنها نیازمند حمایت و فعالیت سرمایهگذاران نهادی است. سرمایهگذاران نهادی با توجه به نفوذ و ارتباطات خود، قدرت مالی و پتانسیل ایجاد تغییرات قابل توجه در پروژهها و روندهای قیمتی، نقشی محوری در بازار ارزهای دیجیتال ایفا میکنند و به همین دلیل افزایش یا کاهش مشارکت آنها برای فعالان و سرمایهگذاران بازار بسیار مهم است. شرکتهای سرمایهگذاری خطرپذیر از جمله مهمترین سرمایهگذاران نهادی بازار ارزهای دیجیتال به شمار میروند و بهطور مستقیم در رشد و پیشرفت خدمات و پروژههای جدید و قدیمی بلاکچینی نقش دارند. یکی از بزرگترین چالشهای توسعهدهندگان و علاقهمندان راهاندازی پروژههای بلاک چینی، تامین مالی سرمایه مورد نیاز برای روند توسعه و تبلیغات است.
سرمایهگذاران خطرپذیر این فرصت را برای این تیمهای کوچک و پروژهها فراهم میکنند تا در ازای فروش سهام مالکیت یا سهمی از توکنهای صادر شده، سرمایه مورد نیاز خود را دریافت کنند. علاوه بر تامین مالی، سرمایهگذاران خطرپذیر میتوانند نقش مشاوره و هدایت پروژه را نیز برعهده بگیرند و بهطور مستقیم و مداوم، به رشد و بهبود پروژه کمک کنند. بنابراین هرچه فعالیت سرمایهگذاران خطرپذیر در بازار افزایش پیدا کند، پروژههای بیشتری این فرصت را پیدا میکنند تا سرمایه مورد نیاز خود را دریافت و روند توسعه را آغاز کنند. با وجود روند رو به رشد سرمایهگذاری خطرپذیر در بازار ارزهای دیجیتال طی چند سال گذشته، اما اخیرا در این بخش شرایط چندان خوب به نظر نمیرسد و دادهها حاکی از کاهش علاقه و سرمایه ورودی شرکتهای سرمایهگذاری خطرپذیر در بازار ارزهای دیجیتال است.
کاهش تامین مالی پروژههای بلاکچینی
با وجود روند رو به رشد قیمتی ارزهای دیجیتال طی سال2023، دادهها نشان میدهند که سرمایهگذاری خطرپذیر ارزهای دیجیتال کاهش قابل توجه 68درصدی نسبت به سال2022 داشته است و از 33.3میلیارد دلار به 10.7میلیارد دلار رسیده است. در سال2023، اکثر سرمایهگذاریهای خطرپذیر در نیمه اول انجام شدهاند و در نیمه دوم، سرمایهگذاری پروژههای ارز دیجیتال افت محسوسی داشته است. بنابراین به نظر میرسد که حتی روند صعودی قیمت بیتکوین نیز نتوانسته است تا منجر به تغییر این شرایط شود. طی یک سال گذشته اکثر سرمایهگذاریهای خطرپذیر در پروژههای زیرساخت بلاکچین، توکنهای غیرمثلی، بازیهای بلاکچینی و دیگر خدمات وب3.0 انجام شده است و سرمایهگذاری در بخشهایی مانند تجزیه و تحلیل دادهها، پلتفرمهای معاملاتی و راهحلهای سازمانی کاهش پیدا کرده است. نسبت به سال2022، تعداد قراردادهای انجام شده نیز کاهشی 32درصدی داشته و از 2671مورد به 1819مورد رسیده است.
این کاهش تامین مالی پروژههای بلاکچینی تحت تاثیر عوامل مختلفی رخ داده است. درحالیکه اکثر ارزهای دیجیتال روند مثبت و امیدوارکننده قیمتی را طی سال2023 داشتهاند، اما شرکتهای مالی تحت تاثیر عوامل اقتصادی کلان و همچنین سختگیریهای اخیر قانونگذاران آمریکایی، از افزایش حجم سرمایهگذاری خود در بازار ارزهای دیجیتال و تامین مالی پروژههای بلاکچینی خودداری میکنند. سقوط شدید قیمتی ارزهای دیجیتال و ورشکستگی بسیاری از پروژهای بلاکچینی در سال2022 نیز کمکی به این شرایط نکرده است. بنابراین نگرانی از آینده بازار ارزهای دیجیتال باعث شده است تا شرکتها روند محتاطانهتری را در پیش بگیرند.
بهعنوان مثال، شرکت سرمایهگذاری GSR در سال2022 یکی از فعالترین شرکتهای سرمایهگذاری خطرپذیر بازار ارزهای دیجیتال بود و به تامین مالی بیش از 79پروژه بلاکچینی مختلف کمک کرد. با این حال، در سال2023 این شرکت فعالیت خود را بهشدت کاهش داد و تنها در 17پروژه مشارکت داشته است. بهرغم اینکه میزان سرمایهگذاری خطرپذیر ارز دیجیتال در سال2023 بهطور قابل توجهی کمتر از سال2022 بود، اما همچنان از 6.4میلیارد دلاری که در بازار نزولی 2019-2020 مشاهده شده بود، فراتر رفته است. این موضوع نشان میدهد که جهش قیمتی ارزهای دیجیتال در سال2021 سرمایهگذاران و شرکتهای نهادی بیشتری را به بازار جذب کرده است. بنابراین حتی با وجود چالشها و سقوطهای قیمتی، همچنان میزان سرمایهگذاری قابل توجهی در بازار ارزهای دیجیتال انجام میشود.
علاوه بر آن، دادهها نشان میدهند که در سال2023، استارتآپها و پروژههایی که در مراحل اولیه بودند بیشترین حجم سرمایه را جذب کردهاند که نشاندهنده اعتقاد و امیدواری سرمایهگذاران به پتانسیل بلندمدت فناوریهای بلاکچین و ارزهای دیجیتال حتی در زمان چالشهای کوتاهمدت و اصلاحات قیمتی بازار است.در صورت ادامه یافتن روند صعودی بازار در سال2024 و رسیدن قیمت ارزهای دیجیتال به محدودههای بالاتر، قابل پیشبینی است که فعالیت سرمایهگذاران نهادی و خطرپذیر نیز افزایش خواهد یافت و برنامهها و پروژههای بلاکچینی این فرصت را خواهند داشت تا منابع و سرمایه مورد نیاز خود را دریافت کنند.
با توجه به اینکه پروژههای بلاکچینی معمولا توکن اختصاصی خود را نیز دارند، این شرایط میتواند برای سرمایهگذاران بازار نیز اهمیت داشته باشد تا با بررسی فعالیت شرکتهای سرمایهگذاری خطرپذیر بازار، فرصتهای طلایی برای سرمایهگذاری در جدیدترین برنامههای بلاکچینی را شناسایی کنند. هرچند سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال کمتر شناختهشده همواره ریسک و خطرات بیشتری نسبت به گزینههای شناختهشده و مطرح بازار دارد و سرمایهگذاران نباید از اهمیت مدیریت ریسک در زمان معامله ارزهای دیجیتال غافل شوند.