روزنامه نیویورک تایمز یکشنبه شب گزارش داد: آمریکا از طریق ترکیه با گروههای شورشی در سوریه در تماس بوده و اکنون در حال بحث درباره تعامل گسترده با آنهاست.
به گزارش ایرنا، نیویورک تایمز به نقل از مقامهایی که نامشان را فاش نکرد، نوشت که آمریکا در روزهای اخیر به طور غیرمستقیم پیامهایی به گروههای شورشی در سوریه فرستاده است.
این گزارش افزود: اکنون که این گروهها بر دمشق پایتخت سوریه سیطره یافته و بشار اسد را از قدرت کنار زدهاند، جو بایدن رئیس جمهور آمریکا و مشاوران ارشد وی در حال بحث و بررسی این مساله هستند که تعامل مستقیم با این گروهها باید تا چه اندازه پیش برود.
مقامهای آمریکایی و ترکیهای گفتند، پس از آغاز حمله گسترده این گروهها و پیش از کنترل آنها بر دمشق، ایالات متحده از طریق دولت ترکیه که با این گروهها ارتباط دارد، پیام فرستاد.
یکی از مقامها اظهار کرد، پیامهای اولیه با این هدف بود که به این گروهها گفته شود که «چه کاری نباید بکنند.»
یکی از پیامهایی که آمریکا از طریق دولت ترکیه فرستاد، این بود که گروههای شورشی نباید به شبهنظامیان داعش اجازه دهند که در حمله خود علیه حکومت اسد مشارکت داشته باشند.
این گروهها از طریق تُرکها پاسخ داده و اطمینان دادند که قصد ندارند به داعش اجازه دهند که در دولت آنها مشارکت داشته باشد.
به نوشته نیویورک تایمز، این پیامها از کانالهای نظامی، اطلاعاتی و دیپلماتیک به ترکها انتقال یافت.
جو بایدن رئیس جمهور آمریکا یکشنبه شب گفت که ایالات متحده به داعش اجازه نخواهد داد که از وضعیت سوریه به نفع خود بهره ببرد.
در همین حال، در دولت بایدن بحثهایی درباره تعامل مستقیمتر با این گروهها در رابطه با رفتار گذشته آنها و ارتباطاتشان با افراطیها جریان دارد.
گروههای مسلح سوری که بر دمشق سیطره یافته اند، در ائتلافی با نام هیات تحریر الشام گرد هم آمدهاند که آمریکا آن را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار داده است.
یک مقام ارشد آمریکایی اظهار کرد که نهادهای اطلاعاتی ایالات متحده و مسئولان ارشد دولت باید همچنان در حال ارزیابی هیات تحریر الشام و رهبر آن ابومحمد الجولانی هستند.
این مقام ارشد آمریکایی اظهار کرد: ما باید رفتار آنها را نگاه کنیم. ما باید چند پیام غیرمستقیم رد و بدل کنیم و ببینیم از آن چه حاصل میشود.
مقامهای آمریکایی اعلام کردند، هر چند هیات تحریر الشام در فهرست سازمانهای تروریستی قرار دارد اما دولت بایدن اجازه دارد که با آن و رهبرش گفتوگو کند اما نمیتواند به آنها حمایت مادی ارائه کند.
دولت بایدن تاکنون گفتوگوی مستقیمی با هیات تحریر الشام نداشته اما بجای آن همکاری نزدیک و مستقیمی با گروههای کُرد موسوم به نیروهای دموکراتیک سوریه داشته است.
نیویورک تایمز به نقل از مقامهای آمریکایی نوشت که دولت بایدن این گروه را تشویق کرد و با ارائه حمایت اطلاعاتی به آن کمک کرده است تا بر نواحی شرق سوریه از جمله شهرهای دیرالزور و ابوکمال کنترل پیدا کند.
مقامهای ایالات متحده گفتند که هدف از این عملیات آن بود که اطمینان حاصل شود داعش نمیتواند از اوضاع استفاده کند و نتواند پس از خروج نیروهای دولتی سوریه بر این مناطق کنترل یابد.
یک مقام آمریکایی اظهار کرد، پیامی که آمریکا به نیروهای دموکراتیک سوریه فرستاد این بود: اگر رژیم منطقه را تخلیه کند، این منطقه به گروهی برسد. بنابراین، بجای آنکه به داعش اجازه دهید وارد این خلاء شود باید شما خودتان آن را پر کنید.