چاقو یکی از کاربردی ترین لوازم و ظروف آشپزخانه می باشد که پس از مدتی استفاده کند می شوند و برای استفاده راحت تر باید آنها را تیز کرد. امروزه سنگ های چاقو تیزکن تولید شده و در بازار وجود دارند که می توانید از آنها برای این منظور بهره ببرید؛ اما به غیر از تیز کردن چاقو با سنگ های چاقو تیزکن می توان از روش های خانگی دیگری نیز استفاده نمود که نتیجه ی کار به همان اندازه چشمگیر می باشد.
روش های تیز کردن چاقو در منزل
قابل ذکر است که تمامی وسایل مخصوص تیز کردن چاقو، قادر به تیز کردن لبه های چاقوها چه کوچک و چه بزرگ نیست و بعضی از این وسایل امکان دارد تراشیدن تیغه چاقو را انجام دهند و بعضی دیگر لبه پیشین چاقو را از بین برده و سطح تازه را جلا می دهند. با ساده ترین امکانات در خانه می توانید تیز کردن چاقو را تجربه نمایید.
دستگاه چاقو تیز کن
می توانید یکی از این دستگاهها خریداری کنید و در منزل برای تیز کردن چاقوهای خود به کار ببرید. این دستگاهها در دو نوع دستی و برقی وجود دارند.
با استفاده از فنجان چینی و یا ماگ
قطعا در هر خانه ای انواع فنجان، ماگ، لیوان و استکان وجود دارد، می توانید با کمک این ظروف شیشه ای و چینی به راحت ترین شکل ممکن تیز کردن چاقو را انجام بدهید. برای این کار ماگ را باید برعکس نموده و با ته آن شروع به تیز نمودن چاقو نمایید؛ به این صورت که لبه چاقو را آن قدر به تکرار بر روی ته ماگ و یا فنجان می کشید تا در نهاتی تیز گردد.
با کاغذ سمباده
سمباده وسیله ای عالی برای تیز کردن چاقو می باشد که از نظر هزینه بسیار مقرون به صرفه است. اگر سمباده ای که تهیه می کنید دانه درشت باشد؛ بهتر عمل می کند. سمباده را می توانید به صورت رفت و برگشت بر روی تیغه چاقو بکشید یا اینکه سمباده را بر روی یک سطح هموار ثابت و محکم نموده و چاقو را بر روی آن بکشید تا تیز شود.
در صورتی که درون منزل سمباده موجود نیست و برای تیز کردن چاقو عجله دارید؛ سوهان ناخن دارای لایه کاغذ سمباده ی نازک با دانه های ریز نیز عملکردی مشابه با آن دارد. برای تیز شدن چاقو می توانید تیغه چاقو را بر روی بخش زبر سوهان ناخن کشیده و تکرار نمایید تا تیز گردد.
با سنگ
یکی دیگر از روش های تیز کردن چاقو، استفاده از سنگ است، تیز کردن چاقو با سنگ را می توان از روش های سنتی و قدمت دار دانست زیرا در گذشته از این روش استفاده می شده و اکنون نیز به کار گرفته می شود. اول سنگی تیز را مهیا نموده و بعد آن را بر روی میز و یا هر سطح دیگری بگذارید و لبه چاقو را شروع به کشیدن بر روی سنگ نمایید تا تیز شود. فقط حواستان به دست خود باشد مبادا آسیب ببیند. برای این کار می توانید از هر سنگ معمولی که از رودخانه ها و یا … پیدا می کنید؛ می توانید استفاده نمایید.
با سوهان سنگ و سوهان میله ای
از دیگر روش های تیزکنی چاقو، استفاده از سوهان سنگ و نیز سوهان میله ای می باشد. انواع سوهان سنگ اغلب از متریال آلومینیوم اکسید ساخته گردیده اند و برای این منظور به کار می روند.در صورتی که سوهان سنگی که برای این منظور انتخاب نموده اید، خشک می باشد، باید سوهان سنگ خود را درون آب بگذارید و برای 10 – 15 دقیقه بخیسانید به طوری که به طور کامل مرطوب شود. سپس بر روی میز و یا هر سطح هموار دیگری بگذارید و با پایه های سوهان سنگ آن را ثابت نمایید.چاقوی مورد نظر را به دفعات بر روی سوهان سنگ بکشید تا تیز شود. دقت کنید که باید زاویه آن زیاد نباشد (25 – 35 درجه) و تمامی لبه چاقو را بر روی سوهان سنگ بکشید.پس از تیز شدن یکی از لبه های چاقو نوبت به تیز کردن لبه دیگر چاقو است.
و اگر می خواهید از سوهان میله ای برای این منظور استفاده نمایید؛ باید همین عمل را با سوهان میله ای انجام دهید.
با کمربند چرمی
در این روش باید کمربند چرمی را آماده کرده و در دست خود نگه دارید؛ سپس لبه چاقو را بر روی سطح داخل کمربند کشیده و آن را تکرار نمایید تا تیز شود. جهت نتیجه گیری بهتر و ایمنی بیشتر؛ یک طرف کمربند را بر روی پایه میز و یا صندلی محکم کنید.
با مقوا و روزنامه
البته که نتیجه کار در هر کدام از روش ها با یکدیگر متفاوت است، اما همگی در تیز شدن چاقو مشابه هستند. به عنوان مثال در روش تیز نمودن چاقو با مقوا و کارتن، لبه چاقو به اندازه روش های کمربند چرمی و سوهان تیز نمی شود. در روش استفاده از مقوا باید لبه چاقو را بر روی آن بکشید تا تیز شود.
شاید باورتان نشود اما با استفاده از روزنامه می توانی چاقوهای کند خود را تیز نمایید. اول چاقوی مورد نظر را خوب بشویید و خشک نمایید. بعد بر روی روزنامه ای که دارای جوهر سیاه می باشد؛ به دفعات بکشید. بعد دوباره چاقو را به خوبی بشویید و خوب هم خشک نمایید. کربن موجود در ترکیبات جوهر موجب تیز شدن چاقو می شود.
با چاقو
همانطور که دست انسان دست دیگر را می شوید، یک چاقو هم می تواند چاقوی دیگر را تیز کند. برای تیز کردن چاقوی کند می توانید از قسمت پشتی چاقو که تیز نمی باشد و یا پهلوی یک چاقو بهره ببرید.مانند سایر روش ها، تیغه های چاقوی کند را بر روی این سطوح بکشید تا تیز گردند. فولاد بودن جنس آن چاقو که نقش تیز کردن را ایفا می کند؛ باعث بهتر بودن نتیجه می شود.
اگر در مکانی قرار دارید که تنها وسیله موجود و در دسترس بتن می باشد، می توانید از روش تیزکنی چاقو با بتن را انجام بدهید. جهت تیز کردن با بتن باید تیغه های چاقو را بر روی بتن به دفعات کشیده و حرکت دهید تا در نهایت تیز گردد. نکته مهم در این روش وارد آوردن فشار کم و رعایت احتیاط هنگام کار است.
چند ترفند برای تست تیز بودن چاقو
البته که کند بودن مفهوم و قانون خاصی ندارد و اگر هنگام کار با چاقو خرد کردن و برش مواد غذایی سخت بود و به بافت مواد آسیب رساند و موجب له شدن آن گردید؛ یعنی چاقوی شما کند است و نیاز به تیز شدن دارد. اما با استفاده از چند مورد به راحتی به این موضوع پی برد.
مثلا در صورتی که موقع برش گوجه فرنگی نرمی، چاقو قادر به انجام آن نبود و به بافت آن آسیب رساند و گوجه له گردید یعنی چاقو کند می باشد.یا همچنین پیاز؛ اگر چاقوی شما نتوانست پیاز را به خوبی برش بدهد یعنی کند شده است. تست دیگر استفاده از کاغذ می باشد؛ با چاقو کاغذ را برش زنید اگر موفق به این کار نشد و کاغذ مچاله گردید؛ یعنی چاقوی شما کند شده است.