به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ، حجتالاسلام خسروپناه در همایش «چشمه تسنیم» در دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی که با حضور اساتید و دانشجویان برگزار شد؛ ضمن تبریک اعیاد شعبانیه و دهه فجر، یاد امام راحل و شهدا را گرامیداشت و در ادامه ضمن ابراز خرسندی از انتشار هشت جلد تفسیر تسنیم این اثر را «چشمه جوشان معارف» توصیف کرد و افزود: این تفسیر پاسخی به چالشهای انسان معاصر است.
بنابر روایت شبستان، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، تفسیر تسنیم را اثری گرانسنگ خواند و ابراز امیدواری کرد که بتوانیم به شایستگی از این معارف بهره ببریم و آنها را در زندگی فردی و اجتماعی خود پیاده کنیم و در اختیار جوامع بشری که امروزه با بحرانهایی چون بحران هویت، خانواده و محیط زیست مواجه هستند قرار دهیم تا از آن برای حل این بحرانها استفاده کنند.
حجتالاسلام خسروپناه با اشاره به توفیق خود در حضور در درس تفسیر علامه جوادی آملی به مدت بیش از بیست سال، از دهه شصت و زمانی که در دزفول مشغول تحصیل در دبیرستان و حوزه بودند تا سال 68 که به قم مشرف شدند و در درس تفسیر و اسفار علامه جوادی آملی شرکت میکردند، از این تفسیر بهرهمند میشدند.
وی با بیان خاطرهای از درس تفسیر آیه 200 سوره آل عمران و پر کردن یک دفتر صد برگی از توضیحات علامه جوادی آملی، بر عظمت و عمق این تفسیر تأکید کرد. وی برای شناخت این تفسیر، بررسی دو منظر «شخصیت مفسر» و «روش و محتوای تفسیر» را مهم دانستند.
جامعیت علمی علامه آملی نادر است
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، علامه جوادی آملی را فیلسوف، عارف، فقیه و مفسری کمنظیر خواند و جامعیت علمی ایشان را در طول تاریخ تفسیر، چه در میان شیعه و چه در میان اهل سنت، بسیار نادر دانست.
وی تسلط علامه جوادی آملی بر مکاتب مختلف فلسفی از جمله حکمت مشاء، اشراق، یمانی میرداماد و متعالیه، و همچنین آشنایی عمیق ایشان با عرفان نظری و عملی و عرفان ادبی و شعری را ستود و از اجتهاد مطلق ایشان در همه ابواب فقه سخن گفت.
حجت الاسلام خسروپناه، یکی از ویژگیهای برجسته تفسیر تسنیم را پرداختن به مسائل و بحرانهای انسان معاصر دانست و بیان کرد که علامه جوادی آملی، عالم به زمانه است و مسائل و چالشهای انسان امروز را به خوبی میشناسد.
تسلط علامه آملی بر مسائل انقلاب اسلامی
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی تسلط علامه بر مسائل انقلاب اسلامی به دلیل سالها مسئولیت و ارتباط با مسئولان و اشراف بر مسائل انقلاب را از دیگر عوامل مهم در نگارش این تفسیر ارزشمند برشمرد.
وی، شخصیت فردی علامه جوادی آملی را از دیگر ویژگیهای مؤثر در تفسیر تسنیم معرفی کرد و اخلاق، اخلاص، تواضع، زهد و ولایتمداری ایشان را ستود.
حجت الاسلام خسروپناه، علامه جوادی آملی را «عین تواضع» توصیف کرد و این ویژگیهای اخلاقی را در فهم عمیق متون دینی بسیار مؤثر دانست. وی با بیان اینکه فهم عمیق قرآن نیازمند فضیلتهای خاصی است، تفسیر تسنیم را تفسیری فضیلتمدار خواند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، تفسیر تسنیم را شرح المیزان ندانست، بلکه آن را تفسیری مستقل دانست که به پرسشهای فراوان انسان معاصر پاسخ میدهد؛ از جمله ویژگیهای تفسیر تسنیم از نظر وی، ترتیبی ـ موضوعی بودن آن و همچنین ساختار چهار بخشی آن است که شامل گزیده تفسیر، تفسیر ادبی-اجتهادی، اشارات و لطایف و بحث روایی است.
وی ادامه داد: این ساختار، فهم عمیقتری از آیات را در اختیار مخاطب قرار میدهد. همچنین از دیگر ویژگیهای این تفسیر، تفسیر قرآن به قرآن، قرآن به سنت و قرآن به عقل است؛ علامه جوادی آملی در این تفسیر، ابتدا فهم آیات را از خود آیات به دست آورده و سپس با سنت و عقل، فهمهای عمیقتر را ارائه میدهد.
حجت الاسلام خسروپناه، پرداختن به مسائل زمانه از جمله تعارض علم و دین، نسبت دین و دنیا، سکولاریسم، پلورالیسم دینی، کلام جدید، الهیات مدرن، مباحث مربوط به حکومت و حکمرانی، فلسفه اخلاق و فلسفه اجتماع را از دیگر ویژگیهای تفسیر تسنیم برشمرد.
وی بحث «گاورننس» و «گاورمنت» را از جمله مسائلی دانست که در این تفسیر به آنها پرداخته شده است. به عنوان مثال، به بررسی رویکرد حکمرانی حضرت نوح (ع) در تفسیر سورههای هود و نوح در تفسیر تسنیم اشاره کرد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی معتقد است که علامه جوادی آملی در تفسیر تسنیم با طرح پرسشهای جدید از قرآن، به فهمی جدید، عمیق و روشمند از قرآن دست یافته است و این کار را بدون اینکه گرفتار تفسیر التقاطی شود انجام داده است.
تفسیر تسنیم؛ تفسیری تقریبی و جهانی
وی تفسیر تسنیم را تفسیری تقریبی و جهانی دانست که اهل سنت و حتی پیروان سایر ادیان نیز میتوانند از آن استفاده کنند به سوالات اهل سنت و شیعه پاسخ داده است. یک ترجمه کل قرآن مبتنی بر تفسیر نیاز داریم.
حجت الاسلام خسروپناه این تفسیر را برای مخاطبان مختلف از جمله نوجوانان، کودکان و جوانان مناسب دانست و بر لزوم ترجمه و تلخیص آن به زبانهای مختلف و مناسب با مخاطبان مختلف تأکید کرد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی به اساتید دانشگاه و جوانان توصیه کرد که با تفسیر تسنیم انس بگیرند و از آن بهرهمند شوند.
وی همچنین استخراج فلسفه اخلاق، فلسفه حقوق، فلسفه دین و علوم مختلف از تفسیر تسنیم را خواستار شد و با بیان اینکه بخشی از این کارها تاکنون انجام شده است، بر لزوم ادامه این مسیر تأکید کرد.
حجت الاسلام خسروپناه با اشاره به اهمیت بحث حکمرانی در دنیای امروز، استفاده از تفسیر تسنیم در حکمرانی کشور و شورای عالی انقلاب فرهنگی را ضروری دانست و بر لزوم بهرهگیری از این تفسیر در مسائل مربوط به علم و فناوری، فرهنگ اجتماعی، راهبردها و راهبریها تأکید کرد.