داروهایی که حکیم تجویز میکرد عمدتا داروهایی بودند که از دل طبیعت بیرون میآمدند. بقراط، بزرگترین حکیم یونانی میگوید: «بگذار غذایت داروی تو و دارویت غذای تو باشد». این گفته نشاندهندهی اهمیت غذا در حفظ سلامتی است.
بنیتا در سری مقالات «آشتی با طبیعت»، به بررسی خواص گیاهان دارویی و غیردارویی میپردازد. در این قسمت، با خواص هندوانه و نیز طرز تهیهی یک کوکتل خوشمزه، با استفاده از این میوهی پر خاصیت، آشنا میشویم. در ادامه با بنیتا همراه باشید.
هندوانه، سبز و قرمز تابستانه
هندوانه گیاهیست یکساله که ساقهای خزنده و پیچک مانند دارد و برگهای آن پهن با بریدگیهای عمیق است. هندوانه گلهای کوچک زرد رنگ دارد و میوهی آن گرد یا بیضی شکل است. پوست هندوانه سبز و درون آن معمولا قرمز رنگ است. اما هندوانههای پیوندی هم وجود دارند که درونشان زرد است و هندوانهی آناناسی نامیده میشوند. داخل هندوانه پر از دانههای سیاه، سفید، زرد یا قرمز رنگ است.
هندوانه دارای اسید آمینهایی به نام سیترولین و موادی بنام کاروتن و لیکوپن و نوعی قند به نام مانیتول است.
هر 100 گرم هندوانه، دارای 92 گرم آب، 0/5 گرم پروتئین، 6 گرم نشاسته، 0/7 میلیگرم کلسیم، 10 میلیگرم فسفر، 0/5 میلیگرم آهن، 1 گرم سدیم، 100 میلیگرم پتاسیم، 600 میلیگرم ویتامین آ، 0/03 میلیگرم ویتامین ب1، 0/3 میلیگرم ویتامین ب 2، 0/2 میلیگرم ویتامین ب3 و 8 میلیگرم ویتامین ث است.
تخم هندوانه، دارای روغنی است که خواص مشابه روغن بادام دارد.
خواص هندوانه:
هندوانه از نظر طب قدیم ایران طبیعتی سرد و تر دارد و خواصی دارد که به شما در بهبود سلامتیتان کمک میکند:
1. هندوانه گرما را برطرف میکند و پایین آورندهی فشار خون است.
2. معده را تقویت میکند و کرمهای معده و روده را از بین میبرد.
3. پوست سفید هندوانه، برای از بین بردن زخم گلو و دهان بسیار موثر است.
4. هندوانه بدن را تازه و شاداب میکند و برای اشخاص گرم مزاج بسیار مفید است.
5. اگر تب دارید، هندوانه را با شیر خشک بخورید.
6. برای خنک کردن بدن در روزهای گرم تابستان بسیار مفید است.
نکات مهم:
اول: هندوانه را بین دو وعدهی غذایی بخورید، یعنی تقریبا سه ساعت بعد از غذا و یکساعت قبل از وعدهی بعدی. اگر بلافاصله بعد از غذا خورده شود، در هضم اختلال ایجاد میکند.
دوم: هندوانه را با سایر میوهها نخورید، زیرا باعث نفخ شکم میشود.
سوم: هندوانه برای اشخاص سرد مزاج افرادی که دارای معدهی سرد هستند مناسب نیست. اما اگر این افراد تمایل شدید به خوردن هندوانه دارند، میتوانند آن را با شکر یا عسل بخورند تا ضرر آن مهار شود.
Recipe
کوکتل هندوانه
20 دقیقه
سختی 1 از 10
این نوشیدنی میتواند بهترین انتخاب برای پذیرایی از خانواده و میهمانان در فصل گرما باشد.
مواد لازم
- هندوانه خرد شده (1 پیمانه)
- آب آناناس (1 پیمانه)
- پالپ پرتقال (1 پیمانه)
- لیموناد گازدار (2 پیمانه)
مسیر پخت
- دانههای هندوانه را جدا کرده، به همراه آب آناناس در مخلوط کن بریزید.
- پالپها را در مخلوط کن بریزید و مواد را خوب مخلوط کنید.
- در آخر لیموناد گازدار را اضافه کنید و در لیوان مورد نظر، سرو کنید.
نکته: این نوشیدنی سرد سرو میشود و سرشار از ویتامینهای B ,C است.
اگر از خواندن این مطلب لذت بردید میتوانید «آشتی با طبیعت؛ خواص معجزهآسای لیموترش» را نیز بخوانید.
دوستان و همراهان همیشگی بنیتا، شما میتوانید سری مقالات آشتی با طبیعت را هر هفته دوشنبه دنبال کنید. لطفا نظرات و پیشنهادات خود را در بخش نظرات به اشتراک بگذارید؛ همچنین میتوانید به کانال تلگرامی بنیتا بپیوندید.
منابع:
مجموعهی گیاهان دارویی، سید محمد حسین لاجوردی و حامد همراه
medicalnewstoday، livescience، whfoods