تا به حال به این فکر کردهاید که هر غذا، دسر و نوشیدنی داستانی دارد؟ اصلا غذاها از کجا آمدهاند و چه کسانی برای اولین بار آنها را درست کردهاند؟
غذا یکی از نیازهای اولیهی بشر است. امروزه آشپزی به هنری گسترده تبدیل شده و روزبهروز پیشرفت بیشتری میکند. سرآشپزها و متخصصین این رشته، همواره به فکر خلق طعمهای جدید و متفاوت هستند. اما با اینوجود، هنوز هم غذاهای کلاسیک، مورد استقبال افراد مختلف قرار میگیرند.
بنیتا در این سری مقالات به توضیح تاریخچه و طرز تهیهی خوراکیهای کلاسیک جهان میپردازد. در ادامه با ما همراه باشید.
کلاف سر در گم تاریخ بستنی!
بسیاری از ملتها ادعا میکنند که تاریخ بستنی متعلق به آنهاست و آنها اولین بستنیهای تاریخ را درست کردهاند. پس دنبال این نباشید که بفهمید، چه کسی برای اولین بار بستنی درست کرد؛ زیرا پاسخ مشخصی پیدا نخواهید کرد و خواهید فهمید که بستنی به طور همزمان در بسیاری از نقاط دنیا وجود داشته است.
مرده هگمتانه، در ایران، در هنگام گرمی هوا، از دسر خاصی استفاده میکردند و برای ساخت این دسر، برف روی کوهها را حمل میکردند و در زیرزمینهای سردی به نام یخچال ذخیره میکردند. آنها برف را با شیرهی انگور مخلوط میکردند و این دسر مختص قشر و گروه خاصی نبوده است.
دسرهای یخی، قرنها پیش وجود داشتهاند و گفته شده که امپراطور روم بردههایش را به کوهها میفرستاده تا برف بیاورند و آشپزها برف را با عسل یا شیره و آبمیوه و قسمت گوشتی میوهها مخلوط میکردند و به امپراطور میدادند.
بخشی از ریشههای تاریخی بستنی را میشود در چین دنبال کرد. این دسر خوشمزه، در چین مخصوص حاکمان و خاندان سلطنت بوده است. در تاریخ چین آمده که پادشاه وقت چین، تانگ، 94 نفر را به کار آوردن یخ به قصر گمارده بود. در آن زمان، نوعی خوراکی به نام کومیس درست میشد که از شیر گرم تخمیر شده، آرد و کافور درست میشده.
اسکندر مقدونی هم از هواداران مخلوط برف و عسل بود. در تاریخ آمده است که مارکوپولو دستور بستنی را از چین به ایتالیا آورد و این دستور بسیار شبیه به دستور تهیهی بستنی میوهای است. کاترین دِمِدیچی، همسر هنری دوم، این دسر را در زمان ازدواجش (1533 میلادی) به فرانسه آورد. در دههی 1600، چارلز اول، پادشاه انگلستان از بستنی خوشش آمد و به سرآشپزش پول زیادی داد تا دستور تهیهی بستی را از مردم پنهان کند، زیرا باور داشت که این دسر باید یک دسر سلطنتی باقی بماند.
اولین جایی که بستنی را در مکانی عمومی سرو کرد، کافه پروکوپ فرانسه بود که در اواخر قرن هفدهم این اتفاق افتاد. این نوع بستنی از مخلوط شیر، خامه، کره، و تخم مرغ درست میشد و با وجود این که در مکانی عمومی سرو میشد، همهی طبقههای اجتماعی نمیتوانستند این دسر را تهیه کنند.
با گذشت زمان و اختراع یخچال و دستگاههای بستنیساز، رفته رفته بستنی فراگیر شد و در تمام نقاط دنیا مورد استقبال قرار گرفت. امروزه فقط پولدارها نیستند که بستنی دوست دارند، بلکه فقرا و تمام مردم در هر سن و سالی در گرمای تابستان و حتی در سرمای زمستان، به این دسر فوقالعاده رو میآورند.
جالب است بدانید، کافه پروکوپ فرانسه، قدیمیترین کافهای است که بستنی در آن سرو میشد، هنوز هم بستنی سرو میکند و مشتریان زیادی دارد. وانیلی و شکلاتی، پرطرفدارترین طعمهای بستنی هستند و گرانترین بستنی دنیا، به همراه طلای مایع در کافههای لوکس سرو میشود.
بستنی سنتی ایرانی
این بستنی، فقط مختص ایران بوده و طرفداران بسیاری چه در داخل و چه خارج از کشور دارد. این دسر، مورد توجه توریستهای خارجی نیز قرار دارد و همه به عطر و طعم دلپذیرش علاقه دارند.
مواد لازم:
شیر چرب 4 لیوان
شکر 2 لیوان
ثعلب 2 قاشق چایخوری
گلاب نصف لیوان
خامه 100 گرم
مغز پسته و زعفران دم کرده به مقدار لازم
طرز تهیه:
ته یک سینی را چرب کنید و خامه را به صورت لایهای نازک درکف سینی بریزید. سپس داخل فریزر قرار بدهید تا یخ بزند. شیر را در قابلمه بجوشانید و سپس حرارت را ملایم کنید و زعفران دم کرده و گلاب را اضافه کنید. مقدار زیادی زعفران به شیر اضافه کنید، زیرا پس از یخ زدن، رنگ زعفران کمتر میشود. ثعلب و شکر را قاشق قاشق به شیر اضافه کنید و هم بزنید و مراقب باشید که مایهی بستنی یکنواخت بشود. مایع بستنی را از حرارت بردارید و در کاسهای فلزی و رسانا قرار دهید. سپس در ظرف بزرگتری یخ بریزید و کاسه را در آن قرار دهید. بستنی را هر یک ساعت هم بزنید تا کمی کشدار شود و خودش را بگیرد و دوباره در میان یخها قرار دهید. پس از آماده شدن بستنی، مغز پسته و خامه را با آن مخلوط کنید و در فریزر نگهداری کنید. نوش جان!
اگر دوست دارید از خوراکیها بیشتر بدانید، داستان های خوشمزه/ این قسمت: لازانیا را نیز بخوانید.
دوستان و همراهان همیشگی بنیتا، شما میتوانید داستانهای خوشمزه را هر هفته شنبه دنبال کنید. لطفا نظرات و پیشنهادات خود را در بخش نظرات به اشتراک بگذارید؛ همچنین میتوانید به کانال تلگرامی بنیتا بپیوندید.
منابع:
almanac ،todayifoundout ،foodtimeline