سلامت عاطفیتان را تقویت کنید
شما میدانید که نیاز به مراقبت از سلامت جسمیتان دارید اما آیا برای حفظ تعادل سلامت عاطفیتان به اندازه کافی کاری انجام دادهاید؟ در این مقاله به 7 نکته کلیدی اشاره میکنیم که از سوی کارشناسان و متخصصان برای کاهش استرس، مدیریت عواطف و احساسات منفی و بهبود سلامت عاطفیتان توصیه شدهاند.
1. دوست پیدا کنید
پروفسور ربکاکورتیس، استاد روانشناسی در دانشگاه ایالتی نیویورک در ایالات متحده آمریکا و مدیر مرکز تحقیق انستیتو روان شهر نیویورک میگوید: « اگر شما نگاهی به تمامی تئوریهای درمانهای روانشناسی بیندازید، ملاحظه خواهید کرد کسانی که از حمایتهای اجتماعی بیشتری برخوردارند، خوشحالتر هستند. البته عکس این قضیه هم صادق است. پروفسور کورتین میگوید: «ما همهمان احتیاج داریم تا در خصوص تفکرات و نگرشهایمان با سایرین مشورت کنیم و افراد، هرچه بیشتر تنها و منزوی باشند، بیشتر و بیشتر غیرطبیعی میشوند.»
اگر زنجیره دوستیتان بنا به دلایلی (برای مثال، رفتن به محل جدید یا شهر جدید) دچار اشکال و گسستگی شده باشد، در این صورت سعی کنید تا نقش فعالانهتری به خود بگیرید. به طور مثال، به جای صحبتهای معمول با افرادی که چندان با آنها آشنا نیستید، سعی کنید در کلاسهای متعدد که ارتباط اجتماعی زیادی برای شما به وجود میآورد، شرکت کنید. محققان میگویند اگر امکان بحث اصولی درباره یک موضوع خاص وجود داشته باشد، افراد، سادهتر و راحتتر با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند.
2. از تنهاییتان لذت ببرید
این گام ممکن است نسبت به مرحله قبلی، به نظر تناقضآمیز برسد اما واقعا این مرحله، تکمیل کننده آن است. برخی از موارد ایزوله بودن و جدا شدن میتواند امری مثبت و سالم به نظر برسد. پروفسور کورتیس میگوید: «منزوی و جدا بودن هنگامی به عنوان مشکل و مساله مطرح میشود که افراد خودشان را به کلی از سایرین جدا کرده و منزوی شوند. البته باید از این مساله امتناع کرد اما از طرفی نباید کاری کنیم تا به طور کلی خودمان را از دست بدهیم و اسیر افراد شویم! باید وقت و زمانی را صرف عواطف و احساسات خودتان کنید.»
برخی به این کار مدیتیشن میگویند اما لزومی وجود ندارد تا این کار در موقعیت و حالت چرت زدن انجام شود. برای مثال، اگر هر روز یک ساعت را به تنهایی در اتومبیل میگذرانید، در این صورت رادیو را خاموش کنید و به جای آن به فکرهایتان گوش دهید. آیا یک ساعت را نتوانستهاید تنها بمانید؟ در این صورت سعی کنید تا یک تمرکز سه دقیقهای داشته باشید: در اتاق را ببندید، تلفن را خاموش کنید و سپس چشمهایتان را ببندید. نفسهای عمیق بکشید و به نفستان همانگونه که فرو میرود و خارج میشود، تمرکز کنید. اگر افکاری به سراغتان میآید، حواستان را جمع نفسهایتان کنید. سپس به تصویری زیبا فکر کنید؛ یک گل، صورت بچه و یا هر چیز دیگری را با جزییات ببینید. سپس به تدریج سریعتر نفس بکشید و چشمهایتان را باز کنید.
3. ورزش کنید
ما نمیگوییم کاری کنید که اندام منحصر به فرد و جالب توجهی داشته باشید. فقط کاری کنید که بدنتان تحرک داشته باشد. مطالعات متعدد حاکی از آن است که انجام ورزش میتواند به تغییر خلق و خو منجر شده و بهطور کلی موجب تقویت کیفیت زندگی شود. هرگونه سیکل معیوبی که بر سر راه اضافه کردن افکار مثبت همچون ورزش و نرمش قرار دارد را بشکنید و به آن توجه نکنید. استفاده از مشروبات الکل، سیگار و دخانیات، خوردن زیاد، غذاهای حجیم و بیکیفیت یا همه این موارد با یکدیگر به عنوان مانعی بر سر راه انجام فعالیت جسمی بوده و در ضمن، جلوی خودمان را رها کردن و هر چیز را به حال خود واگذار کردن میتواند به همین مشکلات منجر شود. نکته مهم در امر سلامت عاطفی این است که سلامت جسمیمان را به همه صورتهایی که میتوانیم حفظ کنیم. بنابراین باید به اندازه کافی، خواب و استراحت داشته، به طور منظم و سروقت بخوریم و تعادل غذایی را رعایت کنیم و در ضمن، اوقاتی را صرف آرامش و تمدد اعصاب کنیم.
4. دنبال شادی بدوید
این مورد نیز ممکن است به نظر متناقض برسد اما اعتدال در تمام چیزها و امور، پیامی است که در این قسمت میدهیم. همه میدانند که فقط چسبیدن به کار و نداشتن سرگرمی و فراغت، زندگی را کسلکننده کرده و وقف بیش از حد خودمان به کار نیز موجب میشود تا از لذت بردن از زندگی غافل شویم. هنوز هم گیرکردن در چنبره مسوولیتها و غفلت از لذت و شادی زندگی آسانتر است. اما بهتر است برخی چیزهای مثبت و شادیانگیز را به زندگی اضافه کرده و آن را هر روز و به طور مستمر انجام دهیم.
5. با انگیزه باشید
اگر نمیدانید که هدفتان در زندگی چیست، در این صورت آنچه که مایل هستید تا در طول زندگی به آن دست یابید را فهرست کنید و در این مورد هم به هیچوجه خجالت نکشید و اگر این فهرست به نظرتان مناسب نیست، فهرست دیگری تهیه کنید. پیدا کردن علاقه و متقاعد سازی در آن میتواند به تکامل یک زندگی مهیج و خوب که هرگز تصور آن را نداشتهاید، بینجامد. پروفسور کورتیس میگوید: « البته تمام این موارد نمیتواند به ما کمک کند تا در طول زمان بتوان به اهداف دسترسی یافت اما حداقل حسن آن این است که ببینیم چه کاری میخواهیم انجام دهیم و به اصطلاح، چه نقشهای برای خودمان داریم.»
6. برای مشکلات برنامهریزی کنید
به جای اینکه توقع داشته باشید تا همه چیز در زندگیمان به راحتی پیش برود یا نگران شوید که اگر کار اشتباهی انجام شود، چه اتفاقی خواهد افتاد، برای مشکلات و مسایلی که وجود دارند، برنامهریزی کنید. برخی از مشکلات، حواس ما را معطوف به خودشان میکنند. در حالی که راهحل ممکن است عملیتر باشد. پروفسور مریل جیمز، استاد دانشگاه ایالتی نیویورک در ایالات متحده آمریکا در این خصوص مثالی را مطرح میسازد: «تصور کنید که ممکن است نیمهشب بیدار شوید، در این صورت نقشه پیچیدهای برای خودتان در نظر میگیرید که در تاریکی، از کجاها باید عبور کنید تا پایتان روی اشیا نرود و یا اینکه بهسادگی یک چراغ خواب را روشن میگذارید؟»
7. از انتقاد سازنده استقبال کنید
پروفسور ربکاکورتیس میگوید: «اغلب مردم کارهایی میکنند که موجب شود تا سردرگم گردند و هیچ راهنمایی هم ندارند تا ببینند که چه چیزهایی را اشتباه انجام میدهند. برای مثال، آنها ممکن است واقعا از شیوه رفتارشان با مردم آگاه نباشند.»
شما به طور مسلم بسیار خوب و دلپسند هستید اما ممکن است به طور غلط با مردم رفتار کنید. همین مساله درباره کارتان مصداق دارد. از اینکه از خودتان بپرسید، «آیا کار خوبی انجام میدهم، نترسید.»
منبع: http://www.salamat.com
/ج