خبرگزاری مهر: سرلشکر «محمد باقری» رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران برای دیداری رسمی با مقامات نظامی و سیاسی ترکیه از جمله «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه دیداری رسمی از آنکارا داشت. این سفر 3 روزه به دعوت ارتشبد «خلوصی آکار» همتای سرلشگر باقری صورت گرفت در این دیدار تنی چند از مقامات نظامی بلند پایه کشورمان از جمله فرمانده نیروی زمینی سپاه نیز وی را همراهی می کردند.
سرلشگر باقری به هنگام ورود به آنکارا در خصوص اهمیت دیدارش از ترکیه تصریح کرد: «مدت زیادی بود که چنین رفت و آمدهایی میان دو کشور صورت نگرفته بود، اما با توجه به تحولات منطقه و مسائل مربوط به امنیت دو کشور، امنیت مرزها، مقابله با تروریسم لازم بود این سفر انجام بشود که در این مقطع این اتفاق افتاد.» این مقام ارشد نظامی ایران علاوه بر دیدار با همتایان نظامی خود در ترکیه با «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور این کشور نیز دیدار داشت که بیانگر اهمیت این دیدار برای طرفین است. درباره اهمیت دیدار سرلشگر باقری از ترکیه در این مقطع زمانی حساس تحولات منطقه گفتگویی انجام شده است با «عثمان فاروق لوغ اوغلو» معاون حزب جمهوری خلق ترکیه که بزرگترین حزب منتقد دولت این کشور است.
فاروق لوغ اوغلو از دیپلمات های کهنه کار ترکیه میباشد.وی در گذشته همچنین سمت هایی مانند معاونت وزارت خارجه و سفیر ترکیه در آمریکا و نمایندگی پارلمان این کشور را عهده دار بوده است.
لوغ اوغلو درباره اهمیت دیدار رئیس کل ستاد مشترک نیروهای مسلح ایران از آنکارا گفت: دیدار رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران از ترکیه به دعوت همتای ترکیه اش حداقل به چندین دلیل دارای اهمیت است: اولا به خاطر زمان انجام این سفرکه تحولات سوریه و عراق و مبارزه دو کشور با تروریسم در این کشورها موجب شده است تا تهدیدات امنیتی مشترک برای ایران و ترکیه ایجاد شود امری که موجب شده است دو کشور به هم نزدیکتر شوند و با مشورت باهمدیگر سیاست های هماهنگ تری اتخاذ کنند.
وی افزود: اهمیت دیگر این سفر میزان اقبال و پذیرش و طول مدت اقامت سرلشگر باقری در ترکیه است.وی در اینجا با رئیس جمهور اردوغان و وزیر دفاع ملی ترکیه هم دیدار کردند.اهمیت دیگر این دیدار، اهمیت سمبلیک آن است. این اولین دیدار رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح ایران از ترکیه تقریبا در 4 دهه گذشته است. آخرین بار چنین دیداری در سال 1979 بوده است.
این دیدار نشان داد که دو کشور قدرتمند منطقه یعنی ایران و ترکیه با وجود بسیاری از اختلافات موجود، هرگاه که منافع ملی اشان هم پوشانی داشته باشد می توانند در کنار هم قرار گیرند.
عضو حزب جمهوری خلق درباره جایگاه دیوار مرزیی که دولت ترکیه در حال ساخت آن در مرز این کشور با ایران است در مذاکرات دو طرف گفت: همکاری های نزدیکتر در طول مرزهای ایران و ترکیه قطعا یکی از مباحث مورد مذاکره دو طرف است. هر دو طرف بر توقف فعالیت های قاچاق و تروریستی در طول مرزهای مشترک توافق دارند. مقامات ترکیه پیشتر طرح ساخت دیوار مرزی 144 کیلومتری را در روی کاغذ به اتمام رسانده اند و گفته می شود این دیوار مشابه دیوار بتنی ایجاد شده در مرز سوریه است. در امتداد این دیوار یک جاده و نورپردازی تعبیه شده است. گفته شده است که مقامات ایرانی هم از این پروژه استقبال کرده اند.
لوغ اوغلو درباره تبعات همه پرسی استقلال اقلیم کردستان عراق و موضع مشترک ایران و ترکیه در قبال آن و همچنین هدف اصلی مسعود بارزانی از طرح چنین مسئله ای تصریح کرد: مسئله همه پرسی استقلال اقلیم کردستان عراق در 25 سپتامبر کانون طوفان بعدی در منطقه خواهد بود. ایران و ترکیه پیشتر تا به این مرحله مخالفت خود را با این مسئله اعلام داشته اند و بر حفظ تمامیت ارضی عراق و یکپارچگی آن تاکید کرده اند. بغداد و حتی برخی گروهای کرد هم با این همه پرسی مخالفت کرده اند. آمریکا هم به این مسئله «نه» گفته است و سازمان ملل هم هرگونه ورود به مسئله را رد کرده است. اینکه آیا مسعود بارزانی نظر خود را تغییر خواهد داد یا خیر، نمی دانیم باید منتظر بمانیم و ببینیم چه خواهد شد. اما حتی اگر او این طرح را پیش ببرد و حتی اگر را«آری» بگیرد، این مسئله منجر نخواهد شد تا در روز 26 سپتامبر کردهای اقلیم اعلام استقلال کنند. در صورت گرفتن رای آری، بارزانی این مسئله را به عنوان یک برگ برنده در جیب خود خواهد گذاشت و در بهترین فرصت ها در آینده از آن برای استقلال استفاده خواهد کرد. جایگاه ایران و ترکیه در این مسئله بسیار مهم است زیرا هر دوکشور دارای جمعیتی کرد هستند. ایران و ترکیه اجازه نخواهند داد که هیچ حرکتی منجر به تجزیه عراق شود. دیدار سرلشگر باقری به ترسیم یک سری از اقدامات هماهنگ در خصوص مسئله همه پرسی اقلیم کردستان و منطقه کمک خواهد کرد.
وی درباره تاثیر دیدار سرلشگر باقری در تحولات سوریه نیز تصریح کرد: مسئله مهم و فوری سوریه است. یقینا در جریان دیدار سرلشگر باقری سوالات درباره عفرین، ادلب و مناطق کاهش تنش مطرح و مورد بحث واقع خواهند شد. دو طرف همچنین به تبادل دیدگاه درباره نشست آتی سه جانبه ایران، ترکیه و روسیه در آستانه نیز خواهند پرداخت، نشستی که می توانند درباره برخی از تحولات آتی سوریه تعیین کننده باشد. من همواره تصریح کرده ام که همکاری ایران و ترکیه کلید اصلی حل و فصل درگیری ها در سوریه است. همکاری ایران و ترکیه مهمترین راه برای جلوگیری از مداخلات قدرت های خارجی در منطقه است که امیدوارم دیدار سرلشگر باقری از ترکیه به این هدف کمک کند.