ماهان شبکه ایرانیان

در گفتگو با مهر عنوان شد؛

حکایت احیای یک عروسک بومی/ شب «لیلی و دلیار» برگزار می‌شود

«شب عروسک‌های لیلی و دلیار» عنوان یکی از «شب‌های بخارا» است که با سخنرانی پوپک عظیم‌پور و احمد محیط طباطبایی در کانون زبان پارسی برگزار خواهد شد.

حکایت احیای یک عروسک بومی/ شب «لیلی و دلیار» برگزار می‌شود

آمن خادمی احیاکننده عروسک‌های بومی لیلی و دلیار در گفتگو با خبرنگار مهر و با اعلام این خبر گفت: «لیلی» نام عروسکی است که بیشتر دختربچه‌ها در منطقه نورآباد ممسنی در استان فارس از آن استفاده می‌کنند. این عروسک، سال‌ها پیش از بین رفته بود تا این که یک سال و نیم پیش، خواهر جوانم را براثر ایست قلبی از دست دادم. همین موضوع باعث شد، بیشتر از قبل به شهرستان خودمان یعنی نورآباد ممسنی رفت و آمد داشته باشم و مدت زمان طولانی تری را آنجا بگذرانم. در جریان همین رفت‌و آمدها بود که یک روز در بازار نورآباد، چشمم به عروسک‌هایی افتاد که گرچه لباس محلی لری پوشیده بودند، اما اسکلت بدن و فرم صورت شان باربی بود. برای من و هم‌نسل‌هایم که تمام خاطرات بچگی‌ شان با بازی با عروسک لیلی شکل گرفته بود، این اتفاق، خوشایند نبود و از مرگ فرهنگ و هویت شهرمان خبر می داد.

وی به چگونگی احیای عروسک لیلی اشاره و بیان کرد:این مساله که چرا تن باربی، لباس لری می‌پوشند، مرا تحت‌تاثیر قرار داد. یادم افتاد وقتی کودک بودیم با عروسک‌هایی بازی می‌کردیم که دست‌ساز بودند و کوچک‌ترین شباهتی به عروسک‌های جدید نداشتند. این موضوع ته ذهن من ماند تا نزدیک‌ عید که تصمیم گرفتم به عنوان عیدی به دوستان نزدیکم عروسک لیلی هدیه بدهم، اما مشکل اینجا بود که در بازار نمی‌توانستم عروسک محلی قدیمی پیدا کنم.

خادمی افزود: به همین خاطر، دنبال کسی گشتم که برایم عروسک‌ لیلی بسازد اما وقتی از این خانه به آن خانه و از این روستا به آن روستا رفتم، تازه فهمیدم از نسل قدیمی که این عروسک‌ها را می‌ساختند، دوسه نفر بیشتر باقی نمانده و آنها هم انگیزه‌ای برای ساخت عروسک ندارند و اصلا کسی هم علاقه مند به داشتن عروسک به شکل قدیمی‌اش نیست چون بازار پر شده از عروسک‌های جدید لیلی. با این حال یکی از اقوام دور پدرم به اسم «خاله شاهزاده» را پیدا کردم و او برایم اسکلت و چارچوب بدن عروسک را ساخت. دخترعمه‌ام لباس‌هایش را دوخت. یکی از دخترعموهایم کار مو و تزئینات را انجام داد و در نهایت من صاحب 10 عروسک لیلی شدم و آنها راه به دوستانم هدیه دادم.

به گفته خادمی در حال حاضر تعدادی از بچه‌ها در نورآباد ممسنی از عروسک لیلی استفاده می‌کنند و مادران و مادربزرگ‌ها هم تشویق شده‌اند تا برای فرزندان و نوه‌های خود، عروسک لیلی درست کنند. اما استفاده از این عروسک و معرفی آن نیاز به برنامه‌ریزی و حمایت دارد. به این معنی که رسانه‌ها، به‌ویژه رسانه ملی می‌توانند عروسک‌های بومی را به مردم معرفی و به‌گونه‌ای فرهنگسازی کنند که بچه‌ها به جای استفاده از باربی با این عروسک‌ها بازی کنند یا آژانس‌های گردشگری، فضایی برای معرفی عروسک‌های محلی به گردشگران خود فراهم آورند.

شب عروسکهای تاریخی لیلی و دلیار  31 مردادماه ساعت 17 در کانون زبان پارسی برگزار می شود. در این شب،   آمن خادمی درباره عروسک لیلی و دلیار؛   پوپک عظیم پور از عروسک‌های اقوام؛ شهدخت لشکری درباره حرکات موزون در فرهنگ قوم لر و نورآباد ممسنی؛   محمد رضا امیری از  اهمیت لیلی بازی و احمد  محیط طبا طبایی درباره عروسک سخن می گویند.

«شب عروسک‌های لیلی» در ساعت پنج بعد از ظهر  سه شنبه سی ویکم مرداد در کانون زبان پارسی واقع در خیابان ولی عصر. سه راه زعفرانیه. خیابان عارف نسب. پلاک12 برگزار می شود.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان