خوردن غذاهایی که سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 هستند، ممکن است خطر مرگ بر اثر سکته قلبی را کم کند. این خلاصه مقالهای است که در مجله «JAMA Internal Medicine» منتشر شده است.
فقط در آمریکا هر سال حدود 735 هزار نفر بر اثر سکته قلبی جان خود را از دست میدهند. حمله قلبی وقتی رخ میدهد که بخشی از قلب نتواند به اندازه کافی، خون غنی از اکسیژن دریافت کند.
داشتن یک رژیم غذایی مناسب، نقش کلیدی در کاهش خطر حمله قلبی دارد و تحقیقات زیادی نشان داده که اسیدهای چرب اشباع نشده امگا 3 بخشی از این رژیم غذایی مفید برای قلب هستند.
البته هستند تحقیقاتی که تاثیر مثبت امگا 3 روی قلب را زیر سوال بردهاند و حتی بعضی از آنها هم میگویند که مکملهای روغن ماهی –که منبع عمدهای از اسیدهای چرب هستند- خطر سکته قلبی را کم نمیکنند.
در هر حال، امگا 3 یک اسید چرب حیاتی است که بدن برای انجام بعضی از فعالیتهایش به آن نیاز دارد، مثل لخته شدن خون، هضم غذا، فعالیت عضلانی و تقسیم و رشد سلولی. تنها راهی هم که بدن میتواند به امگا 3 برسد، غذاهایی است که ما میخوریم.
ماهیهای چرب مثل سالمون، قزلآلا، تن، ساردین و ماهی کولی منابع مهمی از امگا 3 هستند. گیاهان برگدار، گردو و بعضی از روغنهای گیاهی نیز نوعی دیگر از امگا 3 را دارند.
اما در این تحقیق جدید، دکتر لیانا دل گوبو از بخش قلب و عروق دانشگاه استنفورد آمریکا و تیمش، تلاش کردند درک بهتری از تاثیر امگا 3 بر سلامت قلب به دست بیاورند.
آنها به طور خاص به این توجه کردند که چطور امگا 3 به دست آمده از غذاهای دریایی و گیاهی، روی خطر مرگ بر اثر سکته قلبی اثر میگذارند.
کاهش 10 درصدی خطر
محققان با بررسی اطلاعات 19 پژوهش شامل 45 هزار و 637 داوطلب از 16 کشور از جمله آمریکا، انگلیس، ایتالیا، نروژ و استرالیا متوجه شدند، کسانی که بیشترین میزان امگا 3 حاصل از غذاهای دریایی و گیاهی را در خونشان داشتند، حدود 10 درصد کمتر بر اثر حمله قلبی میمردند تا آنهایی که امگا 3 کمتری داشتند.
با این حال، در مورد سکتههای غیر کشنده، بالا بودن سطح امگا 3 در خون اثری نداشت. دانشمندان میگویند، این نشان میدهد که یک مکانیسم بسیار خاص در بدن وجود دارد که بر اساس آن، اسیدهای چرب خطر مرگ بر اثر حمله قلبی را کم میکنند.
وقتی عوامل دیگر مثل سن، جنسیت و نژاد داوطلبها و همچنین ابتلای آنها به دیابت یا استفاده از آسپرین و داروهای پایین آورنده کلسترول در نظر گرفته شد، نتیجه تحقیق باز هم تفاوتی نکرد.
دانشمندان میگویند، یافته آنها در مجموع نشان میدهد، خوردن غذاهای غنی از امگا 3 ممکن است خطر حمله قلبی غیر کشنده را هم کم کند.