احساس خشکی در گلو مشکل شایعی است که افراد زیادی با آن دست به گریبانند. این مقاله علل خشکی گلو و چگونگی مقابله با آن را به طور مفصل شرح خواهد داد.
خشکی گلو وضعیت پزشکی بسیار معمولی بوده که اغلب با خشک شدن، خارش و گاهی احساس درد در گلو و اطراف آن مشخص میشود به طوریکه به هنگام صحبت و یا بلع غذا این وضعیت بدتر میشود. خشکی گلو را همچنین گلو درد (فارنژیت) گویند و معمولاً در طول زمستان و تابستان در صورت خشک بودن بیش از حد آب و هوا تجربه میشود. بایستی از مصرف مواد غذایی تند، شور و چرب به هنگام ابتلاء به مشکل خشکی گلو اجتناب کرد.
این عارضه را میتوان به راحتی با درمانهای خانگی همچون نوشیدن آب گرم، غرغرهی آب نمک، جرعه جرعه نوشیدن چای داغ، مصرف عسل مخلوط با قطرات زنجبیل و داروهای بدون نیاز به نسخه درمان کرد. در صورتی که خشکی گلو به مدت بیش از 2 یا 3 روز باقی بماند، فرد بایستی به پزشک مراجعه نماید، به این دلیل که میتواند به سرفه و یا تب منجر شود. در ادامه چند علت خشکی گلو آورده شده است.
علل خشکی گلو
آلرژی
آلرژیهای زیادی وجود دارند که موجب خشکی گلو میشوند. محصولات شوینده، خاک اره، گرده افشانی، موی بدن حیوانات، و غیره از جمله متداولترین آلرژنهایی (مواد حساسیت زا) هستند که موجب خشک شدن گلو میشوند.
مسمومیت غذایی بوتولیسم
مسمومیت غذایی بوتولیسم یک بیماری عفونی ناشی از باکتری کلستریدیوم بوتولینوم است. سموم این باکتری عملکرد عصبی را مسدود ساخته و موجب فلج عضلانی اسکلتی و تنفسی میشود. در کمتر از 12 تا 36 ساعت پس از ابتلاء به آن، علائمی مانند خشکی گلو و دهان قابل مشاهده است. در صورتی که فردی احتمال داد که دچار چنین مسمومیت غذایی شده است، بایستی بلافاصله به پزشک مراجعه نماید.
کم شدن آب بدن
کم شدن محتوای آب در بدن خصوصاً در زمستان میتواند گلو را خشک نماید. بنابراین، مایعات زیادی نوشیده و به منظور جلوگیری از کم شدن آب بدن، از مصرف غذاهای شور خودداری نمایید.
خشکی هوا
فصل زمستان میزان رطوبت موجود در آب را کاهش داده، هوای خشک و سرد را در حین تنفس وارد بدن شما ساخته که به نوبهی خود غشاهای گلو را آزرده و موجب احساس خشکی و خارش در آن میشود. این وضعیت تنها در طول زمستان اتفاق نمیافتد. بلکه ممکن است در هر فصلی از سال، در صورتی که مدت زمان زیادی را در داخل خانه با وجود روشن بودن کولر یا دستگاه تهویه بگذرانید، دچار خشکی گلو گردید. بنابراین، هوای اطراف خود را خصوصاً در حین صرف ساعات زیادی در داخل خانه مرطوب سازید.
سندرم شوگرن
سندرم شوگرن نوعی بیماری خود ایمنی سیستمیک بوده که غدد برون ریز تولید کنندهی اشک و بزاق را از بین میبرد. به دلیل آنکه تولید بزاق کاهش مییابد (در برخی موارد، به طور کامل متوقف میشود)، دهان و گلو خشک میشوند.
سرطان گلو
وجود غدهی سرطانی در گلو (حلق)، حنجره و یا لوزهها را سرطان گلو گویند. خشکی گلو از علائم همراه این نوع سرطان است.
عفونت
باکتری استرپتوکوک میتواند موجب بروز عفونت در گلو شود. این عفونت مسری است. و از طریق ترشحات بینی، بزاق، سرفه، عطسه، و لمس کردن منتقل میشود.
استعمال دخانیات
سیگار کشیدن، مصرف و یا استفاده از توتون و تنباکو و یا هر نوع مادهی مخدر میتواند موجب خشکی گلو شود. مواد تشکیل دهندهی این مواد مخدر، موجب کم شدن آب بدن میشوند. استعمال یا کشیدن برگ گیاه شاهدانه (ماری جوانا) موجب خشکلی و خارش گلو میشود. سادهترین راه مقابله با آن، خودداری از استعمال دخانیات و یا کاهش میزان آن خواهد بود.
مشکل لوزه
لوزهها به دلیل وجود عفونت، تومور، سرطان، آبسه و یا التهاب مزمن لوزه، متورم شده و از رسیدن بزاق به گلو جلوگیری میکنند. خشکی گلو ناشی از التهاب لوزه میتواند با دارو و یا جراحی لوزه درمان شود.
عوارض پزشکی
خشکی گلو همچنین به دلیل وجود عوارضی مانند هرپس یا تبخال گلو، التهاب حنجره، سرفه مزمن، بیماری ریفلاکس معده، گلودرد استرپتوکوکی، سرطان غدد بزاقی، و غیره ایجاد میشود. درمان بیماری نهفته، کلید کاهش ناراحتی مرتبط با خشکی گلو است.
غیر از عوامل فوقالذکر، خشکی گلو همچنین به دلیل وارد شدن فشار بیش از حد به تارهای صوتی (جیغ زدن)، تب و یا مصرف مواد غذایی بیش از حد چرب و یا تند ایجاد میشود. راههای بیشماری جهت جلوگیری از خشکی گلو وجود دارد. حفظ آب بدن با افزایش مصرف مایعات ابتدائیترین راه جلوگیری از بروز این مشکل است. با این حال، در صورتی که خشکی گلو تداوم داشته باشد، بهترین کار مشورت با یک پزشک است به این دلیل که میتواند علامتی از وجود چند بیماری جدی باشد.
سلب مسئولیت: اطلاعات ارائه شده در این مقاله صرفاً جنبهی آموزشی داشته و نبایستی به منظور جایگزین توصیههای پزشک متخصص در نظر گرفته شود.