دکتر لادن گیاهی؛ متخصص تغذیه
جذب و متابولیسم مواد معدنی تا حدی به سایر ترکیبات موجود در مواد غذایی بستگی دارد.
وجود برخی مواد مغذی به بهبود جذب و متابولیسم مواد معدنی کمک میکند درحالیکه دریافت بیش از حد برخی مواد مغذی دیگر باعث کاهش جذب و متابولیسم مواد معدنی میگردد.
این اثرات گوناگون، خطرات بالقوه دریافت مقادیر بسیار بالای مواد مغذی را به خوبی نمایان میسازد. در زیر اثرات متقابل مهم این مواد آورده شده است.
![](/Upload/Public/Content/Images/1395/12/01/1335420047.jpg)
موادی که جذب مواد معدنی را افزایش میدهند
کلسیم: ویتامین D، لاکتوز (قند شیر) و مس باعث افزایش جذب کلسیم میشوند.
اسیدهای چرب ضروری که در ماهی روغنی یافت میشوند نیز باعث افزایش جذب کلسیم میشوند.
آهن: برای جذب بهتر آهن باید منابع غذایی آهن را با منابع ویتامین C، اسیدفولیک، بتاکاروتن و مس مصرف نمود.
فسفر: غذاهای حاوی کلسیم، مس، ویتامینD و همچنین لاکتوز شیر به جذب فسفر کمک میکنند.
روی: پروتئینها به جذب روی کمک میکنند.
موادی که جذب مواد معدنی را کاهش میدهند
کلسیم: غلات صبحانه سبوس دار، اسفناج، ریواس و نوشابههای کربناته میتوانند تعادل کلسیم را مختل کنند.
مس: آهن و روی جذب کلسیم را کاهش میدهند.
ید: تیوسیانات و مواد آلی گواتروژن و پتاسیم باعث کاهش جذب ید میشوند.
آهن: غلات صبحانه سبوس دار، ریواس، اسفناج و چای باعث کاهش جذب آهن میشوند.
منیزیم: ریواس و اسفناج جذب منیزیم را مختل میکنند.
منگنز: جذب منگنز توسط کلسیم و فیتاتها متوقف میشود.
فسفر: آهن و آلومینیوم نباید با فسفر ترکیب شوند.
روی: غلات سبوس دار، الکل، مصرف زیاد شکر، آهن و کلسیم جذب روی را مختل میکنند.