آیا شگردهایی برای زندگی شادتر وجود دارد؟ ژنتیک چگونه بر میزان شادی شما اثر میگذارد؟ آیا تحقیقات، روشهایی را برای شادتر شدن اثبات کردهاند؟ در ادامه بخوانید.
آیا رازی برای زندگی شادتر داشتن هست؟ آیا تمایل به خوشحالی و مثبت بودن به ژن ما بستگی دارد؟ یا کاملا به نگرش و شرایط ما وابسته است؟
در بیشتر فرهنگها معمولا ثروت و تعلقات مادی عامل اصلی و تعیینکنندهی شادی شمرده میشوند. ولی همهی ما فهمیدهایم که این” خرت و پرتها” ما را در زندگی شادتر نمیکنند. استنلی لبرگات در کتاب "در جستوجوی شادی: مصرفکنندههای امریکایی در قرن 20” این معما را مطرح میکند: "… کالاها موج ناپایداری از رضایتمندی(مقطعی) ایجاد میکنند. بعضی فیلمها واقعا خستهکننده؛ بعضی کتابها، احمقانه؛ و بعضی خودروها، بهدرد نخور هستند، و خرید لذتبخش دیروز، امروز ممکن است راهی سطل زباله شود. با این حال مصرفکنندهها به جستوجو ادامه میدهند”.
بنابراین اگر "خرتوپرتها” شادی نمیآورند_حداقل شادی بلندمدت_ چه چیزی شادی میآورد؟ آیا راهبرد، نگرش، یا عادتی وجود دارد که بتواند میزان شادی ما را افزایش بدهد؟ در ادامه 5 روش برای زندگی شادتر میآید.
1.برای زندگی شادتر "تعبیر رویا” را شروع کنید.
تونی رابینز، مشاور فوقالعادهی زندگی، معتقد است که پول کنارگذاشتن برای سرمایهگذاری در رویاهای کوتاهمدت به شما کمک میکند همین حالا از زندگی لذت ببرید، نه "یک روزی”. او در مصاحبهای با تلویزیون اون (OWN TV) دربارهی اهمیت برنامهریزی دقیق و عملیکردن رویاهای کوتاهمدت میگوید: "من اعتقاد ندارم شما فقط باید پول جمعکنید و خرج نکنید، تا یک روز وقتی پیر شدید پول داشته باشید.”و در ادامه توضیح میدهد چهطور این اعتقاد باعث شادی درحالحاضر میشود: "این لذت تکانهای و آنی به من نیرویی میدهد که باعث میشود احساس کنم امروز ثروتمند یا زنده هستم_ نه یک روز در 25 سال آینده.”
برای پیدا کردن اهداف کوتاهمدت و لذتبخش وقت بگذارید. لازم نیست بزرگ یا پرهزینه باشند، ولی باید به نحوی در زندگیتان مفید باشند، مثل دیدار با خانواده یا رفتن به تعطیلات پس از یک دورهی پر استرس برای استراحت و تجدید نیرو.
2.آگاهانه مشغول زندگی شوید.
زندگی بیهدف بهترین راه برای بیانگیزگی و حتی افسردگی است. میخائیل شیکزنتی میخائیل در کتاب "روند یافتن روانشناسی اشتغال در زندگی روزمره”، از خوانندگانش میخواهد به جای این که تماشاچی منفعل باشند، به زندگی مشغول شوند.
او مینویسد: "ما در مطالعات ESM فهمیدیم وقتی فرد روی هدفی تمرکز میکند حتی سلامت فیزیکی هم بهتر است. آخر هفتهها، هنگام تنهایی، و وقتی هیچ کاری برای انجام دادن نیست، مردم نشانههای بیماری بیشتری گزارش میکنند… بدون هدف و بدون تعامل با دیگران، بیشتر مردم کمکم انگیزه و تمرکزشان را از دست میدهند. ذهن شروع به پرسهزدن میکند، و معمولا روی مشکلاتی که قابل حل نیستند و باعث اضطراب میشوند تمرکز میکند”.
الزاما مهم نیست چه هدفی برای خودتان تعیین میکنید، مهم این است که برایتان معنادار باشد. حتی تعیینکردن اهداف کوچکی در طول روز که بیاهمیت به نظر میرسند ممکن است اضطراب را کاهش و شادی را افزایش دهد.
3.مرتب ورزش کنید.
خیلی وقت است که فواید ورزش را برای بهبود سلامتی و میزان انرژی میدانیم، ولی حالا نیز میدانیم ورزش مرتب میتواند شما را شادتر کند. مروری برتحقیقات انجام شده نشان میدهد ورزش در افزایش سلامتی و شادی و همچنین کاهش نشانههای افسردگی و اضطراب موثر است. فواید مثبت دیگر شامل این موارد است:
اعتماد به نفس بیشتر
روحیهی بهتر
انعطافپذیری (مقاومت) بیشتر در هنگام استرس
خواب بهتر
شاید ورزش مرتب، درمانی قطعی برای اضطراب یا ناراحتی نباشد، ولی به خاطر فواید احتمالی ارزش انجام دادن را دارد.
4.دور خود را با آدمهای شاد پرکنید.
حتما متوجه شدهاید که وقتی با آدمهای منفی، بدخلق یا تلخزبان هستید، روحیهتان بد میشود. برعکس، وقتی دور و بر آدمهای مثبت و خوشبین هستید، کمکم نیمهی پر لیوان را میبینید.
تحقیقی که 4739 نفر را در طول 20 سال بررسی کرده است، نشان میدهد آنها که با آدمهای شاد هستند، بیشتر احتمال دارد که خودشان شاد باشند: "دستههای شاد و ناراحت در این گروه به شکل یک شبکه دیده میشوند، و رابطهی شادی مردم تا سه مرحله (انفصال/ دوری/…) ادامه پیدا میکند (مثلا تا دوستان دوست دوست هر شخص). آنها که در میان آدمهای شاد زیادی احاطه شدهاند و آنها که نقشمحوری در شبکهی اجتماعی دارند، بیشتر احتمال دارد در آینده شاد شوند”.
اگر آدمهای منفی در زندگیتان هستند، با وقتگذراندن با آدمهای شاد و مثبت مطمئن شوید در ترازوی شادی اعتدال ایجاد میکنید. و حس بدی به آن نداشته باشید: شادی شما به آن بستگی دارد!
5.برای تمرکز(مدیتیشن) وقت بگذارید.
دعا، تمرکز(مدیتیشن)، زمان تنهایی، اسمش را هرچه میخواهید بگذارید ولی تحقیقات نشان داده است تمرین مداوم تمرکز (مدیتیشن) میتواند جنبههای مختلف زندگیشما را بهبود ببخشد. مدتیشن (تمرکز) مداوم نه تنها میتواند میزان استرس و نشانههای افسردگی را کاهش دهد، بلکه میتواند بهطور کلی رضایت از زندگی را افزایش بدهد: "نتایج نشان دادهاست تمرین مدیتیشن (تمرکز) به مرور زمان باعث افزایش احساسات مثبت، و در نتیجه مجموعهی گستردهای از تواناییهای فردی(مثل تمرکز حواس بیشتر، هدف داشتن در زندگی، حمایت اجتماعی، نشانههای بیماری کمتر) میشود. در نهایت افزایش تواناییهای فردی افزایش رضایت از زندگی و کاهش نشانههای افسردگی را پیشبینی میکند”.
ولی سوال همچنان باقی است…
سوالی که همچنان برای من باقی است: چهمقدار از شادی ما وابسته به ژنها است؟ مطمئنا ما میتوانیم بعضی از این استراتژیها را در زندگیمان به کار بگیریم، ولی چه میزان از سلامت جسمی و روحیمان از طریق ژنها به ما میرسد؟
خوشبختانه، محققان با مطالعات خانوادهی دوقلوها در دانشگاه مینهسوتا (MTFS) به این سوال پاسخ دادهاند. آنها 1200 جفت دوقلوی همسان و ناهمسان را بررسی کردند. آنچه یافتهاند شگفتانگیز است: دوقلوهای همسان میزان شادی مشابهی نشان دادند ولی ناهمسانها اختلاف قابل ملاحظهای داشتند.
محققان به این نتیجه رسیدند که تقریبا نیمی از شادی مربوط به ژنها است، ولی نیمی دیگر تحتتاثیر شرایط است: ” به عبارتی دیگر، هرکس با میزان شادی مشخصی متولد میشود، درست مثل ترموستاتهای خانگی که طوری تنظیم میشوند که دمای معینی را در خانه حفظ کنند. اتفاقهای بد و لذتها ممکن است بر میزان شادی شما اثرگذار باشند. ولی همانطور که کمی بعد از اینکه در یا پنجره را باز میکنید و هوای سرد به داخل خانه میآید دمای خانه به درجهی تنظیم شده برمیگردد، شادیتان در نهایت به همان میزان مشخص ژنتیکی برمیگردد.
هنگام جستوجوی شادی، به یاد داشتهباشید شادی یک محصول جانبی است- نه الزاما یک هدف. اگر فقط وقتی شاد هستید زندگی خوب است، دارید زندگی پر از رنجی برای خودتان درست میکنید! شرایط و اتفاقات سختی روی خواهد داد، و دیدن یک هدف بزرگ در چنین شرایطی کمک میکند یک زندگی پرمعنا داشتهباشید.
برای بهترکردن روحیه و دیدتان به زندگی چه عادتهایی را تمرین میکنید؟
نویسنده: جیسون دمرز/ Inc
منبع: بازده