شکلات تلخ به نامهای «شکلات تیره» یا «شکلات کم شیرین» هم معروف است. مقدار ماده خشک کاکائو در شکلات تلخ معمولا در حد 75 درصد است. در روند تولید شکلات تلخ مقدار کمی شکر به آن اضافه میشود. با وجود اینکه شکلات تلخ کالری زیادی دارد، اما حاوی بیش از 100 ماده شیمیایی است که اگر در حد تعادل مصرف شود، خواص بسیاری دارد. با روزچین همراه شوید و در مورد خواص شکلات تلخ بیشتر بدانید.
شکلات تلخ با کدام درصد مناسبتر است؟
اگر قصد دارید بدنتان را از خواص بهرهمند کنید، باید درصد خاصی از آن را تهیه و مصرف کنید. این درصد حداقل از 70 درصد آغاز میشود. یعنی حداقل باید 70 درصد کاکائو در شکلات مصرفی شما وجود داشته باشد. اگر از تلخی بیشتر اذیت نمیشوید و درصدهای بیشتر این نوع شکلات متناسب با ذائقهتان است، میتوانید از درصدهای بالاتر هم استفاده کنید.
هر چه درصد شکلات تلخ بالاتر باشد، شکر کمتری در آن استفاده شده است
خواص شکلات تلخ
محافظت از پوست
نور خورشید و به طبع آن اشعههایی که هر روز در معرض آن قرار میگیریم، بسیار مضر هستند. یکی از بهترین خواص شکلات تلخ، محافظت از پوست در برابر پرتوهای مضر آفتاب است. کاکائو باعث افزایش گردش خون در مویرگهای لایه بالایی پوست میشود. در نتیجه این رگها از پوست در برابر کم آبی و آفتاب سوختگی، محافظت میکنند.
شکلات تلخ دارای مادهای به نام «فلاوانول» است. فلاوانول موجود در شکلات از پوست در برابر خشکی و کم آبی محافظت میکند. پس در صورتی که میخواهید پوستتان پیر نشود، از شکلات تلخ بیشتر استفاده کنید.
کاهش کلسترول و سلامت قلب
مصرف مداوم شکلات تلخ میتواند ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی و سکته مغزی را کم کند.
مصرف شکلات تلخ میتواند عواملی را که باعث ایجاد بیماریهای قلبی میشوند، کاهش بدهند. یکی از خواص شکلات تلخ این است که ترکیبات ضد التهاب موجود در کاکائو به کاهش التهابات عروقی مزمن کمک میکنند. به این صورت که این ترکیبات انعطافپذیری در رگهای خونی را افزایش میدهد.
به همین دلیل فشار خون کاهش پیدا میکند که مانع از تجمع پلاکتها و گرفتگی دیواره رگها میشود. تمامی این واکنشها در بهبود سلامت قلب و پیشگیری از بیماری قلبی موثر هستند. پس میتوان گفت مصرف منظم شکلات تلخ میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش بدهد.
کاهش سطح استرس
قبلا با میوه های مفید برای درمان افسردگی آشنا شدیم. شکلات تلخ هم یک ماده ضد افسردگی طبیعی است که برای تقویت روحیه عالی است. استرس موجب تولید هر چه بیشتر هورمون «» میشود. از عوارض جانبی تولید کورتیزول میتوان به تجمع چربی اطراف اندامها اشاره کرد. همچنین کورتیزول میتواند به افسردگی، بیماری قلبی و سکته مغزی منجر شود.
در یک مطالعه در سال 2009 مشخص شد افرادی که روزانه و به مدت دو هفته 40 گرم شکلات تلخ مصرف میکردند، شاهد کاهش سطوح کورتیزول در بدن خود بودند.
بهبود عملکرد مغز
به همهی خواص شکلات تلخ میتوانید بهبود عملکرد مغز را هم اضافه کنید. در مطالعهای مشخص شد مصرف کاکائوی حاوی فلاوانولهای زیاد به مدت پنج روز خونرسانی به مغز را افزایش میدهد. کاکائو میتواند در افراد سالخوردهای که ضعف ذهنی دارند، عملکرد ادراکی را به میزان قابل توجهی بهتر کند، مهارتهای کلامی را بالا ببرد و خطرهای گوناگونی را کاهش بدهد.
همچنین کاکائو حاوی مواد محرکی مانند کافئین و تئوبرومین است که میتوانند عامل اصلی در جهت بهبود عملکرد مغز در کوتاهمدت باشند.
سالم ماندن دندانها
شکلات تلخ مانع از تجمع پلاک روی دندان میشود.
شاید تصور کنید که شکلات موجب پوسیدگی دندانهایتان میشود. اما در واقع این قند موجود در آبنباتهای شکلاتی است که باعث پوسیدگی دندانها میشود. این در حالی است که کاکائو میتواند از دندانها محافظت کند. پوست دانه کاکائو حاوی ترکیبات ضد باکتری است که از شکلگیری پلاکها پیشگیری میکند.
منبع سرشاری از آنتیاکسیدانها
شکلات تلخ سرشار از ترکیبات گیاهی است که از نظر بیولوژیکی فعال هستند. این ترکیبات مانند آنتیاکسیدانها عمل میکنند. این ترکیبات شامل پلیفنولها، فلاوانولها و کاتچین هستند. مطالعات نشان میدهند که میزان فعالیت پلیفنولها و فلاوانولهای موجود در کاکائو و شکلات تلخ بیشتر از فعالیت این آنتیاکسیدانها در سایر میوهها مانند یا ذغال اخته آبی است.
برای درک موضوع، بهتر است بدانید که رادیکالهای آزاد به بافتها آسیب میزنند، در نتیجه باعث عوارض قلبی میشوند. در واقع آنتیاکسیدانها با رادیکالهای آزاد مقابله میکنند.
شکلات تلخ و بهبود دیابت
محققان آلمانی معتقدند مصرف کاکائوی خالص و تلخ میتواند به عنوان یک دارو برای دیابت مفید باشد. بر اساس این مطالعه مصرف شکلات تلخ میتواند باعث بهبود حساسیت انسولین و در نتیجه کاهش خطر ابتلا به دیابت شود.
ترکیبات و ویتامینهای شکلات تلخ
شکلات تلخ سرشار از مواد مغذی است.
شکلات تلخ سرشار از پروتئین، تیامین، ویتامینهای A ،B1 ،B2 ،C ،E، مواد معدنی مانند کلسیم، پتاسیم و روی است.
مراقب باشید که شکلات تقلبی نخرید!
یکی از نگرانیهایی که در مورد کاکائو وجود دارد، افزایش انواع تقلبی و غیر استاندارد آن است. بعضی از محصولات از کاکائوی سالم و طبیعی تهیه نمیشوند. برای از بین بردن طعم و بوی بد روغنهای نامرغوب، شکر فراوانی به این کاکائوها اضافه میکنند و همین شکر و روغن میتوانند زمینهساز ابتلا به بسیاری از بیماریها شوند.
مشتریان پروپا قرص شکلاتهای تلخ باید حواسشان باشد که محصولی را تهیه کنند که مورد تایید اداره نظارت بر مواد غذایی، وزارت بهداشت و اداره استاندارد باشد. برای این منظور بهتر است از مارکهای معتبر استفاده کنید. توصیه روزچین تهیه شکلاتهای ساخت ایران است که هم از تولید داخلی حمایت میکند و هم نظارت خوبی روی تولیداتشان هست.