تبریز از اون شهرهایی هستش که خیلی به غذا و طعامی که میخورن احترام میزارن. مردم این شهر طیف گسترده ای از آش، غذا و شیرینی ها دارن، که هم به مزه ی غذا خیلی توجه میکنن هم اینکه ظاهر غذاهاشونم خیلی عالی و اشتها آوره. هر شهری فرهنگ و بالطبع غذاهای سنتی خودش رو داره و تبریز هم از این قاعده مستثنی نیست. غذاهای سنتی تبریز با اون طعم های عالیشون بسیار محبوب هستن و دیگه فقط محدود به این شهر نیستن و هرکس که این غذاها رو خورده دستورپختش رو هم یاد گرفته تا بتونه از غذاهای سنتی تبریز واسه ی خودش و خانواده اش بپزه. اگه دلتون میخواد چندتا از غذاهای عالیسفره های رنگین تبریز رو بشناسید با ما باشید تا غذاهای سنتی تبریز رو بهتون معرفی کنید. آشپزی تبریزی و غذاهای سنتی ایران خیلی به خاصیت غذا توجه داشتن برای همین سعی کنید اگه دستی به آشپزی دارید حتما این غذاها رو یاد بگیرید چون نه تنها خوشمزه ان بلکه خیلی هم مقوی و سرشار از مواد سالم هستن که برای بدن لازم هستن.
کوفته تبریزی
از مشهورترین غذاهای سنتی تبریز، کوفتهی این شهره که طعمی بی نظیر داره. قبلا برای پخت کوفته گوشت رو در هاون میکوبیدن بعد از اون سبزیجات و لپه رو بهش اضافه میکردن. اما الان خوب طبیعتا از گوشت چرخ کرده استفاده میشه در آخر هم گردو، آلو، پیاز سرخشده، زرشک و بعضیها هم تخممرغ رو در وسطش میزارن. در سسی که از رب گوجهفرنگی و آب و زعفران تهیه شده، میپزن. در آشپزی تبریزی معمولا کوفتهها رو با پیاز سرخشده، زرشک و گردو تزئین و میل میکنن.
آش ماست
آش ماست از خوشمزه ترین آش های شهر تبریز هستش که با پیاز، عدس، سبزی آش، برنج، آب گوشت، ماست، سیب زمینی، لوبیا، کلم برگ و هویج تهیه میشه. آش کشک هم از غذاهای سنتی تبریز هستش که اگه به همین مواد که گفتیم کمی رشته هم اضافه کنید میشه آش کشک و اون رو به جای ماست با کشک میخورن.
خورش هویج
از غذاهای پرطرفدار بین تبریزی ها خورش هویج هستش که البته به خاطر طعم خاصش شاید به ذائقه ی هرکسی خوش نیاد. برای پخت این خورش باید هویج رو ریز ریز و کبریتی خورد کنید و سرخ کنید و مقداری نمک بهش اضافه کنید. بعد از اون مرغ یا گوشت رو با پیاز تفت میدید و میزارید با رب گوجه بپزه یا میتونید سرخش کنید. یرای گرفتن بوی گوشت و خوشبو شدن غذا میتونید بهش زعفرون هم اضافه کنید. در انتها آلو رو بهش اضافه میکنید و میزارید کامل بپزه. برای اینکه طعم شیرین غذا رو متعادل کنید بهش مقداری آب لیموترش اضافه کنید.
کوکوی لوبیا سبز
کوکوی لوبیا سبز از قدیمیترین کوکوهایی هستش که مردم تبریز در ماه رمضان بر روی سفره ی افطار میزارن و در اکثر مهمانی هاشون سرو میکنن. بهتون پیشنهاد میکنم حتما مهمون یه خانواده ی تبریزی بشید و این کوکو رو میل کنید و صد درصد دستور پختش رو یاد بگیریید تا برای خودتون هم بپزیدش. این کوکو مواد سختی احتیاج نداره، برای طبخ این غذا به به لوبیا سبز، گوشت چرخ کردنی، سیب زمینی، هویج، پیاز، تخم مرغ و زعفران نیاز دارید. در انتها هم میتونید با زرشک تزئینش کنید، تضاد رنگ سبز و قرمز جلوه ی خوبی به غذاتون میده.
دویماج
دویماج غذایی هستش که در وعده ی صبحانه یا عصرانه ی مردم تبریز خورده میشه. این غذا در شهرهای دیگه هم طبخ میشه اما بی شک با رویماج تبریزی ها متفاوته. تبریزیها این غذا رو با نون خشک، پنیر محلی، کره، سبزی خوردن مخصوصا تره، جعفری، ترخون و پونه و گردو درست میکنن. شک نکنید و برای یک بار هم که شده این غذا رو امتحان کنید تا عاشقش بشید.
آبگوشت دیزی سنگی
آبگوشتهای تبریز از خوشمزهترین آبگوشتهای ایرانی هستش. اگه به تبریز رفتید، حتما در رستورانهای سنتی این غذا رو امتحان کنید. برای تهیهی آن از گوشت گوسفندی، دنبه، پیاز، لپه (اما امروزه اکثرا از نخود استفاده میکنن)، سیبزمینی، گوجهفرنگی و رب گوجهفرنگی استفاده میشه. شاید مواد اولیه اش با آبگوشت های دیگه ای که خوردید یکی باشه، اما شک نکنید که طعمی بسیار عالی داره.
دلمه برگ مو (یپراخ دلماسی)
اگه دنبال یه پیش غذای مجلسی و سنتی هستید، دلمهی برگ مو همونیه که دنبالش هستید. برای تهیه دلمه از بلغور، برنج، لپه، روغن حیوانی (ساری یاغ)، پیاز سرخکرده و سبزی دلمه (شوید ، مرزه، تره) استفاده میشه. طعم ترش و شیرین و یا ملس هم بستگی به ذائقه ی خودتون داره که چه مزه ای رو بیشتر بپسندید.
شوربای تره (سوزی شورباسی)
شوربا یکی از قدیمیترین غذاهای تبریز و آشپزی تبریزی هستش و امروزه کمتر در سفرههای اهالی این شهر دیده میشه. در گذشته اهل تبریز و حتی شهرهای دیگر شوربا رو به شکلهای مختلف میپختن و شاید بشه گفت دستور مشخصی برای درست کردنش وجود نداره و هر کسی با توجه به موادی که در خانه داشته ین غذا رو درست میکرده. یکی از مشهورترین شورباها شوربای تره اس. برای درست کردن این شوربا به تره، سیب زمینی، گوجهفرنگی، روغن مخصوصا روغن حیوانی، تخممرغ، رب گوجهفرنگی و ادویه نیاز دارید.
آش میوه
مردم تبریز آشهای متنوعی درست میکنن و شاید در هر محلهای و آشپزی تبریزی، تعبیرشون از آش میوه کمی متفاوت باشه. اما اغلب مردم برای تهیه این غذا از نخود، لوبیا، آلو، آلوچه، زردآلو، آلبالو، زغال اخته، هویج، کلمبرگ، پیاز، رشتهی آشی، رب، گوجهفرنگی و تره و جعفری استفاده میکنن. سرکه رو هم به عنوان چاشنی در آخر به این آش اضافه میکنن.
آش گوجهفرنگی (آش آبغوره)
از آشهای بسیار خوشمزه و خوشرنگ تبریزی آش گوجهفرنگی هستش . تنها فرق آش گوجهفرنگی و آش آبغوره در میزان گوجهفرنگی به کار رفته در پختش هست. برای تهیهی این آش از لوبیا چیتی یا لوبیا چشمبلبلی، بلغور، برنج، پیاز داغ، گوجهفرنگی به مقدار زیاد، تره و جعفری استفاده میکنن. برای طعمدار کردنش هم از غوره یا آبغوره استفاده میکنن.
آش اوماج
در آشپزی تبریزی معمولا آش اوماج رو زمستانها میپزن که برای سرماخوردگی بسیار مفیده. برای تهیهی آش اوماج از پیاز فراوان، عدس، رشته یا اوماج (برای تهیه اوماج آرد را خمیر کرده و سپس اون رو رنده میکنن)، ریحان، مرزه، تره، فلفل و زردچوبه استفاده میکنن.
آش شیله عدس
شیله هم مثل شوربا از غذاهای قدیمی تبریز هستش که امروزه کمتر کسی میپزه. بلغور، برنج، پیاز، عدس، رب گوجهفرنگی و نوعی سبزی محلی به نام «کالش» مواد تشکیلدهندهی این غذای خوشمزه ان.
آش کلم قمری (داشکلم آشی)
آش کلم قمری هم جزو اون دسته آشهایی است که مخصوص آشپزی تبریزی هستش و توی هیچ شهر دیگه ای نمیتونید پیداش کنید. این آش از کلم قمری، پیاز، لپه، بلغور، برنج، تره، جعفری، سبزی دیگه ای به اسم کروز، گوجهفرنگی، رب گوجهفرنگی و فلفل تهیه میشه و برای تزئین نعناع خشک به اون اضافه میکنن. اما بعضی از قدیمیهای تبریز توی آش کلم قمری کشک هم میریزن.