آیا از یک برنامه کاهش وزن جهت از بین بردن چند کیلو اضافه وزن خود پیروی میکنید؟ آیا میدانید چگونه سطوح قند خون، بر کاهش وزن تأثیر میگذارد؟ افرادی کمی اطلاع داشته که قند خون نقش مهمی در کاهش وزن ایفاء میکند. این مقاله تمام اطلاعات لازم در این خصوص را در اختیارتان قرار میدهد.
قند خون همان گلوکز موجود در خون است که به عنوان سوخت برای بدن عمل کرده و عملکرد آن را حفظ میکند. هنگامی که قند خون در بدن افزایش مییابد، میتواند چندین مشکل در سلامت را بوجود آورده که متداولترین آنها دیابت میباشد. اما چگونه سطح قند خون، وزن بدن را تحت تأثیر قرار میدهد؟ مفهوم مقدماتی که اکثر ما از آن اطلاع داریم این است که هنگامی که بیش از نیاز بدن غذا مصرف کنیم، بر وزنمان افزوده میشود. این امر تاحدودی صحت دارد و نه به طور کامل، به این دلیل که سطح قند نقشی حیاتی در افزایش وزن با تأثیر بر اشتها و طاقت و بنیه ما ایفاء میکند.
قند خون و کاهش وزن
به هنگام غذا خوردن، کربوهیدراتهای قابل هضم به قند خون تبدیل میشوند. این گلوکز، مورد نیاز سلولها جهت تولید انرژی است. قند به راحتی جذب میشود، اما نمیتوان از آن استفاده نمود مگر آنکه پانکراس انسولین ترشح نماید. در صورتی که مواد غذایی سرشار از کربوهیدرات مصرف کنیم، بدن گلوکز بیشتر از نیاز خود تولید کرده و این امر سطوح قند خون را افزایش میدهد. در نتیجه آن، انسولین تولید شده نیز افزایش یافته، به طوریکه تمام گلوکز بتواند جهت انرژی مورد استفاده قرار گیرد. تمام گلوکز به شکل گلیکوژن ذخیره شده تا اندازهای که هیچ جایی برای ذخیره بیشتر باقی نماند. در این وضعیت، بدن احساس میکند که انرژی کافی وجود داشته و از اینرو شروع به تجمع چربی در بدن مینماید. همچنین افزایش انسولین سطح قند را بسیار پایین آورده به طوریکه حتی اگر به قدر کافی نیز غذا مصرف کنید، باز هم احساس گرسنگی و خستگی خواهید داشت. و دلتان میخواهد چیزی شیرین بخورید و به محض انجام آن، این چرخه مجدداً ادامه خواهد یافت. در نهایت، قند خون بالا در درجه نخست مسئول افزایش وزن خواهد شد.
تنظیم سطوح قند خون
از آنجا که سطوح قند بر وزن شما تأثیر قابل توجهی میگذارند، آنچه لازم است انجام دهید تنظیم سطوح قند خون خود میباشد. سطح طبیعی قند خون پیش از وعده غذایی 60 تا 90 میلیگرم گلوکز در هر 100 میلیگرم در دسیلیتر خون است و سطوح بالای قند خون در محدودهی 100 تا 125 میلیگرم در دسیلیتر قرار میگیرد. مراقب آنچه میخورید باشید، به این دلیل که در اکثر اوقات، افراد اطلاع ندارند که کدام مواد غذایی حاوی محتوای قند بالایی بوده و در نتیجه ماده غذایی اشتباه مصرف میکنند. چندین ماده غذایی از رتبه بندی شاخص گلیسمی برخوردار شدهاند. این نشان میدهد که چگونه ماده غذایی قند خون را تحت تأثیر قرار میدهد. مواد غذایی حاوی محتوای بالای فیبر به حفظ سطوح طبیعی کمک میکنند. این مواد غذایی به آرامی هضم شده، در نتیجه عرضه گلوکز ثابت بوده و شما به طور مداوم احساس گرسنگی نخواهید کرد. اجازه دهید به برخی از گزینههای غذایی سالم زمانی که قصد حفظ قند خون را دارید نگاهی بیاندازیم.
مواد غذایی که از شاخص گلیسمی پایینی برخوردارند
سبزی
|
میوه
|
سایر مواد غذایی
|
پیاز
|
سیب
|
لوبیا سویا
|
قارچ
|
گلابی
|
لوبیا قرمز
|
کلم
|
گریپ فروت
|
شیر
|
کلم بروکلی
|
گیلاس
|
سوسیس
|
فلفل قرمز
|
آلو
|
جو دوسر
|
کاهو
|
پرتقال
|
بادام زمینی
|
گل کلم
|
انگور
|
جو
|
بادمجان
|
زردالو
|
لوبیا باتر (نوعی لوبیا سفید)
|
مواد غذایی که از شاخص گلیسمی بالایی برخوردارند
سبزی
|
میوه
|
سایر مواد غذایی
|
کدو حلوایی
|
هندوانه
|
نان سفید
|
سیب زمینی شیرین
|
پاپایا
|
برنج سفید
|
هویج وحشی
|
طالبی
|
پاستا
|
چغندر
|
آناناس
|
برشتوک یا ذرت پولکی
|
ذرت
|
موز
|
سیب زمینی سرخ شده
|
سیب زمینی
|
انبه
|
چوب شور
|
نخود
|
انگیر
|
دونات
|
برخی نکات کاهش وزن
• از مصرف مواد غذایی که از میزان شاخص گلیسمی بالایی برخوردارند خودداری کنید. چنانچه در هر صورت آن را مصرف میکنید، در مقادیر کم این کار را انجام دهید.
• وعدههای غذایی را حذف نکنید. در صورت گرسنگی دادن به خود، احساس گرسنگی بیشتری کرده و در نهایت بیشتر از حد معمول خواهید خورد.
• هر چند ساعت به چند ساعت، وعدههای غذایی کوچک میل کنید. در بین وعدههای غذایی از میان وعدههای سالم مصرف کنید.
• میان وعده یا اسنکهای سرشار از فیبر برای این منظور بهتر میباشند.
• بجای استفاده از آب میوه، میوهی کامل را مصرف کنید.
• به هنگام مصرف مواد غذایی فرآوری شده مانند سوپ، کچاپ، و سایر غذاهای منجمد حاضری به ویژه مراقب باشید.
• نوشیدنیهایی مانند نوشابه یا کولا، سودا و غیره از محتوای قند بالایی برخوردارند.
• به هنگام مصرف کربوهیدراتهای ساده با احتیاط عمل کنید به این دلیل که به سرعت هضم میشوند. کربوهیدراتهای ساده شامل قند موجود در محصولات لبنی (لاکتوز)، قند میوه (فروکتوز) و قند یا شکر معمولی (ساکاروز) میباشند.
• اکثر محصولاتی که مدعی بوده عاری از چربی میباشند، از میزان قند بالایی برخوردارند.
• برچسب روی محصولات بدون قند را پیش از خرید بخوانید. آنها معمولاً از قند در اشکال دیگر استفاده کرده که به همان اندازه برای شما مضر میباشند.
حرف آخر آنکه غذای سالم مصرف کنید. هنگامی که متوجه شدید کدام مواد غذایی برای شما مفید میباشند، آنها را وارد رژیم غذایی خود نمایید. یک رژیم غذایی سالم و ورزش منظم راهی طولانی جهت حفظ سطوح قند خون شما طی کرده و به شما در رسیدن به وزن دلخواه کمک میکنند.