با این که تنها افراد حرفه‌ای و آموزش دیده می‌توانند افسردگی را تشخیص دهند، چند زنگ خطر برای آن وجود دارد. علاوه بر علائم زیر، عوامل دیگری که پزشکان به آن توجه می‌کنند مدت زمان علائم، اثرات تضعیف کننده روی کیفیت زندگی و توجیه‌های ممکن برای افسردگی (مثل مواد مخدر، عوارض دارو، بیماری فیزیکی یا روانی) هستند.برای این کار، پزشک از شما سوالاتی درباره سابقه شما، ظاهر و رفتارتان می‌پرسد و برخی آزمایش‌ها را انجام می‌دهد تا برای گرفتن بهترین نتیجه، باهم همکاری کنید.

1-غمگین بودن

شخصی که حس افسردگی می‌کند، غمگین و تهی است و بسیار گریه می‌کند. این یکی از مهم‌ترین علائم است.

2-علاقه و لذت پایین

دومین علامت اصلی، کاهش علاقه و کشش به فعالیت‌هایی است که زمانی بسیار برای آن مشتاق بودید. با بروز این علامت، علاقه برای فعالیت‌های روزانه را نیز از دست می‌دهید.

3-تغییر شدید وزن

افزایش یا کاهش 5 درصدی وزن در یک ماه هنگامی که هیچ تلاشی در این راستا نمی‌کنید، می‌تواند یک علامت افسردگی باشد. در کودکان، ممکن است به شکل اضافه نکردن وزن مورد نظر خودش را نشان دهد.

4-اختلالات خواب

مشکلات به خواب رفتن، در خواب ماندن، خوابالود بودن با وجود خواب کامل شبانه می‌تواند علامت افسردگی باشد.

5-تحریک پذیری یا عقب ماندگی روانشناختی

افسردگی ممکن است دلیل تحریک پذیری، بی قراری یا بی حالی که روی اعمال و رفتار روزانه افراد تاثیر می‌گذارد باشد. این علائم در حرکات، تکلم و واکنش‌ها نمایان می‌شوند. برخی این کم توانی در تفکر، تمرکز و تصمیم گیری را «مه گرفتگی مغزی» می‌نامند.

6-خستگی

خستگی شدید و کمبود انرژی یکی از علائم افسردگی است که ممکن است در عملکرد بیمار اختلال ایجاد کند. خودش را به شکل خوابالودگی، دشواری در تمرکز و کم توانی فیزیکی نشان می‌دهد.

7-احساس بی ارزش یا گناهکار بودن

یک شخص افسرده به طور غیرضروری نسبت به چیزهایی که هیچ کنترلی روی آن ندارد حس گناه می‌کند. این حس معمولا ناشی از توهین به ارزش‌های یک فرد دیگر است ولی در افراد افسرده، حاصل تفکر ناصحیح و معیوب است. حس گناه می‌تواند منجر به شرم و حتی خودآزاری شود.

8-فکر کردن به مرگ

یک فرد افسرده بسیار به مرگ و خودکشی فکر می‌کند با این که ممکن است هیچ برنامه‌ای برای عملی کردن افکارش نداشته باشد.