استرس در زندگی هر فردی وجود دارد. اگر راه حلی برای استرس پیدا نکنید، تمام زندگیتان نابود می شود. راهکارهای زیادی برای مقابله با استرس و کاهش آن وجود دارد. در ادامه با یوکن همراه باشید تا 10 روش را برای مهار استرس معرفی کنیم. با این راهکارها در زندگیتان دچار هیچ اضطراب و تنشی نخواهید شد.
علت استرس خود را پیدا کنید
بیشتر اوقات در زمان داشتن استرس، فشار زیادی روی خود احساس می کنید. فکر می کنید مشکلات روی سر شما آوار شده و باید مراقب باشید تا دچار آسیب نشوید. در این مواقع از خود دفاع می کنید، هرچند دفاعتان خیلی هم خوب نیست.
در این شرایط به جای دست و پا زدن، باید ببینید چه چیزی سبب استرستان شده است. با رئیس خود اختلاف دارید؟ خانهتان نامرتب است؟ روی پروژهای خاص کار می کنید؟ امتحان سختی دارید؟
با کنکاش در زندگی خود و یافتن دلیل اصلی استرس، به ذهنتان سر و سامان دهید و از استرس رهایی یابید.
روی چیزهای تحت کنترلتان تمرکز کنید
شاید نتوانید رفتار رئیس یا خانواده خود را کنترل کنید و از اظهارنظرهای خانوادهی همسرتان جلوگیری کنید، اما می توانید عکسالعمل بهتری از خود نشان دهید. این که در زندگی شغلی خود به چه مرتبهای می رسید یا زمان و انرژی خود را چطور صرف می کنید، کاملاً به خودتان وابسته است.
این که تلاش کنید روی چیزهایی تمرکز کنید که تحت کنترلتان نیست، تنها استرس زیادی به خود وارد می کنید. مطمئناً در این راه شکست می خورید، زیرا همه چیز از کنترل شما خارج است، احساس ناتوانی کرده و دچار استرس بیشتری خواهید شد. پس بعد از پیدا کردن دلایل اصلی استرستان، روی آنهایی که قابل کنترل هستند، تمرکز کنید. در این زمان بهترین عکسالعمل را از خود نشان خواهید داد.
در یک پروژهی کاری ممکن است وظایف محول شده سبب استرستان شود، پس در این باره با رئیس خود حرف بزنید. باید پروژه را به بخشهای کوچکتر تقسیم کرده و برای هر یک زمانی مشخص در نظر بگیرید. هر کاری که از دستتان بر میآید انجام دهید تا به پیشرفت برسید. در این صورت احساس انرژی و قدرت خواهید کرد.
کارهای مورد علاقهتان را انجام دهید
وقتی میتوانید از استرس رهایی یابید که کارهای مورد علاقهتان را انجام دهید. حتی وقتی شغل شما باعث استرستان می شود، با پیدا کردن سرگرمیهایی می توانید به زندگی خود تنوع و نشاط دهید. باید ببینید از چه چیزی خوشتان می آید؟ اگر مطمئن نیستید، چیزهای مختلفی را امتحان کنید. بالاخره می توانید چیزی را پیدا کنید که سبب رضایتتان می شود.
زمان را به خوبی مدیریت کنید
خیلی از افراد به دلیل کمبود زمان دچار استرس می شوند. در طول روز کارهای زیادی پیش میآید و ناچارا زمان را از دست می دهید. آیا تاکنون آرزو کردهاید کاش ساعت بیشتری در روز داشتید؟ آیا تا به حال از کمبود وقت گله و شکایت کردهاید؟
ولی لارا واندرکام (Laura Vanderkam) در کتاب "168 ساعت: از آنچه فکر می کنید بیشتر وقت دارید" می گوید از آنچه تصور می کنید، وقت و زمان بیشتری دارید.
همهی ما به یک اندازه، 168 ساعت وقت داریم؛ اما خیلی از افراد موفق هستند که هم شغلی تمام وقت دارند، در شبانه روز 7 ساعت می خوابند و از فرزندان خود هم مراقبت می کنند.
لیستی از روشهای کاهش استرس داشته باشید
راهکارهای کاهش استرس در تمام شرایط نتیجهی یکسانی ندارد. مثلاً وقتی در ترافیک یا در خانه هستید، تنفس عمیق به کارتان میآید اما وقتی در جلسهای با شرکایتان نشستهاید، این تکنیک خیلی نمیتواند مفید باشد.
دکتر ریچارد بلونا (Richard Blonna) از مشاور، مربی و نویسندهی کتاب "کمتر استرس داشته باشید و بیشتر زندگی کنید" می گوید: "هر فردی به مجموعهای از تکنیکها برای استفاده در شرایط استرس زا نیاز دارد."
موارد قابل حذف را از فهرستتان حذف کنید
با بررسی برنامهی روزانه خود ببینید چه کارهایی را می توانید از فهرستتان حذف کنید. واندرکام در کتاب خود می گوید:" آیا فرزندان شما کارهای فوق برنامهای که برایشان ترتیب دادهاید را دوست دارند؟ آیا وقت خود را برای کسانی که بیشترین تأثیر را روی آنها دارید، صرف نمی کنید؟ آیا باید هر روز کنفرانس مجازی داشته باشید یا برگزاری جلسهی حضوری هفتهای یک بار کافی است؟"
بلونا پیشنهاد می کند این سؤالات را از خود بپرسید: "آیا فعالیتهای من در راستای اهداف و آرمانهایم هستند؟ آیا کارهایی که انجام میدهم برای زندگیام مفید است؟ آیا به اندازهی کافی کار می کنم؟"
وقتی کارهای غیرمفید و قابل حذف را کنار بگذارید تا حد زیادی استرس خود را کاهش می دهید.
در مقابل استرس آسیب پذیر نباشید
این به شما بستگی دارد که در زمان بروز استرس، بدن و فکرتان در چه وضعیتی قرار گیرد. بلونا می گوید: "هر معاملهای که انجام می دهید در زمینهی مشخصی رخ می دهد. این زمینه به سلامتی، وضعیت خواب و حالت روانی شما وابسته است. مثلاً اینکه صبحانه خورده اید، تناسب اندام دارید یا نه!"
اگر به قدر کافی نخوابیدهاید، در طول هفته فعالیت بدنی کافی ندارید، قطعاً در مقابل استرس، آسیبپذیرتر خواهید بود. وقتی بیتحرک هستید، کم خوابیدهاید و قهوهی زیادی خوردهاید، حتی کوچکترین مشکلات هم میتواند تأثیر زیادی روی شما داشته باشد.
حد و مرز درستی داشته باشید
اگر می خواهید همه را از خود راضی نگه دارید، احتمالاً وقتی "نه" می گویید فکر می کنید کسی را ترک کردهاید. در این شرایط خود را انسان بدی می دانید، اما این مسئله حقیقت ندارد. شاید چند ثانیه ناراحتی ارزشش را داشته باشد. در این وضعیت دیگر مجبور نیستید برای انجام کاری جدید و بی ارزش دچار استرس شوید.
افراد خوشبخت و موفق از زمان خود مراقبت می کنند و اجازه نمی دهند کسی از حد و مرزهای آنها بگذرد. ایجاد حد و مرز مناسب مهارتی است که می توانید آن را فراگیرید.
میان نگرانی و اهمیت دادن تمایز قائل شوید
نگرش و طرز فکر شما می تواند استرستان را بالا ببرد. پس مسئلهای کوچک ممکن است به انبوهی از مشکلات تبدیل شود. به نظر شما نگرانی می تواند عکسالعملی درست در مقابل استرس باشد؟ حتماً نگرانی را با "عمل کردن" اشتباه گرفتهاید.
دکتر چد لیون (Chad LeJeune) در کتاب خود با نام "تَله ی نگرانی: چطور با استفاده از درمان قبول کردن و برقراری ارتباط، خود را از نگرانی و استرس نجات دهیم" می گوید: "نگرانی یعنی تلاش می کنید با فکر کردن آیندهی خود را کنترل کنید" اما اهمیت دادن یعنی کاری انجام دهید. "وقتی به چیزی یا کسی اهمیت میدهید، کارهایی انجام می دهید تا از او حمایت کنید یا به نفع کسی یا چیزی که دوست دارید عمل کنید".
لیون مثال سادهای درباره گلهای آپارتمانی دارد. او می گوید: "اگر یک هفته در خانه نباشید، قطعاً هر روز نگران گلها خواهید بود. وقتی به خانه بر می گردید، می بینید گیاهان شما خشک شدهاند. پس نگران بودن که آب دادن نمی شود".
نگران بودن درباره مسائل مالی هم کاری پیش نمی برد و تنها فکرتان را مشغول می کند؛ اما اگر به مسائل مالی خود اهمیت دهید، به دنبال برنامه ریزی دقیق مالی می روید، صورت حسابها را به موقع پرداخت می کنید، از تخفیفها استفاده می کنید و کمتر به سراغ غذا خوردن در رستوران می روید.
تغییری کوچک در طرز فکر شما به معنای تغییر "نگرانی" به "اهمیت دادن" است، پس این تغییر به شما کمک می کند تا عکسالعمل بهتری نسبت به استرس داشته باشید. لیون سؤالاتی می پرسد که باید برای هر یک از آنها جوابی پیدا کنید:
- نگرانی در مورد سلامتی شما شامل چه چیزهایی است؟
- اهمیت به سلامتی شامل چه مواردی است؟
- نگرانی در مورد شغل شما شامل چه چیزهایی است؟
- اهمیت به شغل شامل چه مواردی است؟
خیلی کمال گرا نباشید و اشتباهات خود را بپذیرید
کمال گرایی سبب می شود استرس زیادی به خود وارد کنید. قطعاً تلاش برای اجتناب از اشتباه و انجام کارهای روزمره با احتیاط زیاد، خسته کننده و تنش زا خواهد بود. در این صورت فشار زیادی به خود وارد می کنید. هر کسی می داند کمال گرایی ناممکن است، اما گاهی این حقیقت را فراموش می کنیم.
برن براون (Brene Brown) پژوهشگر و نویسندهی کتاب "نعمت ناکامل بودن: کسی را که فکر می کنید باید باشید فراموش کنید و خودتان را بپذیرید" در این مورد می گوید: "کمال گرایی با تلاش برای بهتر شدن متفاوت است. کمال گرایی رسیدن به پیشرفت و سلامتی نیست". باید قبول کنید کمال گرایی بهبود خود نیست و گاهی لازم است اشتباهاتتان را بپذیرید. گاهی اشتباه کردن سبب پیشرفت می شود.
کمال گرایی هیچ فایدهای ندارد. براون می گوید: "کمال گرایی مانع از دست یابی به موفقیت شده و در نهایت به افسردگی، اضطراب، اعتیاد و بیتحرکی منجر می شود."
با کمال گرایی فرصتهای زیادی را از دست می دهید، زیرا از عرضه چیزی به نظر ناکامل واهمه دارید. براون پیشنهاد می دهد برای غلبه بر کمال گرایی با خود مهربانتر باشید.
منبع: Psychcentral