کافه بازار گزارشی با نام «اشتغال صنعت برنامه های موبایلى در ایران» منتشر کرده که در آن آمار جالب توجهی از وضعیت توسعهدهندگان حاضر در این مارکت اندرویدی نوشته شده است. تیم کافه بازار با سوالاتی که از گزیده 7 هزار تیم فعال توسعهدهنده خود پرسیدهاند به این آمار دست پیدا کردهاند که با نگاه به جزییات آن میتوان تصویر دقیقی از شاغلان در این صنعت به تفکیک استان، جنسیت، وضعیت حقیقی یا حقوقی و سایر شاخصههای مفید پی برد.
بر اساس آمار مندرج در این جدول، تخمین بهدست آمده برای تعداد شاغلان مستقیم این صنعت در ایران بیش از 20 هزار و 700 شغل است. اگر شغلهای القایی را نیز به این عدد اضافه کنیم به عدد 31 هزار شغل میرسیم. همچنین 63 درصد شاغلان در کافه بازار دارای مدرک آکادمیک (دانشگاهی) هستند و این افراد به درآمد و نصب فعال بیشتری نسبت به دیگران رسیدهاند.
وضعیت توسعهدهندههای بومی و ایرانی بهتر از سالهای قبل است ولی کماکان فاصله زیادی با معادلهای بینالمللی خود دارد.
همانطور که میدانید توسعهدهندگان در مارکت اندرویدی به دو دسته بازیسازان و برنامهسازان تقسیم میشوند که دسته اول به طور متوسط تعداد شاغلان بیشتری دارند و با وجود اینکه تنها 4 درصد از سهم توسعهدهندگان ملی را در اختیار دارند، حدود 30 درصد از درآمدهای دیجیتالی به آنها تعلق دارد.
جالب اینجاست که کار تیمی در اینجا هم در بین ایرانیان چندان طرفدار ندارد و اکثریت، چه برنامهنویس و چه بازیساز به صورت انفرادی کار میکنند.
بر اساس آمار تفکیک استانی، استان تهران در رتبه اول تعداد شاغلان و تعداد تیمهای توسعهدهنده قرار دارد و استان قم به نسبت جمعیت بیشترین تعداد توسعهدهندگان فعال را داراست.
استان تهران اختلاف فاحشی نسبت به سایر استانهای کشور در موضوع شاغلان صنعت دارد. آمار نیم درصدی توسعه دهندگان خارج از کشور نیز در نوع خود جالب توجه است.
از مجموع بیش از 19 هزار توسعهدهندهٔ ایرانی بیش از 7 هزار توسعهدهنده در دستهٔ توسعهدهندگان فعال قرار میگیرند که حداقلهای درآمدی یا نصب فعال را داشتهاند. همچنین بیش از 1400 تیم توسعهدهندهٔ ایرانی با عنوان شرکتهای حقوقی در کافهبازار ثبتنام کردهاند که به طور متوسط بیش از 25 برابر توسعهدهندگان حقیقی درآمد دارند.
شاید استان تهران رتبه اول در بین شاغلان این حوزه را داشته باشد، ولی بانوان همدان و استانهای شمالی و البته آذری زبانها و خوزستانیها و شیرازیها بیشتر از بانوان تهرانی در این صنعت فعال هستند. کمترین مشارکت را هم بانوان استان لرستان دارند.
قضاوت در رابطه با تعداد شاغلان غیر مستقیم صنعت که به دلیل وجود صنعت برنامههای موبایلی مشغول فعالیت شدهاند دشوار است. اما گزارشها نشان میدهد که در بخشهای حمل و نقل، حمل بار، غذا و خوراکیها، خدمات منزل و خودرو، خدمات پزشکی، فروشگاههای اینترنتی و شبکههای اجتماعی بیش از 490 هزار شاغل انفرادی یا بنگاه اقتصادی از خدمات برنامههای موبایلی بهره میبرند.
نگاهی کلی به آمارهای مهم ارائه شده در این گزارش
مسأله اشتغال در صنعت برنامه های موبایلى ابعاد زیادی دارد که این گزارش به توضیح بخشی از آن پرداخته است. همچنین برآوردهایی از تعداد شغلهای غیر مستقیم صنعت در بازارهای دوطرفه و صنایع مرتبط ارائه شده است که میتوان بر اساس آن ادعا کرد بیش از 490 هزار شاغل انفرادی در این بازار قابل شناسایی هستند.