معده درد به دلایل مختلفی ایجاد می شود. تغذیه نقش بسیار مهمی در پیشگیری و تسکین و درمان دردهای معده دارد. بیماری های مختلفی موجود است که از علایم آن ها معده درد می باشد.
معده درد جزء آن دسته دردهایی است که اغلب افراد آن را تجربه کرده اند. درد معده ناشی از عوامل مختلفی است. یکی از عواملی که به سرعت بر معده تاثیرگذار است، استرس و اضطراب می باشد. در این مطلب علت های معده درد و چگونگی درمان آن را بیان خواهیم کرد.
علل معده درد
یکی از علت های درد معده می تواند بیماری سندروم روده باشد. در این بیماری سیستم گوارش به غذایی که از آن عبور می کند، حساسیت پیدا می کند. در این حالت، اغلب با خوردن غذا، معده شروع به درد می کند و صدای پیچ دار در معده ایجاد شده و با تخلیه معده، درد تسکین پیدا می کند. علت ابتلا به سندروم روده استفاده از مواد غذایی یا نوشیدنی های تحریک کننده است که متخصصان توصیه می کنند از مصرف آن ها اجتناب کنید.
اگر معده درد همراه با وجود خون در مدفوع باشد درحالی که وزن به شدت کاهش یابد و در اجابت مزاج تغییرات مداوم وجود داشته باشد، در این صورت باید درد معده را جدی تر گرفت و به پزشک متخصص مراجعه شود چرا که این علایم ممکن است نشانه سرطان معده باشد. در حالی که اگر این علایم با تب و اسهال و استفراغ همراه شود ، نشانه مسمومیت غذایی است.
ممکن درد معده ناشی از بیماری کولیت باشد. این بیماری قسمت تحتانی معده را درگیر می کند و از علایم آن اسهال همراه با خون است. علت ایجاد این بیماری عفونی شدن برجستگی دیواره روده است.
ورم معده یکی دیگر از علت های درد در ناحیه معده می باشد که در آن دیواره معده ملتهب می شود. از علایم این بیماری می توان به درد در ناحیه زیر یا پشت جناغ سینه اشاره کرد که ممکن است با حالت تهوع نیز همراه باشد. علت بیماری استفراغ و مصرف بیش از حد برخی از داروها نظیر آسپرین و … است. درد ناشی از این بیماری را می توان با پرهیز از مصرف غذاهای پرادویه تسکین داد.
درد قسمت بالای معده حاکی از راه یافتن اسید گوارشی به داخل جداره حساس مری است. در این صورت توصیه می شود از خوردن غذاهای سنگین اجتناب کنید.
سنگ در کیسه صفرا یکی دیگر از علت های درد در ناحیه شکم می باشد. علایم دیگر این بیماری می تواند درد در ناحیه زیر دنده ها باشد. همچنین در صورت داشتن سنگ در کیسه صفرا، بعد از خوردن غذاهای چرب و خامه دار احساس درد شدید و ناگهانی در شکم ایجاد می شود.
یکی دیگر از علت های درد در معده می تواند مشکلات مربوط به کلیه نظیر عفونت کلیه ها و سنگ های کلیه باشد. در این صورت درد شدید در قسمت پهلوهای سمت چپ و راست احساس می شود. به علاوه در این بیماری ها ممکن است دفع ادرار دشوار باشد. همچنین در صورت وجود خون در ادرار احتمال وجود سنگ در مثانه وجود دارد.
یکی دیگر از بیماری هایی که درد در معده را باعث می شود، بیماری آپاندیس است. در این بیماری درد معده طی ساعت ها به پایین و سمت راست معده حرکت می کند و اغلب با حالت تهوع و تب همراه است. در صورت این علایم سریعا باید به پزشک مراجعه شود.
در صورتی که هر یک از علایم گفته شده در مورد بیماری های مرتبط با درد معده، همراه با کاهش وزن و مشکل در بلعیدن غذا و طولانی شدن بیماری بیش از 2 هفته، باشد در این صورت درد در ناحیه معده را جدی گرفته و سریعا به پزشک متخصص مراجعه کنید. چرا که این علایم ممکن است خبر از سرطان بدهد.
درمان معده درد
با توجه به علت های بیان شده برای درد معده، درمان های متفاوتی برای بهبود و تسکین درد تجویز می شود. هریک از بیماری های بیان شده نیاز به استفاده از یک سری دارو های خاص دارند. از جمله داروهایی که برای تسکین و بهبود بیماری های معده تجویز می شود آنتی بیوتیک ها می باشد.
نکته بسیار مهمی که در درمان و تسکین درد معده وجود دارد، تغذیه سالم می باشد. در صورت وجود زخم در معده، خوردن غذاهای پر ادویه درد را زیاد می کند. همچنین خوردن غذاهای چرب، سلامتی معده را به خطر می اندازد و در صورت وجود بیماری معده، درد را بیشتر کرده و روند بهبود بیماری را کاهش می کند.
دردهای موقتی معده را که ممکن است از پرخوری و رعایت نکردن اصول تغذیه ایی ایجاد شود، می توان در خانه تسکین داد. یکی از نوشیدنی هایی که به هنگام معده درد از قدیم پیشنهاد می شود مصرف چای نعناع می باشد. به علاوه ادویه دارچین یکی دیگر از موادی است که برای تسکین درد معده مفید است. همچنین زنجبیل از گیاهانی است که به سرعت تاثیر مثبتی بر معده گذاشته و دردهای ان را تسکین می دهد. از مواد ماثر دیگر که گفتنی است 75 درصد دردهای معده را آرام می کند، موز است.