بوی بد دهان در اکثر افراد در اوایل صبح و یا بعد از مصرف بعضی غذاها ممکن است بوجود آید و باعث معذب شدن فرد و اطرافیان شود. در این مطلب قصد داریم به علت بوی بد دهان و روش های مناسب درمان آنها بپردازیم.
علت بوی بد دهان ممکن است در هر فردی با توجه به دلیل بوجود آمدن آن و شدت آن متفاوت باشد. این بیماری ممکن است موقت بوده و یا تا چندین سال ادامه داشته باشد. بنابراین روش درمان نیز با توجه به این موارد به کار می رود. در ادامه به تمام دلایلی که ممکن است زمینه ساز بوی بد دهان شوند می پردازیم و همچنین روش های درمان را مورد بررسی قرار می دهیم.
علت بوی بد دهان
نوع غذای مصرفی و به طور کلی دستگاه گوارش و بیماری های مربوط به آن یک علت بوی بد دهان می باشد. به طور مثال مصرف خوراکی هایی مانند سیر، پیاز و ساندویچ می تواند باعث بد بو شدن دهان شود اما این بو موقتی بوده و بعد از چند ساعت از بین می رود. اما علاوه بر رژیم غذایی بوی بد دهان ممکن است در اثر عوامل دیگر مانند رعایت نکردن بهداشت دهان باشد.
مشکلات گوارشی
بیماری های مربوط به دستگاه گوارش مانند رفلاکس معده که باعث بازگشت اسید معده به دهان می شود یک علت بوی بد دهان به شمار می رود. همچنین این بیماری باعث آسیب به دندان و حساسیت آنها نیز می شود. یکی از دلایل رفلاکس معده قبل از خواب غذا خوردن است. افرادی که این مشکل را دارند باید به پزشک مراجعه کرده و برای درمان آن اقدام کنند.
خشکی دهان
زمانی که دهان خشک باشد جرم های دندان و باکتری ها شروع به رشد می کنند. به طور کلی بزاق دهان باعث پاکسازی محیط دهان و کاهش باکتری های دهان می شود که در نتیجه از بوی بد دهان نیز جلوگیری می شود. مصرف آب و مایعات باعث مرطوب ماندن محیط دهان شده و از بیماری های دهان نیز جلوگیری می کند.
مسواک زدن
همانطور که گفته شد یکی از علل بوی بد دهان رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان ها می باشد. مسواک نزدن یا مسواک زدن به روش غلط یکی از عواملی است که علاوه بر به خطر انداختن سلامت دندان ها و پوسیده شدن آنها باعث افزایش باکتری های دهان نیز می شود. دندان پزشکان توصیه می کنند که در طی روز حداقل دو مرتبه از مسواک استفاده شود. علاوه بر مسواک توصیه می شود که از نخ دندان نیز استفاده شود. نخ دندان باعث خروج غذاها از بین دندان ها می شود که از خرابی دندان ها و همچنین ایجاد بوی بد نیز جلوگیری می کند. همچنین بعد از مسواک زدن باید با استفاده از زبان پاک کن سطح زبان را نیز تمییز کنید. باکتری های موجود در دهان روی سطح زبان تجمع کرده و باعث ایجاد بوی بد دهان می شوند.
دندان خراب
بسیاری از افراد در مدتی که دندان درد و مشکلات مربوط به دندان را تجربه می کنند دچار بوی بد دهان نیز می شوند. شکستن دندان، آبسه، خرابی دندان و به طور کلی دندان هایی که سالم نیستند یک علت بوی بد دهان می باشند. بنابراین با مراجعه به دندان پزشک و استفاده از روش درمانی مناسب می توان این مشکل را درمان کرد.
بیماری لثه
اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که حین مسواک زدن ممکن است دچار خون ریزی لثه شوید و به طور کلی لثه های ملتهب و قرمز دارید احتمال اینکه به بیماری لثه دچار باشید زیاد است. التهاب و عفونت لثه یکی از بیماری هاییست که باعث بوجود آمدن بوی ناخوشایند دهان می شود.
مصرف سیگار
سیگار و به طور کلی دخانیات علاوه بر آسیب جبران ناپذیر به ریه ها و دستگاه تنفسی باعث آسیب به دندان ها و بیماری های مربوط به آن می شوند. دود سیگار باعث خشکی دهان شده و همچنین زمینه را برای بیماری لثه، دندان و دهان فراهم می کند. بنابراین با ترک مصرف سیگار می توان از بوی بد دهان نیز جلوگیری کرد.
بیماری سینوسی
مخاط های بینی و گلو می توانند در بروز بوی ناخوشایند دهان نقش داشته باشند. بیماری های سینوسی باعث انباشت مخاط در گلو شده و در نتیجه آن ممکن است بوی بد تولید شود. جالب است بدانید که بیماری های مربوط به لوزه، گیر کردن غذا در لوزه ها و یا موارد دیگر نیز در بروز بوی بد دهان نقش دارند.
روش های درمان موقت
یک سری روش درمان موقتی برای رفع بوی بد دهان وجود دارد مانند مسواک زدن، استفاده از آدامس، قرص و اسپری های خوشبو کننده، اما این روش ها موقتی بوده و این مشکل همچنان باقی می مانند.
روش لیزر
همانطور که گفته شد بیماری های مربوط به لثه و جرم های بین دندان ها یکی از علت های مهم بوی بد دهان می باشد که با از بین بردن آنها می توان این مشکل را برطرف کرد. استفاده از لیزر یک روش درمانی موثر به شمار می رود. این روش بر خلاف روش جراحی خون ریزی، درد و تورم نداشته و به مراقبت های بعد از درمان نیاز ندارد. به طوری که می توان بعد از استفاده از این روش غذا مصرف کرد. بنابراین لیزر درمانی یک روش موثر برای درمان بوی بد دهان به شمار می رود.
سایر درمان ها
برای درمان بیماری عفونت لثه که یکی از دلایل بوی دهان محسوب می شود علاوه بر لیزر درمانی، روش جراحی نیز پیشنهاد می شود. گفتنی است استفاده از این روش با توجه به مواردی مانند خون ریزی، نیاز به بخیه زدن، احتمال تشکیل اسکار در لثه، استفاده از داروهای آنتی بیوتیک به مدت طولانی بعد از جراحی و مراقبت های ویژه باعث شده است که از این روش نسبت به لیزر از استقبال کمتری شود.
همانطور که گفته شد بیماری هایی مانند رفلاکس معده و یا مشکلات سینوسی نیز از دیگر مواردی است که باعث بوی دهان می شود. بنابراین با درمان این بیماری ها می توان این بیماری را درمان کرد.