در این مطلب با انواع دلایل و علل خارش سر و بهترین و موثرترین روش های درمان طبیعی و خانگی این مشکل آشنا خواهید شد. بهتر است هر چه سریعتر علت خارش سر را پیدا کرده و نسبت به درمان آن اقدام کنید تا دچار مشکلات پوستی و مویی نشوید. در ادامه مطلب همراه ما باشید.
معمولا خارش سر اگر ناشی از مشکل جدی نباشد، بدون مراجعه به پزشک و با راه های خانگی و طبیعی که در این مطلب به آن ها خواهیم پرداخت، قابل رفع می باشد. خارش پوست سر بیماری مزمنی است که علل مختلفی می تواند داشته باشد. در ادامه با علت خارش سر و راه های درمان آن آشنا خواهید شد.
علت خارش سر چیست؟
خارش سر علاوه بر اینکه بسیار آزاردهنده می باشد، منجر به بروز مشکلات زیادی مثل ریزش مو برای شخص می شود. در ابتدا می بایست علت خارش سر را پیدا کرد و بعد برای رفع آن در درجه اول از شامپویی با PH مناسب استفاد نمود. PH مناسب شامپو 5/4 و یا 5/5 می باشد. گفتنی است مبتلایان به پسوریازیس پوست سر برای رفع خارش بایستی فقط از شامپوهای مخصوصی که به کاهش پوسته ریزی و التهاب کمک می کنند، استفاده نمایند.
گرما و عرق کردن، سرما که منجر به خشک شدن پوست سر می شود و ابتلا به بعضی از بیماری ها مثل مشکلات پوستی، کم خونی، پرکاری و یا کم کاری غده تیروئید، پیدایش انگل در معده و روده، اختلالات صفراوی، کبدی و کلیوی از علل خارش سر می باشند زیرا مواد سمی و زائد از بدن خارج نشده و در خون رسوب می کنند. همچنین بیماری قند خون، بیماری های روحی و روانی مثل استرس، افسردگی و … نیز در سر خارش ایجاد می کنند. بعضی از مواد شیمیایی مثل رنگ مو، ژل و… هم منجر به بروز خارش در کف سر می شوند.
ممکن است علت خارش سر به خاطر شوره های چرب یا برفکی و یا خشک که به شکل پوسته هستند، باشد. شست و شوی کم موها و یا تمیز نشستن مو و پوست سر از علل ایجاد شوره برفکی هستند از طرفی شستن بیش از حد موها و یا در یک بار استحمام چندین بار موها شسته شوند نیز از علل ایجاد خشکی کف سر و پوسته ریزی آن می باشند. اگر مورد حادی بود مثل عفونت قارچی که با راه های خانگی رفع نگردید بایستی به پزشک مراجعه کرد. برای درمان شپش سر که یکی از علل خارش سر می باشد نیز راه های خانگی مفید و موثری وجود دارد.
درمان های خانگی و طبیعی خارش سر
در ادامه به معرفی بهترین و موثرترین روش های خانگی و طبیعی درمان خارش سر و درمان شوره سر می پردازیم.
روغن نارگیل
3 قاشق غذاخوری از روغن نارگیل را مقداری گرم کرده و بعد کف سر را به آرامی و با نوک انگشتان با این روغن ماساژ دهید تا جذب پوست سر شود. اگر پوست سرتان بسیار خشک می باشد می توانید به روغن نارگیل مقداری روغن ویتامین A اضافه کنید تا رطوبت بیشتری به پوست سرتان برسد. این عمل را هفته ای دو بار انجام دهید
مهم ترین دلیل خارش سر خشک بودن بیش از حد آن می باشد. چرب کردن کف سر با روغن نارگیل، آن را مرطوب نگه داشته و PH پوست را متعادل می کند. روغن نارگیل برای رفع عفونت و خارش سر بسیار مفید می باشد.
روغن درخت چای
با 10 قطره از روغن درخت چای کف سر را ماساژ دهید سپس آن را پوشانده و بعد از گذشت 6 الی 7 ساعت و یا یک شب، موها را آبکشی کنید. این عمل را 2 تا 3 بار در هفته انجام دهید. روغن درخت چای خاصیت های ضد قارچ و ضد باکتری دارد و علت خارش سر را درمان می کند. همچنین به پوست سر رطوبت بخشیده و مواد مغذی هم به آن می رساند.
سرکهی سیب
سرکه سیب حاوی اسید مالیک می باشد، این اسید همچون آنتی باکتریال قوی عمل کرده و شوره چرب یا برفک سر که عامل خارش سر می باشد و ناشی از انباشته شدن سلول های مرده پوست سر بر روی هم می باشند را از بین برده و کاملا آن را تمیز می کند همچنین برای تنظیم شدن PH پوست سر هم موثر می باشد.
بدین منظور یک فنجان سرکه سیب و 4 فنجان آب را باهم ترکیب کرده و با ان تمامی کف سر را ماساژ دهید. از این ترکیب معجزه آسا هفته ای دو بار استفاده کنید.
روغن زیتون
اولئوروپین و اولئوکانتال دو ماده مهم در روغن زیتون می باشند که منجر به رفع التهابات و بهبود یافتن علت های خارش سر می شوند. شب قبل از خواب مقداری روغن زیتون گرم کرده، سپس پوست سر را با آن ماساژ داده و صبح روز بعد بشویید. این روش را هفته ای دوبار انجام دهید تا شاهد نتایج آن باشید.
جوش شیرین
جوش شیرین میکروب های زیان بار بر روی پوست سر که در واقع علت خارش سر، عفونت و ریزش مو می شوند را نابود کرده و و PH آن را هم تنطیم می کند. بدین منظور به مقداری آب، جوش شیرین اضافه کرده تا خمیری شکل شود سپس این خمیر را به پوست سر مالیده و بعد از گذشت 15 دقیقه آبکشی نمایید. این عمل را در صورت نیاز هفته ای 1 الی 2 بار انجام دهید.
آب پیاز
پیاز خاصیت ضد باکتری دارد، عفونت و قارچ پوست سر را برطرف می کند. آنتی اکسیدان های موجود در پیاز نیز به رفع التهابات و درمان خارش سر کمک کرده و پوست سر را تمیز و سالم نگه می دارند. ابتدا یک عدد پیاز درشت را رنده کرده و آب آن را به کف سر بمالید و ماساژ دهید تا به تمام قسمت های کف سر برسد. بعد از گذشت 30 دقیقه، برای شست و شو از شامپو استفاده کنید. این روش درمانی را هفته ای یک بار انجام دهید.
گل بابونه
یکی از خواص بابونه برای مو در طب سنتی، رفع مشکلات پوست و مو می باشد. این گیاه موجب از بین رفتن علت خارش سر شده و برای پوست سر بسیار مفید می باشد. بدین منظور 4 قاشق غذاخوری گل بابونه را در دو فنجان آب در حال جوش ریخته و با حرارت کم اجازه دهید تا برای 15 دقیقه بجوشد. سپس آن را از صافی رد کرده و وقتی خنک شد کف سر را با آن ماساژ دهید. همچنین می توان این محلول را در یخچال نگهداری کرد و به هنگام خارش سر از آن استفاده نمود زیرا سریعا خارش را برطرف می کند.
نکات پایانی
- اگر مشکل پوستی ندارید، بهتر است برای رفع علت خارش سر از شامپوهای ملایم و روزانه برای شست و شوی موهایتان استفاده کنید.
- برای شست و شوی موها از آب داغ استفاده نکنید زیرا هم چربی طبیعی پوست از بین می رود و هم دچار خارش سر می شوید. بهتر است آب ولرم و کمی گرم باشد. در پایان شست و شو نیز با آب کمی سرد، سر را بشویید. روزانه فقط یک بار و برای هر استحمام نیز فقط یک بار از شامپو برای شستن موهایتان استفاده کنید.
- نوشیدن حداقل 8 لیوان آب در طی روز نیز از خشک شدن پوست و درنتیجه خارش سر جلوگیری می کند.
- استفاده از سشوار و سایر لوازم حالت دهنده مو را محدود کنید.
- از لوازمی که با مو و پوست سر تماس دارد به صورت مشترک استفاده نکنید.
- اگر از محصولی استفاده کردید که باعث بروز مشکلاتی مثل خارش سر شد، استفاده از آن را متوقف نمایید.
- با برسی نرم روزانه دو بار موهایتان را شانه بزنید زیرا گردش خون در کف سر افزایش یافته و این امر نیز در کاهش یافتن علت خارش سر موثر می باشد. علت ریزش مو و خارش سر بخاطر شانه زدن موهای خیس می باشد زیرا مو و پوست سر بسیار آسیب دیده و موها نیز به راحتی کنده می شوند.