جواد انصافی - بازیگر، کارگردان و پژوهشگر - در کتابی با عنوان «نوید بهار» درباره غذاهایی که در شب عید پخته میشوند، آورده است: گذشتگان معتقد بودند، کوکو را به این دلیل میخورند تا به «کو ... کو» نیفتند و چیز را گم نکنند. خوردن ماهی، فسفر مغز را تقویت میکند و موجب میشود فرد فعال و خوشفکر شود. از آنجا که در برخی شهرها ماهی نبود یا همه مردم توان خریدن ماهی نداشتند، خوردن سبزی کوکو را به جای ماهی توصیه میکردند.
مردم معتقد بودند خوردن کوکو، بویژه با سبزی صحرایی، خاصیت نزدیک به ماهی دارد و زمانی که کوکو میخورند، فسفرهای مغز فعال و در نتیجه فرد فعال و خوشفکر میشود، چون هنگام فرا رسیدن عید جابهجایی و خانهتکانی انجام میشود، ممکن است اشیای مختلف در جاهای دیگر گذاشته شود، از این رو به «کو ... کو» نمیافتد. این نیز از باورهای است که از قدیم گفته میشد.
مردم اغلب شهرهای ایران، حتی کشورهای همجوار نیز اعتقاد دارند، سبزی بهار دارای خاصیت بیشتری نسبت به دیگر سبزیهاست، چون اولین محصول زمین است و بیشتر شهرها سبزیپلو، آش و کوکو و غذای سبزیدار دارند. در فصلهای دیگر بهجز بهار مثل تابستان و پاییز به کوکوسبزی، گردو و زرشک اضافه میکنند، چون فسفر دارد و مغز را فعال میکند.
در نمایشهای زنانه، نمایشی به نام «عمو سبزیفروش» است که بهطور مستقیم به اهمیت و ارزش غذایی انواع سبزیها اشاره میکند. بهدلیل ارزش غذایی بالایی که سبزی دارد، سبزیفروشهای دورهگرد به در خانهها میرفتند تا هرطور هست، مردم سبز بخرند و بخورند، چون برای سلامتی بسیار مفید است. به همین دلیل، برخی افراد بر سفره هفتسین خود جدای از سبزه، سبزی خوردن با پنیر هم میگذارند.
از دیگر رسوم، برخی شهرهای ایران پختن رشتهپلو در روز عید است، یعنی همان روز که سال تحویل شد، اولین غذایی که میپزند، رشتهپلو است و بر این باورند که رشتهی کار از دستشان در نمیرود. حتی برخی معتقدند عمر آنها مانند رشته دراز میشود.
ماهی آلوده شب عید و سرطان؟!