به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری میزان، جنگ در افغانستان برای آمریکایی ها طولانی تر از جنگ در ویتنام شده، به همین دلیل ژنرال های آمریکایی به شدت نگران پیامدهای آینده این جنگ هستند، زیرا هیچ چشم اندازی برای پایان آن مشاهده نمی کنند.
حضور نیروهای آمریکایی در افغانستان تاکنون نه تنها نتوانسته به حضور طالبان در مناطق مختلف در این کشور پایان دهد بلکه، دیگر گروه های افراطی از جمله داعش نیز توانسته اند موقعیت خود را در این کشور تحکیم ببخشند و طالبان پاکستان نیز که با عملیات های ارتش در خاک این کشور تا حدودی ریشه کن شده بود جانی تازه بگیرد و مامنی امن در خاک افغانستان پیدا کنند.
با این وجود آمریکایی ها از تلاش ارتش پاکستان برای ریشه کنی طالبان محلی در این کشور خشنود نیستند .
مقاله نگار در ادامه آورده است: آمریکایی ها به پاکستان از روزنه افغانستان می نگرند و اهمیت جغرافیایی آن را انکار می کنند به همین دلیل است که همیشه ادعا می کنند شبکه حقانی و شورای طالبان در خاک پاکستان دارای پناهگاه های امن هستند و از آنجا حملات تروریستی در خاک افغانستان را هدایت و رهبری می کنند.
بر اساس این ادعا دولت آمریکا کمک های نظامی و غیر نظامی خود را به پاکستان قطع کرد، با این همه آنها به خوبی می دانند که تدارکات لجستیکی آنها در افغانستان باید از خاک پاکستان عبور کند.
آمریکایی ها به دلیل سیاست های خصمانه علیه ایران قادر به انتقال تدارکات لجستیکی خود از طریق بندر چابهار به افغانستان نیستند.
در این مقاله آمده است: از سوی دیگر پاکستان نیز خواهان همکاری با آمریکا برای تامین امنیت در افغانستان است اما این کشور نگرانی هایی نیز در خلال فعالیت هند در افغانستان دارد.
دولتمردان پاکستانی معتقدند هند ضمن حمایت از گروه های شبه نظامی مخالف پاکستان در افغانستان در تلاش است تا امنیت و ثبات را در ایالتهای بلوچستان و خیبرپختون خواه در این کشور مختل کند.
تحلیل گر پاکستان در مقاله خود آورده است:در تیم دولت ترامپ دو طیف سیاسی وجود دارد یک دسته بسیار افراطی و دسته دیگر نیز خواهان سیاست ملایم در قبال پاکستان هستند.
رئیس جمهور آمریکا به تازگی تغییرات نگران کننده ای در تیم خود بوجود آورد، وی جان بولتون سیاستمدار افراطی را به عنوان مشاور امنیت ملی و مارک پمپئو ریئس سازمان سیا را به عنوان وزیر امور خارجه انتخاب کرده است.
با توجه به موضع بسیار سختگیرانه پیشین از سوی این دو تن احتمالا باید انتظار داشت که دولت آمریکا سیاست های سختگیرانه ای در قبال پاکستان اتخاذ خواهد کرد .
ژنرال طلعت مسعود معتقد است:از سوی دیگر تجربه های قبلی نشان می دهد که هر نوع اقدام نظامی برای ریشه کنی طالبان نتایج عکس خواهد داشت.
آمریکایی ها هر چند تاکنون با اقدامات نظامی سعی کرده اند که طالبان را شکست دهند، اما واقعیت های میدانی حکایت از آن دارد که نزدیک به 40 درصد از خاک افغانستان در کنترل طالبان قرار دارد.
ادامه خشونت ها در جای جای افغانستان باعث افزایش تلفات غیر نظامیان نیز شده است.
بدتر شدن وضعیت امنیتی در مناطق مرزی بین پاکستان و افغانستان بر حجم تبادلات تجاری و بازرگانی بین دو کشور تاثیر منفی گذاشته است، در حالی که هند از خلاء بوجود آمده استفاده بهینه را می برد و توانسته است روابط خود را با افغانستان توسعه دهد و در نتیجه نفوذ بیشتری در ساختار سیاسی افغانستان داشته باشد .
مقاله نگار در ادامه آورده است:از سوی دیگر نبود امنیت در مرزهای مشترک افغانستان پاکستان باعث فعالیت و تردد گروه های مافیایی و قاچاقچیان مواد مخدر شده است.
در ادامه این تحلیل آمده است:نگاه چین به افغانستان نیز بعد اقتصادی دارد، چینی ها خواهان سرمایه گذاری در بخش معادن و ذخائر معدنی افغانستان هستند.
چینی ها همچنین از حضور شهروندان این کشور از ایالت سین کیانگ در افغانستان به گروه طالبان و دیگر گروه های افراطی به شدت هراس دارند و به همین دلیل می خواهند در تامین امنیت در این کشور نقش مهمی ایفا کنند.
«چینی ها همچنین از ادامه حضور نظامیان آمریکایی در افغانستان نگران هستند . گفته می شود که آمریکایی ها می خواهند با حضور در افغانستان اقدامات غیر پیش بینی جمهوری اسلامی ایران چین و روسیه را در منطقه از نزدیک دنبال کنند . احتمالا هدف دیگر آمریکا از حضور در افغانستان کنترل توسعه فنآوری هسته ای پاکستان است.
باتوجه به این اینکه آمریکا می تواند اوضاع افغانستان را از طریق فنآوری پیشرفته ماهواره ای، دستگاه های فوق مدرن شنود و دیگر تسهیلات مدیریت کند، آیا حضور نظامیان این کشور در افغانستان لازم است ؟»
ژنرال طلعت مسعود در مقاله خود آورده است:با این حال با توجه به اینکه داعش و طالبان نسبت به ارتش افغانستان در وضعیت بهتری قرار دارند آمریکا تمایل چندانی برای خارج کردن نیروهای خود ندارد.
«ترامپ در اظهار نظری اعلام کرده بود که این کشور تمایلی برای شرکت در بازسازی افغانستان ندارد اما چین روسیه و دیگر کشورهای اروپایی می خواهند از فرصت های اقتصادی افغانستان، بیشترین استفاده را ببرند.
روسیه منافع زیادی برای ابقای صلح و امنیت در افغانستان دارد زیرا که در غیر این صورت امنیت و ثبات کشورهای مسلمان آسیای مرکزی تهدید می شود و این می تواند ثبات روسیه را نیز با چالش روبرو کند .
با توجه به واقعیت های میدانی در افغانستان تنها تعامل و همکاری کشورهای تاثیر گذار است که می تواند امنیت و ثبات را به این کشور بازگرداند.
به نوشته ایرنا، کشورهای مختلف و تاثیر گذار با توجه به نفوذی که دارند باید گروه طالبان را برای آغاز گفت و گوهای صلح و اشتی با دولت مرکزی افغانستان آماده کرده و برای رسیدن به این هدف پاکستان و هند باید از جنگ نیابتی در این کشور خودداری کنند. »
/