آبگوشت یکی از غذاهای سنتی ایرانیان بوده؛ این غذا حاوی ویتامین A، گروه ویتامینهای B. به ویژه B12 و مواد معدنی مانند سلنیوم، فسفر، منیزیم، گوگرد، کلسیم، پتاسیم، آهن، مس، پروتئین و نشاسته است.
برای بررسی خواص آبگوشت و اینکه چه افرادی باید در مصرف آن احتیاط کنند.
مهمترین خواص آبگوشت
حیدر عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی درباره مهمترین خواص آبگوشت اظهار کرد: گوشت و حبوبات موجود در آبگوشت به علت داشتن پروتئین آهن برای افراد لاغر و مبتلایان به کمخونی بسیار مفید است؛ این غذا قوای جنسی را افزایش میدهد و تقویت کننده سیستم ایمنی بدن است.
وی بیان کرد: آبگوشت بهتر است همراه با سبزیجات و پیاز مصرف شود؛ سبزیجات و پیاز حاوی پتاسیم بوده بنابراین برای مبتلایان به فشار و چربیخون مفید است؛ افراد دچار این عوارض نباید موقع مصرف آبگوشت به آن نمک اضافه کنند.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی با بیان اینکه افرادی که دچار اضافه وزن و چاقی هستند باید در مصرف آبگوشت احتیاط کنند، افزود: این اشخاص باید آبگوشت را همراه با نان جو میل کنند.
عظمایی درباره مناسبترین زمان برای مصرف آبگوشت گفت: این غذا مقوی و سنگین است بنابراین باید در وعده ناهار میل شود؛ افرادی که دچار ضعف معده هستند باید پس از صرف آبگوشت یک استکان از ترکیب عرقیجات زیره و زنیان میل کنند؛ این عرقیجات علاوه بر اینکه نفخ و باد شکم را از بین میبرند به هضم غذا هم کمک میکنند.
موارد منع مصرف آبگوشت
وی درباره موارد منع مصرف آبگوشت تاکید کرد: مبتلایان به نقرس بهتر است این غذا را استفاده نکنند و در صورت مصرف حتماً مقداری سماق و آبغوره به آن بیفزایند.
عظمایی درباره سایر افرادی که باید در مصرف آبگوشت احتیاط کنند، یادآور شد: مبتلایان به بیماریهایی مانند گواتر، چربی و فشارخون خیلی بالا، اختلالات قلبی و عروقی، سنگ کلیه اگزالاتی، میگرن و پارکینسون باید در مصرف این غذا احتیاط کنند؛ اشخاص سوداوی مزاج هم بهتر است آبگوشت را استفاده نکنند.
مواد لازم برای تهیه آبگوشت (6 تا 7 نفر)
گوشت راسته یا گردن گوسفندی نیمکیلو
دنبه 100 گرم
قلم گوسفند یک عدد
نخود 150 گرم
لوبیا سفید 75 گرم
سیبزمینی متوسط 2 عدد
گوجهفرنگی رسیده 2 عدد
پیاز یک عدد
رب محلی یک قاشق غذاخوری
سبزیجات (ترخون، جعفری و پونه خشک شده) به مقدار لازم
آب 6 لیوان
مغز لیمو عمانی چهار عدد
نمک، فلفل، دارچین، زنجبیل و زردچوبه به مقدار لازم
طرز تهیه آبگوشت
-نخست گوشت و قلم گوسفند را به خوبی بشویید سپس قلم را بشکنید و آن را داخل ظرفی مناسب بریزید.
-حبوبات را که قبلاً خیس شدهاند به گوشت و قلم اضافه کنید.
-آب را به سایر مواد بیفزایید سپس ظرف را روی حرارت گاز قرار دهید تا بجوشد.
-کف روی آب را بردارید و زردچوبه و فلفل را هم به مواد اضافه و صبر کنید تا به آرامی بجوشند.
-پیاز، سیبزمینی و گوجهفرنگی خرد شده، نمک، رب، دارچین و زنجبیل را هم به سایر مواد اضافه کنید.
-در انتهای پخت، مغز لیموعمانی و سبزیجات خشک شده را هم به آبگوشت بیفزایید.
-پس از آماده شدن آبگوشت دنبه را با آب آبگوشت خوب بکوبید و به سایر مواد اضافه کنید.
-برای تهیه گوشت کوبیده استخوان، قلم و آب آبگوشت را از سایر مواد جدا کنید سپس بقیه مواد را به خوبی بکوبید.
منبع: بهداشت نیوز