خبرگزاری تسنیم: روزنامه "زودویچه سایتونگ" در تحلیلی به قلم "پایل آنتون کروگر"، نوشت: اروپا جسارت قیام علیه ترامپ (در مسئله برجام) را پیدا میکند.
اروپا در آستانه سخنرانی ترامپ در مجمع عمومی سازمان ملل در مسئله مورد مناقشه بزرگ یعنی ایران ترامپ را به مبارزه طلبیده است.
"فدریکا موگرینی"، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک با "محمد جواد ظریف"، وزیر امور خارجه ایران اعلام کرد که اتحادیه اروپا یک جامعه هدف و ساز و کار ویژهای را راه اندازی خواهد کرد با این هدف که پرداختهای مالی در تجارت با ایران را حفظ کند. هدف این بانک و سازو کار ویژه این است که تحریمهای ترامپ علیه ایران را دور بزند.
اروپا، روسیه و چین امیدوارند که بتوانند توافق اتمی با ایران را حتی اگر آمریکا در 4 نوامبر تحریمهای نفتی خود علیه ایران و بانک مرکزی این کشور را اجرایی کند حفظ کنند. اینکه آیا این رویکرد برای نجات برجام کافی است کسی نمیداند، اما در هر صورت این اولین گام ملموس و مشخص در این مسیر است.
در ادامه این مطلب آمده است که ایران باقی ماندن خود در توافق هستهای را منوط به این دانسته که این کشور همچنان از مزایای اقتصادی آن برخوردار شده و احزاب باقی مانده در این توافق ساز و کارهایی را به کار گیرند که آسیبهای وارده حاصل از خروج ترامپ از این توافق را جبران کنند. با این حال تحقق این امر در ابعاد کامل آن امکان پذیرنیست. اکثر شرکتهای اروپایی و بانکها عقب نشینی خود از تجارت با ایران را اعلام کرده اند و این چیزی است که ترامپ به عنوان موفقیت استراتژی خود ارزیابی میکند. در کل دسترسی به بازار و سیستم مالی بزرگترین قدرت اقتصادی دنیا (آمریکا) برای شرکتها مهمتر از تجارت با ایران است. ایران یک بازار جذاب با 80 میلیون نفر جمعیت در یک منطقه کلیدی است، اما با یک بازده اقتصادی حدود 430 میلیارد دلار اهمیتی مانند بلژیک یا اتریش دارد.
نویسنده در ادامه تصریح کرد که اقتصاد ایران در حال حاضر رنج میبرد، ارز این کشور در حال سقوط است و تورم افزایش پیدا میکند و همراه با آن نارضایتی انسانها هم زیاد میشود. این دقیقا چیزی است که ترامپ میخواهد به دست آورد. اما ایران چهل سال تجربه تحریمها و استقامت علیه آن را دارد که نباید آن را دستکم گرفت.
ارزش توافق هستهای برای تهران به طور عمده در این است که بتواند به صادرات نفت خود ادامه دهد. صادرات نفت ایران حدود یک چهارم کاهش پیدا کرده از زمانی که ترامپ به توافق هستهای با ایران در ماه میپایان داده است. البته چین، هند و ترکیه اعلام کردهاند که همچنان به خرید نفت از ایران ادامه میدهند. اگر اروپا بتواند یک کانال تامین مالی برای این گونه تجارتها با ایران با ارزی از جمله یورو پیدا کند این کمک زیادی به ایران میکند. به این ترتیب این انتظار میرود که رهبری تهران آرامش خود را حفظ کند.
در ادامه این مطلب آمده است: بسیاری دیپلماتهای اروپایی بر این عقیدهاند که دولت روحانی این مسئله را میفهمد که از طریق لغو برجام و بازگشت به غنی سازی اورانیوم سابق نمیتواند چیزی را بدست آورد. این امر باعث میشود که اروپا مجبور شود دوباره تحریمهایی را علیه ایران اعمال کند. البته حالا تصمیم گیری در این باره در دست رئیس جمهور ایران نبوده بلکه بر عهده رهبری جمهوری اسلامی است و آیتالله خامنهای رویکردی سازش ناپذیرتر و سختگیرانه تری از روحانی دارد.
این روزنامه آلمانی در ادامه نوشت: اروپاییان میخواهند شرکتهای کوچک و متوسط را تشویق کنند که در ایران فعال باقی بمانند. سازو کار ویژه برنامه ریزی شده توسط اروپا نه تنها به نفع منافع امنیتی اروپا است بلکه از تصمیمات تسلیحاتی ایران و تشدید اوضاع تا به پا شدن جنگ جلوگیری میکند. این رویکرد مزایای ویژهای برای اقتصاد اروپا به ارمغان میآورد. در نهایت، اما اروپاییان باید به این مسئله امیدوار باشند که به زودی دوباره عقل و منطق به کاخ سفید بازگردد. پس هدف اصلی این سازو کار ویژه اروپایی (برای دور زدن تحریمهای آمریکا) بخصوص خریدن زمان است.