علاوه بر تغییر اقلیم، کمبود تعاملات بینالمللی در حوزه محیطزیست آثار زیانباری برای کشورمان در پی داشته است؛ آتشسوزی در هورالعظیم، گسترش گردوغبار، خشکی هامون و معضلات ماهیان خاویاری تنها بخشی از مشکلاتی است که میتوان با دیپلماسی زیستمحیطی مرتفع کرد که متأسفانه محیطزیست در این موارد ناکارآمد و کمکاری داشته است.
به گزارش به نقل از جوان ،انتقال آب دریاچه وان ترکیه به دریاچه ارومیه و تعاملاتی این چنینی به جهت اینکه دریاچه وان ترکیه حوزه آبریز محسوب میشود و میزان بارش باران نیز به نسبت بالاتر از ایران است، میتواند در پایداری سطح سبز و دوام دریاچه ارومیه مناسب باشد.
در همین راستا، انتقال آب دریاچه وان ترکیه به دریاچه ارومیه اگر با دیپلماسی قوی و مطمئن شکل بگیرد، میتواند در پایداری سطح سبز و دوام دریاچه ارومیه مناسب باشد.
متأسفانه سدسازیهایی که در مسیر مرز مشترک و در حوزه آبریز بالادست توسط کشور ترکیه انجام شده، برای ما و هم برای کشور عراق مشکلات زیستمحیطی بسیاری ایجاد کرده و از طرفی ریزگردهایی که در استان خوزستان وجود دارد، تأثیر گرفته از همین دستکاریهای محیطزیستی است.
روابط بینالمللی ما در حوزه زیستمحیطی نه با کشور ترکیه بلکه با تمامی کشورهای همسایه قابل قبول نبوده است، اگر با کشورهای حوزه دریای خزر ارتباط و همکاریهای خوبی داشتیم، مشکلات امروز دریای خزر به ویژه در موضوع خاویار تا این حد بحرانی نشده بود.
وزارت امور خارجه باید به مسائل زیستمحیطی ورود کند، چراکه تمامی کشورهای دنیا در حوزه منافع ملی تعارف ندارند. بسیاری از مشکلات زیستمحیطی کشور ما ناشی از ضعف دیپلماسی در این حوزه است که متأسفانه ما در این زمینه موفقیتهای خوبی کسب نکردهایم.
به تازگی هم مهمترین مقام محیطزیست کشورمان پرچم تسلیم را برافراشت و گفت: کاری نمیشود کرد و هامون خواهد خشکید! اما هامون برای آنکه بماند و نخشکد راه چاره دارد.
سرچشمههای هامون که به سیستان میرسد، هزار کیلومتر دورتر در هندوکش واقع هستند. کوهستانی پرآب و بهرهمند از موسمیهای هند و ابرهای پرفشار سیبری.ایران باید چشم به آبهای هندوکش بدوزد. روش کار هم فقط احیای توافق هلمند نیست بلکه باید پیشنهادی روی میز افغانها گذاشت که نتوانند رد کنند.
راههای بسیاری برای رسیدن به یک توافق برد - برد با افغانستان برای واردات آب است. ایران برگهای برنده زیادی برای گذاشتن روی میز مذاکره با افغانها دارد؛ یکی همین بهرهمند ساختن آنها از امکان دسترسی به دریای آزاد عمان راهی که اتفاقاً باید از سیستان بگذرد و به واقع هزینهای هم برای ایران ندارد.
ممکن است، گفته شود در وضعیت موجود آب «هلمند» هم کم شده و خود ولایت نیمروز هم مشکل کمآبی دارد. چاره حل این مشکل ارائه خدمات مهندسی و لجستیک در بالادست هلمند به افغانستان است.با کاهش روند سدسازی و قطع بودجه پروژههای بیفایده در داخل کشور، میتوان باعث افزایش زیرشاخههای هلمند شد. بدون شک دهها شرکت ایرانی با توان مهندسی بالا و هزینه مناسب آماده مشارکت در اجرای چنان طرحهایی در افغانستان خواهند بود.