حسن روحانی، رئیسجمهوری روز گذشته در سمنان دلیل تصمیم دولت برای تعیین نرخ 4200 تومانی ارز را تشریح کرد. او همچنین مذاکره اروپا با ایران درباره توان دفاعی را غیرقابل قبول توصیف کرد و گفت: ما درباره توان دفاعی و دفاع از کشور خود صحبتی نخواهیم کرد و معتقدیم که این توان باید ارتقا یابد. رئیسجمهوری همچنین با اشاره به مذاکره با آمریکا درمورد برجام گفت: مذاکره کردن بیموقع برای کشور خطرناک و مانند چیدن میوهای نارس است. زمان مناسب که برسد، اگر دنیا تسلیم حق شود، ما اهل مذاکره و صحبت کردن هستیم. او همچنین گفت: فکر نکنید که دولت در پشتپرده درحال انجام کاری است؛ تمام تصمیمات مهم سیاست خارجی در شورایعالی امنیت ملی مطرح و مباحث مهم این حوزه با رهبری هماهنگ میشود.
حسن روحانی شامگاه سهشنبه در جلسه توسعه و برگزیدگان استان سمنان گفت: واقعیت امر این است آنچه واقع میشود با آنچه بیان میشود کمی متفاوت است و در اینجا فرصت را مغتنم میشمارم و موضوعی که شاید بسیاری از مردم ما جزئیات آن را ندانند، توضیح میدهم. وی ادامه داد: ما در شرایطی که در آغاز سال با توطئه آمریکا مواجه بودیم در فروردینماه در جلسه مهم اقتصادی که تمامی اقتصاددانان دولت و بسیاری از مشاوران و معاونان وزرای اقتصادی حضور داشتند، تصمیمی را به اتفاق آرا اتخاذ کردیم که بر مبنای آن همه اقتصاددانان و مشاوران اقتصادی معتقد بودند که ارز باید در کشور تکنرخی شده و اعلام کردند که باید قیمت ارز را 4200 تومان اعلام کنیم.به گزارش پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری، رئیسجمهور افزود: در آن جلسه همه به اتفاق گفتند که اگر قیمت ارز را 4200 تومان اعلام کنیم، تمام نیازمندی کشور از لحاظ واردات و سرمایهگذاری را بهطور کامل تامین خواهیم کرد به شرط آنکه کسانی که این ارز را دریافت میکنند، براساس اعلام خود دقیق و درست عمل کنند.
روحانی اظهار کرد: نسبت به این تصمیم تردید داشتم بهخاطر این که آیا در عمل این طرح موفق میشود یا برخی از آن سوءاستفاده خواهند کرد.
رئیسجمهوری با بیان اینکه پس از اخذ این تصمیم به همه مسوولان و اقتصاددانان گفتم تصمیم امشب ما «اکل میته» است چراکه شرایط این الزام را بهوجود آورده که تصمیم به تکنرخی کردن ارز بگیریم، ادامه داد: اگر همه مردم همراهی میکردند، حتما میتوانستیم آن تصمیم را به خوبی به اجرا برسانیم و الان هم اگر همه مردم همراهی کنند و ما نرخی واحد برای ارز تعیین کنیم، میتوانیم نیازمندی کشور را تامین کنیم، اما متاسفانه در حین اجرا متوجه شدیم برخی از کسانی که بهعنوان واردکننده و سرمایهگذار از بانک مرکزی ارز دریافت کردند، نصف آن و گاهی بیشتر آن پول را در بازار فروختند و شروع به ایجاد فساد کردند.روحانی با بیان اینکه بعضی از دوستان همواره به ما میگویند که چرا همه مسائلی که برای دولت اتفاق میافتد را برای مردم بازگو نمیکنید، گفت: معتقدم که اگر گفتن مسائل، مفید بهحال مردم، آینده و وحدت کشور نباشد سودی ندارد و کار ما سختتر خواهد شد و این درحالی است که همه ما آمدهایم تا دستبهدست هم داده و کشور را اداره کنیم. رئیسجمهوری خاطرنشان کرد: این بسیار حائز اهمیت است که در این شرایط همه دستبهدست هم بدهیم تا بتوانیم مشکلات کشور را برطرف کنیم.روحانی با اشاره به اینکه بیان میشود چرا از کسی که ارز 4200 تومانی گرفته مابهالتفاوت دریافت میشود، گفت: این افراد ارز 4200 تومانی را دریافت کرده و جنسی را وارد نموده و در بازار آن را بر مبنای ارز 8 هزار تومان یا بیشتر به مردم میفروشد و اگر دولت مابهالتفاوت دریافت نکند به معنای آن است که آن واردکننده از یک رانت بزرگ در یک مقطع تاریخی استفاده کرده است.وی اظهار کرد: مردم ما مردمی شریف و متدین هستند، اما متاسفانه افرادی هستند که همه اصول اخلاقی و دینی را مراعات نمیکنند.روحانی با اشاره به اینکه دولت مطمئنا بیعیب و نقص نیست، اما کمک آنهایی که باید به دولت کمک کنند هم به اندازه کافی نیست، گفت: این موضوعی که عنوان میشود، چرا بخشنامهها و مقررات تغییر داده میشود، برای این است که ما با یک فضایی مواجه میشویم که کمتر قابل پیشبینی بوده است.
تاکید برفعالیت سالم بانکها
روحانی دربخش دیگری از سخنانش با اشاره به اینکه سرمایه در گردش برای تولید به اندازه کافی نیست، گفت: این حرف کاملا منطقی و درست است؛ یعنی کسی که با هزار تومان میتوانسته جنس وارد کند امروز باید مبلغی بسیار بیشتر بدهد. رئیسجمهور تاکید کرد: دولت بهتنهایی قادر نیست مسائل و مشکلات مالی را برطرف کند و همه بانکها اعم از دولتی، خصوصی و خصولتی و نهادی، باید دولت را یاری و همراهی کرده و اموال و بنگاهها و شرکتهای خود را بفروشند.
وی با تاکید بر اینکه امروز مسوولیت بسیار سنگینی بر دوش بانکهای کشور قرار دارد، گفت: اقتصاد بدون فعالیت سالم بانکها نمیچرخد و تمام بانکها باید برای حل مشکلات اقتصادی دولت را یاری کنند.رئیسجمهوری با بیان اینکه دولت در یک شرایط عادی تعامل سازندهای را با دنیا برقرار کرد که بهواسطه آن سرمایهگذاران بسیاری وارد کشور شدند، اظهار کرد: البته آن زمانی که سرمایهگذاران به کشور میآمدند کسی آنها را نمیدید، اما امروز که دارند میروند تکتک آنها را میبینند و ریز آمار و ارقام آنها را در سایتها، خبرگزاریها و روزنامههای خود منتشر میکنند.
رئیسجمهوری در ادامه با اشاره به تحریمها، با بیان اینکه امروز علامتهایی از عقبنشینی دشمنان ملت ایران در دنیا نمایان است، افزود: در ملاقات با مسوولان همه کشورهایی که با آمریکاییها نزدیک بودند، آنها به ما میگفتند که کاخ سفید، گفته است که با چند ماه فشار اقتصادی علیه ایران کار آنها تمام است و این کشور به هم خواهد ریخت و من به همه آنها گفتم که کاخ سفید صددرصد در اشتباه است و اگر شما هم در این فکر هستید باید بدانید که این ملت و مردم ممکن است که دچار سختی و مشکل باشند، اما استقلال و عزت خود را نخواهند فروخت.روحانی با اشاره به اینکه امروز شاهد یک آرامش نسبی هستیم، که البته به معنای حل همه مشکلات نیست، گفت: امروز شرایط ما از 13 آبانی که دشمنان فکر میکردند با تحریم خود کشور به هم میخورد، بهتر است و این به دلیل آن است که مردم با هوشمندی، درایت و فداکاری خود در برابر توطئه دشمنان ایستادگی کردند و آثار این مقاومت بعد از 13 آبان بیشتر نمایان است.
ابزار شدن نماز برای گزینش تاسفآور است
از سوی دیگر حسن روحانی روزگذشته در بیست و هفتمین اجلاس سراسری نماز در دانشگاه سمنان با اشاره به اینکه در انقلاب اسلامی نمازهای جماعت، چهرههای گوناگونی دارد اما در دوران پیش از انقلاب، نماز جماعت با جوانان، معنای انقلابی بودن، مذهبی بودن و روشنفکر معتقد بودن را داشت، گفت: پیش از انقلاب جو خاصی در دانشگاهها حاکم بود بهگونهایکه در کل دانشگاه تهران تنها یک دختر خانم با روسری در محیط دانشگاه بود، اما در همان شرایط هنگام نماز بسیاری از دختران دانشجو میآمدند و با استفاده از چادرهایی که وجود داشت، نماز میخواندند.
رئیسجمهور ادامه داد: نماز علامت ایمان و اسلام و البته در آن دوران نشانه ایستادگی و مذهبی بودن بود.
روحانی با اشاره به اینکه در آن دوران افرادی مانند بازرگان و دکتر سحابی که در اروپا درس خوانده بودند، وقتی به کشور آمدند بهواسطه مذهبی بودن احساس کردند که باید نماز ظهور و بروز پیدا کند، گفت: اینها انسانهای متدینی بودند که بعضا نماز شبشان ترک نمیشد و در دانشگاه تهران با وجود اینکه مسجد وجود داشت در دانشکده فنی نمازخانه درست کردند تا افراد بتوانند نماز اول وقت را بهجا آورند.رئیسجمهور نماز را نشاندهنده قدرت دین دانست و اظهار کرد: نمایش و شعائر دین در بعضی مواقع ضروری است و باید علنی باشد؛ نماز را میشود خصوصی خواند، اما اصل نماز بر مبنای جمعی بنا شده است.روحانی با بیان اینکه ابزار شدن نماز برای گزینش و استخدام و پست، تاسفآور است چراکه نماز نشانه عظمت انسان است، اظهار کرد: ناراحتم از اینکه در گزینشها سوالاتی از جوانان میکنند که گاهی آنها را مجبور به دورویی خواهد کرد و این درحالی است که دین ما اینگونه نیست و شکل دیگری آن را معرفی کردیم.رئیسجمهور افزود: نماز وظیفه، افتخار و عظمت انسان و نیایش و استعانت از خداوند است و نباید آن را در مسائل ریز و جزئی ببریم. روحانی با بیان اینکه باید بررسی کنیم که چگونه دانشآموزان را به نماز ترغیب و تشویق کنیم، افزود: اساس دین بر مبنای انتخاب است و این درحالی است که هیچ کاری با استفاده از زور، درست هدایت نمیشود.
مذاکره درباره توان دفاعی قابل قبول نیست
رئیسجمهوری همچنین عصر روز گذشته در جلسه شورای اداری سمنان، با تاکید بر اینکه اگر دشمنان در برابر حرف حق ما سر فرود آورند، میتوانیم با آنها صحبت کنیم، اظهار کرد: اروپا هم باید در برابر سخن حق تسلیم شود؛ با صراحت به آنها گفتهایم که اگر بخواهند با ما راجع به توان دفاعیمان حرف بزنند، برای ما قابل قبول نیست.
روحانی با اشاره به اقدامات دولت برای حمایت از حقوقبگیران و اقشار ضعیف جامعه و پیشبینی بستههای حمایتی گفت: بستههای حمایتی به مردم، برای آن است که مردم بتوانند نفسی راحت بکشند تا از شرایط فعلی عبور کنیم. این اقدامات به معنای این نیست که ما در سیاست خارجی کار نمیکنیم و با دنیا قهر کردهایم. امروز ما در این حوزه بهصورت مداوم کار میکنیم و حتی اگر آمریکا هم در برابر حق سر فرود آورد و تسلیم حق شود، با آمریکا هم صحبت میکنیم.به گزارش «ایسنا» رئیسجمهوری باطرح این پرسش که مگر قبلا با آمریکا مذاکره نکردهایم، ادامه داد: قبلا هم با آمریکا صحبت کردهایم؛ در برجام و بعد از آن نیز با آنها صحبت کردیم و الان نیز یک موردی است که اگر شرایط فراهم شود، ممکن است صحبت کنیم.روحانی با تاکید بر اینکه همه این اقدامات با هماهنگی کل نظام انجام میشود، خاطرنشان کرد: فکر نکنید که دولت در پشتپرده درحال انجام کاری است. تمام تصمیمات مهم سیاست خارجی در شورایعالی امنیت ملی مطرح و مباحث مهم این حوزه با رهبری هماهنگ میشود.وی با تاکید بر اینکه اگر دشمنان در برابر حرف حق ما سر فرود آورند، میتوانیم با آنها صحبت کنیم و مسائل را حل کنیم، اظهار کرد: مذاکره کردن بیموقع برای کشور خطرناک و مانند چیدن میوهای نارس است. زمان مناسب که برسد، اگر دنیا تسلیم حق شود، ما اهل مذاکره و صحبت کردن هستیم.
عکس: president.ir