خبرآنلاین: نشست خبری حسن روحانی، رئیس جمهور کشورمان با رسانه های خارجی در نیویورک در حال برگزاری است.
در این نشست خبری، خبرنگاری از روحانی پرسید که «ترامپ اعلام کرد جلوی ورود تمام سران و مقامات ایران و خانوادههای آنان را به آمریکا میگیرد. مقامات روس هم با همین مشکل مواجه شدند، آیا به این نتیجه رسیدهاید که مقر سازمان ملل به جای دیگری غیر آمریکا منتقل شود؟»
روحانی در پاسخ گفت: ما با این مشکل از قبل مواجه بودیم و این مشکل برای ایران وجود داشته است. حتی اخیر در یک مسابقه علم در زمینه فضانوری آمریکا به دانشجویان دانشگاه شریف که میخواستند به امریکا بیایند ویزا نداد و دانشجویان ما مجبور شدند از طریق ویدئو کنفرانس شرکت کنند و اتفاقا برنده هم شدند. دولتی که با مردم عادی میجنگد، به بهداشت مردم میجنگد، به معنای استیصال آن دولت است. ما که علاقهای به آمدن به آمریکا نداریم و با مردم آمریکا هم مشکلی نداریم. آمدن ما به آمریکا برای حضور در سازمان ملل است و آمریکا حق ندارد رفت و آمد مقامات کشورها را به سازمان ملل محدود کند و از این میزانی سواستفاده کند.
وی گفت: سازمان ملل خانه همه دولتها و کشورهاست و این مشکل برای بسیاری از کشورهای مسلمان و جهان سوم و حتی همسایگان امریکا مثل مکزیک برای ورود به امریکا وجوداد دارد. اینکه سازمان ملل جایش عوض شود تصمیم مهمی است و هر موقع از ما بپرسند، رای ما رای مثبت است که سازمان ملل به یک کشور امن و بدون تنگ نظری منتقل شود.
خبرنگاری از رئیس جمهوری ایران پرسید «آیا هیچ تماسی بین اعضای هیات جنابعالی و هیات آمریکا در مدت حضورتان در ایران وجود داشت، گزارش ها می گوید ترامپ هنوز تمایل دارد با شما جلسه ای در نیویورک یا جای دیگر داشته باشد؟»
روحانی در پاسخ به این سوال گفت: البته رئیس جمهور فرانسه ماه هاست که در تلاش است تا برای این مشکل راه حلی پیدا کند، ما با هم دو راه حل پیش می بریدم راه حل اروپایی و راه حل آمریکایی. در راه حل اروپایی به توافقاتی رسیدیم و در شرف اجرا بود ولی آنها گفتند که به نوعی باید موافقت آمریکا را برای راه حل اروپایی جذب کنیم. این مشکل آنهاست و به ما ارتباطی ندارد.
وی گفت: البته آقای مکرون این خط را دنبال می کردند که بهتر است که بین ایران و آمریکا مشکل حل شود. آمریکا پیش شرط را باید بردارد و اگر بردارد خب آنوقت زمینه برای یک شرایط جدید فراهم می شود و می شود برایش فکر کرد. در این جلسات نیویورک باز هم این مباحث طرح بود. نمی خواهم بگویم هیچوقت این طرح ها به نتیجه نمی رسد ولی در این سفر به نتیجه نرسیده است. البته مسیر های دیگری به جز فرانسه وجود دارد و آنها هم دارند روند خودشان را دنبال می کنند.
روحانی گفت: من فکر می کنم آنچه آمریکا به دنبالش بود این بود که به نوعی به مردم ایران بگوید که حکومت ایران و دولت ایران مقصر است که کارها به خوبی پیش نمی رود سبکی که آقای ترامپ انتخاب کرد سبکی بود که نمی توانست به نفع شان باشد چون نگفت که ایران در اجرای تعهد مشکلی داشته از توافق خارج می شود گفت این توافق اصلا خوب نبود. به جای حرف زدن درباره توافق همان شعارهای انتخاباتی را پیش برد و شیوه ای را انتخاب کرد که خوبخود در افکار عمومی ایران آمریکا و سیاست های ترامپ محکوم شد.
رئیس جمهور گفت: آمریکا می گفت من از این توافق خوشم نمی آید. تعهد یک دولت تعهد یک دولت است خوش آمدن و بد آمدن معنا ندارد، توافق غذای روزانه نیست که منو را عوض کنیم. توافق چند ملت است، توافق 7 دولت است قطعنامه سازمان ملل است. هدف آمریکا این بود که به تحریم به مردم فشار بیارود و مردم را از نظام و دولت جدا کند از آغازش پیدا بود که ناموفق است. راهش ایجاد فاصله بین ملت ایران و دولت آمریکا بود و امروز این فاصله و تنفر بیشتر وجود دارد. کاری که آنها آغاز کردند معلوم بود هیچوقت به نتیجه نمی رسند. در این فشار و تخلف مدعی هستند که با ایران صحبت کنیم. ما مشکلی با حرف و مذاکره نداریم اما با پیش شرط حاضر به مذاکره نیستیم. فشار و حداکثری و تحریم که پیش شرطش است را کنار بگذارد و صداقت خودش را نشان ددهد ثابت کند انوقت شرایط متفاوت خواهد شد.
در ادامه کامران نجفزاده خبرنگار اعزامی صدا و سیما به آمریکا از روحانی پرسید که شما چندین باز شرط مذاکره با آمریکا را برداشتن تحریمها و بازگشت به برجام اعلام کردهاید که در این صورت در چارچوب 5+1 مذاکره میکنید. به عنوان کسی که سالها تجربه مذاکره داشتید چند درصد احتمال میدهید که آمریکا چینن شرطی را بپذیرد؟ مذاکره با امریکا را محتمل میدانید؟
روحانی در پاسخ به نجفزاده گفت: آنچه اما اعلام میکنیم سیاست ما است. ممکن است هرزمانی یک کشوری احساس کند سیاستهای قبلیاش درست نبوده و آن را اصلاح کند. آمریکا باید پیششرظ ماکره را بردارد، آمریکا شرطش این است که تحریمهای حداکثری اعمال کند و تا ملت وادار به مذاکره شود. آمریکا باید این پیش شرط را بردارد و سیاست مذاکره و منطق و آنچه به نفع آمریکا و جهان است را درپی بگیرد. اگر آمریکا پیش شرطهای غلط را بردارد امکان وجود دارد.