ماهان شبکه ایرانیان

معماری آرامگاه عطار نیشابوری در گذر زمان

فضاهای ایرانی و اسلامی : ۲۵ فروردین ماه روز بزرگداشت شاعریست نامی که یکی از پرکارترین شاعران ایرانی به شمار می‌رود و بنا به نظر عارفان در زمینه عرفانی از مرتبه‌ای بالا برخوردار بوده‌است؛ چنانکه مولوی عارف شناخته شده ایران زمین درباره او می گوید:

فضاهای ایرانی و اسلامی : 25 فروردین ماه روز بزرگداشت شاعریست نامی که یکی از پرکارترین شاعران ایرانی به شمار می‌رود و بنا به نظر عارفان در زمینه عرفانی از مرتبه‌ای بالا برخوردار بوده‌است؛ چنانکه مولوی عارف شناخته شده ایران زمین درباره او می گوید:

هفت شهر عشق را عطار گشت

ما هنوز اندر خم یک کوچه ایم

" مولوی"

فریدالدین عطار نیشابوری شاعر و عارف ایرانی در حدود سال 540 هجری متولد و در سال 618 درگذشت. عطار چنانکه از نامش پیدا است، در نیشابور دکان عطاری داشت. او که داروسازی و عرفان را از شیخ مجدالدّین بغدادی فرا گرفته‌بود، به کار عطّاری و درمان بیماران می‌پرداخت. آز آثار زبانزد وی می‌توان تذکرة الاولیا و منطق الطیر را نام برد. او در حمله مغول به نیشابور کشته شد.

مطلب پیشنهادی : شکوه باغ های ایرانی از گذشته تا امروز

گر بمیری در میان زندگی عطاروار

چون درآید مرگ عین زندگانی باشدت

"عطار نیشابوری"

آرامگاه عطار نیشابوری بنایی است تاریخی که در دوره تیموری توسط امیر علیشیر نوایی بر روی قبر عطار نیشابوری ساخته شد. در دوره های پهلوی دوم مرمت کامل و دهه 70 نیز مرمت مختصر شد. با چیدانه همراه شوید و با آرامگاه او بیشتر و بهتر آشنا شوید.

آرامگاه وی واقع در محله باستانی شادیاخ نیشابور در خیابان عرفان کنونی در نیشابور هر ساله پذیرای علاقمندان به ادب، معماری و فرهنگ ایرانی است.

مطلب پیشنهادی : جاذبه های گردشگری یزد و معماری کویری

آرامگاه عطار ابتدا بنایی مختصر و محقر بود و در اواخر دوران تیموریان رو به ویرانی گذاشته بود تا اینکه امیر علیشیر نوایی  وزیر نیکوکار سلطان حسین بایقرا در سده نهم هجری عمارتی دلگشا بر آرامگاه عطار بنا کرد. در اواخر دوران محمد علیشاه قاجار نیرالدوله والی خراسان که عازم مشهد بود دستور داد بقعه‌ای بر مزار عطار بنا کنند . ولی این دستور به دلیل نابسامانی اوضاع و بازگشت نیرالدوله به تهران ناتمام ماند و ظاهراً همان بنای قبلی بر آرامگاه عطار باقی ماند.

بنای کنونی آرامگاه دارای هشت ضلع و گنبدی کاشی کاری شده و چهار در ورودی است. در نمای بیرونی آن چهار غرفه کاشی کاری شده تعبیه شده است و در وسط بقعه، قبر عطار و یک ستون هشت ترکی به ارتفاع 3 متر وجود دارد.

مطلب پیشنهادی : 4 خانه از جنس تاریخ پرافتخار ایران

بقعه آرامگاه عطار آجری و ساده و فرسوده بود تا اینکه در سال 1314 انجمن آثار ملی در روند بازسازی اقدام به کاشیکاری و مرمت تزئینات آرامگاه نمود و محوطه ای زیبا در کنار بقعه سازماندهی کرد، تا این فضای سبز بتواند حال و هوایی در شان او و کمال المک نقاش مشهور ایرانی بیافریند. آرمگاه کمال المک که توسط استاد هوشنگ سیحون طراحی شده در فاصله کمی از این بنا در همین محوطه قراردارد. طراحی این بنا در هماهنگی با آرامگاه عطار نیشابوری نقش مهمی در تاکید بر ارزش های فرهنگ ایرانی در این مکان داشته است.

مطلب پیشنهادی : هوشنگ سیحون، معمار معاصر بناهای ماندگار

معماری به زبان هوشنگ سیحون

کاشیکاری های گنبد عطار مزین به گل و بوته و نقوش هندسی و کتیبه کوفی و معلقی به رنگهای سبز ، زرد ، لاجوردی و سفید می باشد. بر بدنه خارجی این بنا چهار ایوان ورودی ایجاد شده است.

مطلب پیشنهادی : طراحی سقف های طاقی شکل, به سلیقه نیاکانمان

فضای داخلی آرامگاه نیز هست ضلعی است. سنگ مزار عطار از نوع افراشته سیاه رنگی است که بر روی آن اشعاری به خط ثلث نوشته شده است. رویه دیوارها در داخل گچ اندود و چند بیت شعر که بر روی گچ نوشته شده زیر گنبد را زینت داده‌اند

یکی از شرکت های معماری داخلی و دکوراتور ها در اهالی فن چیدانه پروژه  خانه ای در کیش با زیبایی های معماری ایرانی را با الهام از بناهای تاریخی ارزشمند ایرانی طراحی و  اجرا کرده است.

با وجودی که در طول زمان تغییر و تحول زیادی در آرامگاه عطار رخ داده، این بنا اصالت خود را به لحاظ سبک معماری حفظ کرده و به صورت یک اثر زیبای معماری ایرانی ـ اسلامی بر جای مانده است.

شما می توانید سوالات خود را در این خصوص در بخش بحث و گفتگوی چیدانه با کارشناسان ما در میان بگذارید.

مطلب بیشتر: 6 باغ موزه در تهران برای گشت و گذار نوروزی

با نقوش سنتی خانه خود را بی نظیر کنید

بازسازی خانه ایران خانم ، نفسی دوباره در کالبد اصفهان

تاج محل و نشانه های معماری ایرانی

منبع : گردآوری شده در تحریریه چیدانه

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان
تبلیغات متنی