به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی خبرگزاری میزان، دکتر محمدجواد لاریجانی، معاون امور بینالملل رئیس قوه قضائیه و دبیر ستاد حقوق بشر پیش از ظهر امروز در نشست خبری اظهار کرد: اولین نکتهای که بهنظر میرسد باید گفت و نباید فراموش شود و مردم باید تصور درستی از آن داشته باشند، تجربه انقلابی ملت ماست. انقلاب ما یک حرکت و حادثه عظیم بود که از این حادثه یک جریان اجتماعی به راه افتاد و آن جریان تأسیس یک نظام سیاسی- مدنی بر اساس عقلانیت اسلامی بود.
این مسئول عالی دستگاه قضا اظهار کرد: تأسیس جمهوری اسلامی یک پروسه مهم برای ملت ما بوده است؛ یعنی ملت ما تصمیم گرفت بر اساس عقلانیت اسلامی، حکومت اسلامی را بنا کند.
نظام ما مهمترین دموکراسی غرب آسیاست
معاون امور بین الملل رئیس قوه قضائیه ادامه داد: این حادثه از لحاظ مشروعیت که بنیه آن در تفکر اهلبیت(ع) است، همان بحث ولایت است و سازوکار مملکتداری که به "مدل نمایندگی" معروف است، در این نظام اجرا میشود.
وی بیان کرد: دموکراسی یک تجربه قدیمی بشر است. از زمان یونان باستان تاکنون بیش از 20 مدل دموکراسی در جوامع جهانی تأسیس و تجربه شده است که مدل نمایندگی، یک مدل موفق بوده که در آن "کابینه" وجود دارد و "دولت" در آن نقش ایفا میکند.
معاون امور بینالملل قوه قضائیه تصریح کرد: این دستاوردها از دیگر دستاوردهای انقلاب اسلامی چیزی کم ندارد؛ اما این دستاورد محسوس نیست. شاید غافل باشیم که نظام ما مهمترین دموکراسی غرب آسیاست.
وی اظهار داشت: این موضوع یک موضوع اساسی برای همه فعالیتها و یک وظیفه مهم برای اصحاب رسانه است. البته بنده خودم را جزئی از شما میدانم و همیشه از قدیم با رسانهها همکاری داشته و معتقد بودهام باید حرفهایم را به خودم و مخاطبان عرضه کنم.
کارنامه آمریکا بعنوان یکی از پرادعاترینها در زمینه حقوق بشر، فاجعهآمیز است
وی با بیان اینکه کارنامه آمریکا بعنوان یکی از پرادعاترینها در زمینه حقوق بشر، فاجعهآمیز است، اظهار داشت: نکته دیگر که در شرایط امروز جالب است، مدعیان دموکراسی هستند که اعتبار آنها باطل شده و بیآبرو شدهاند. البته معلوم بود که آنها بیآبرو میشوند؛ اما نه در این حد. مثلا آمریکا یکی از این مدعیان است که خود را مدافع حقوق بشر میداند؛ اما بر علیه ما تحریمهای یک جانبهای قرار داده است. همچنین تحولاتی که اخیراً در کشور آمریکا اتفاق افتاده، مثل رفتن ترامپ به عربستان و فروختن 500 میلیارد تجهیزات نظامی نشان میدهد که آمریکا این کشور را که کمترین رکورد حقوق بشری را دارد و از بدیهیترین آزادیها محروم است، حمایت میکند، پس آمریکا توجهی به واقعیت حقوق بشر ندارد.
انتقاد از اقدامات خصمانه دولت فرانسه علیه ایران
محمد جواد لاریجانی بیان کرد: موضوع دیگر، سفر نخستوزیر انگلیس به بحرین است؛ بحرینی که مردم میگویند ما فقط یک حق رأی میخواهیم؛ حتی سازمان ملل هم بیاید نظارت کند تا ما بتوانیم یک دموکراسی ایجاد کنیم؛ اما مسئولان بحرینی میگویند نمیشود هر فرد یک رأی داشته باشد؛ بلکه هر گروهی باید جمعاً یک رأی داشته باشد؛ با این حال "ترزا می" که امیدواریم حکومتش زیاد طول نکشد، میگوید که ما همهجوره از حکومت بحرین حمایت میکنیم. یا مثلاً دولت فرانسه که در عالم روشنفکری مدعی دفاع از ادبیات مربوط به آزادی است و شعارهایشان لیبریته و فرالیبریته بوده است، میبینیم که وزیر خارجه اندیشمند ما آنجا بوده است و چه برخورد عالی، متین و اصولی با آنها داشته است، اما آن کشور پس از آن دیدار، پاریس را محل تجمع گروهک تروریستی منافقین قرار میدهد و لذا نتیجه میگیریم که دوران ما به تعبیر یکی از دانشمندان فرانسه، دوران شفافیت شرارت است و پردههای شرارت کنار میرود.
جمهوری اسلامی یک تجربه موفق را بر اساس عقلانیت اسلامی ارائه کرده است
محمدجواد لاریجانی خاطرنشان کرد: تعرض به جمهوری اسلامی خیلی زیاد است و ما را متهم میکنند که چون یک دستگاه امنیتی یک نفر را بازداشت کرده، یا یک قاضی حکمی را صادر کرده است، متهم به نقض حقوق بشر هستیم.
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه تصریح کرد: دیروز در خدمت مقام معظم رهبری بودیم و ایشان تأکید کردند بر دفاع از حقوق عامه و آزادیهای مشروع که البته جزء وظایف قوه قضائیه است.
وی گفت: دلیل تهاجم آمریکا این است که ما یک تجربه موفق را بر اساس عقلانیت اسلامی در کشور که ضامن استقلال و توانمند برای حفاظت از آن است ارائه دادهایم. ما یک دکترین مقاومت در مقابل آمریکا راه انداختهایم که بنیانگذار آن امام راحل(ره) بوده است و خوشبختانه این دکترین تاکنون موفق عمل کرده است.
محمدجواد لاریجانی اظهار داشت: اگر ما بهترین دموکراسیها را هم ایجاد کنیم، اما دموکراسی ما با آنها مخالف باشد، آنها به این تعرضات ادامه خواهند داد.
دبیر ستاد حقوق بشر بیان کرد: تعرضات اقتصادی یک ضلع از تعرضات است که مشخص شد که این تعرضاتبا بحثهای هستهای بیربط است. مورد دیگر تعرضات امنیتی است؛ امروز غربیها دوست ندارند که ما در امنیت کامل باشیم و به فکر مقابله با آن هستند؛ لذا به امنیت ما تعرض میکنند.
وی تصریح کرد: تعرض دیگر به کشور ما تعرض فرهنگی و فکری در قالب نرم است؛ همان چیزی که آمریکا میگوید میخواهیم براندازی مسالمتآمیز انجام دهیم؛ البته این حرفشان دروغ است؛ چون اگر میخواستند صرفاً براندازی نرم باشد، از گروهک منافقین حمایت نمیکردند. پوشش آنها نرم است اما در پشت آن اینچنین نیست.
ستاد حقوق بشر فراقوهای است
وی در بخش دیگری از سخنان خود بیان داشت: نطفه اصلی ستاد حقوق بشر در سال 80 و در زمان ریاست آیتالله یزدی، نهاده شد و در زمان آیتالله شاهرودی بنده این توفیق را داشتم که این ستاد را در معاونت بینالملل راه اندازی کنم و در سال 84 به علت ابعاد وسیع مسائل حقوق بشری این ستاد با مصوبه شورای امنیت ملی و تایید رهبری به یک ستاد فراقوهای تبدیل شد.
دبیر ستاد حقوق بشر تصریح کرد: رئیس ستاد حقوق بشر، رئیس قوه قضائیه است و بنده افتخار دبیری آن را دارم و در این ستاد وزیر اطلاعات، وزیر امور خارجه، وزیر دادگستری و مقاماتی ازنهادهای مهم کشور حضور دارند. این ستاد با حضور نهادهای مرتبط با موضوع حقوق بشر، با هماهنگی و استراتژی مشترک اداره میشود و جا دارد از همه نهادهایی که با ما همکاری داشتند، بخصوص دستگاه دیپلماسی و وزارت اطلاعات که همکاری بی نظیری دارند، تشکر کنم.
محمد جواد لاریجانی با اشاره به محورهای فعالیت ستاد حقوق بشر، اظهار کرد: ما در مقابل تهاجماتی که میشود انسانهای گوشهگیری نیستیم و پاسخ تهاجمات را کتبی، شفاهی و دقیق در همه مجامع میدهیم و "آقای حکیمی" مسئولیت پاسخگویی کتبی به همه اتهامات را دارد. اگر صد بار به ما تهمت بزنند، صدبار پاسخ دقیق میدهیم و وظیفه میدانیم از حیثیت مملکت خود دفاع کنیم. به همین دلیل در سازمان ملل مکانیزم شکایاتی وجود دارد و هیچ شکایتی علیه ما در آنجا پیگیری نشده است؛ چون هر شکایتی مطرح شده، پاسخ دادهایم و آن شکایت را برداشتهاند.
وی افزود: چیزی که در حال حاضر وجود دارد، بیانیهها و قطعنامههایی است که علیه ما صادر میشود و البته پاسخ آنها را میدهیم.
در مسائل حقوق بشری هیچ تریبونی را خالی نمیگذاریم
دبیر ستاد حقوق بشر در ادامه به مکانیزم و پروسه "یو پی آر" اشاره کرد و گفت: جمهوری اسلامی ایران جزو طراحان این پروسه بود و در این زمینه همه کشورها باید بدون استثناء وضع حقوق بشرشان مورد بررسی قرار گیرد. در این پروسه برای اولین بار کشورهای مدعی، همچون آمریکا و انگلیس حضور پیدا کردند و سایر کشورها در مورد حقوق بشر آنها صحبت کردند.
وی ادامه داد: غربیهای بخصوص آمریکا و برخی کشورهای اروپایی و رژیم غاصب صهیونیستی درصدد بودند که این مکانیزم موفق نشود و اهمیت آن کاهش پیدا کند؛ اما این مکانیزم بسیار مهم است و یکی از کارهای اساسی ستاد، مشارکت فعال در این مکانیزم است که "آقای غریب آبادی" گزارشگری در آنجا را دنبال میکند و اخیرا سنتی را راه انداختهایم مبنی بر اینکه گزارش میاندورهای نیز ارائه دهیم و یکی از دستاوردهای مهم جمهوری اسلامی ایران راه اندازی یو پی آر است که بشدت برخی کشورها از جمله آمریکا با آن مخالف هستند.
محمدجواد لاریجانی افزود: در مسائل حقوق بشری در سطح بینالملل به شکل فعال مشارکت داریم و هیچ تریبونی را خالی نمیگذاریم و نظر خود را صریح میگوییم و ایران یکی از فعالترین کشورهای دنیا در حوزه حقوق بشر است و همکاریهای دوجانبه و چند جانبه با همه قارهها در حوزه حقوق بشر داریم.
حمایت از هزار "انجیاو" ثبت شده حقوق بشری
دبیر ستاد حقوق بشر بیان داشت: مثل همه امور، در امر حقوق بشر نیز مواضع خود را بر اساس اسلام تنظیم میکنیم و تفکر حقوق بشری ما بر اساس مکتب اهلبیت(ع) است و صریحا آن را اعلام میکنیم و مبنای موضعگیریهای ما در دنیا بر همین محور است؛ این در حالی است که جایزه حقوق بشر هم به متفکرینی داده میشود که به نحوی در پیشبرد حقوق بشر اسلامی و دفاع از مظلومین فعالیت داشتهاند.
وی خاطرنشان کرد: بالغ بر هزار انجیاو ثبت شده حقوق بشری وجود دارد که از آنها حمایت میکنیم و با آنها تعامل داریم تا فعالیتشان گسترش پیدا کند و محور دیگر ما ارتقای حقوق شهروندی در کشور است.
محمدجواد لاریجانی اضافه کرد: قانون حقوق شهروندی در زمان ریاست آیت الله شاهرودی به تصویب مجلس رسید و سازمان وسیعی در کشور، زیر نظر قوه قضائیه برای آن ایجاد شد؛ اما متاسفانه فعالیتهای آن خبری نمیشود و این نقطه ضعفی است؛ چراکه این نهاد مامن خوبی برای طرح شکایات است و در سال هزاران شکایت به آنجا میرود و به شکایات مردمی که مدعی هستند حقوق بشر آنها به انحای مختلف نقض شده است، توسط گروهی از قضات ما رسیدگی میشود و شاید حدود 50 درصد به نفع شکات رای صادر شده است و ستاد حقوق بشر نیز در مواردی که شکایتهایی از اقلیتهای مذهبی و شهروندان معمولی رسیده، موارد را به دقت مورد پیگیری قرار داده و آقای حکیمی مسئول این کار هستند.
وی ادامه داد: مسئله حقوق شهروندی از مسائل مهم در کشور ماست و علامت و درجه پیشرفت مدنی کشور محسوب میشود. در واقع هم آشنایی مردم با حقوق خود و هم تقاضامند بودن در رابطه با این حقوق اهمیت دارد و از طرفی نهادها نیز باید به حقوق شهروندی حساس باشند. مقام معظم رهبری تحت عنوان حقوق عامه و آزادیهای مشروع بر این مسئله تاکید داشتهاند؛ چراکه این امر وظیفهای است که قانون اساسی بر عهده قوه قضائیه گذاشته است و دستگاه قضا باید در این زمینه پرچمدار باشد؛ بنابراین انشاءالله با همکاری مجلس و دولت بتوانیم این زمینهها را فعال کنیم.
تشریح اقدامات صورت گرفته در زمینه اجماع، فراگیری و تبیین حقوق بشر اسلامی
دبیر ستاد حقوق بشر در پاسخ به سئوال خبرنگار خبرگزاری میزان مبنی بر اینکه این ستاد در زمینه فراگیری، اجماع و تبیین حقوق بشر اسلامی چه اقداماتی انجام داده است، گفت: اسلام در رابطه با حقوق بشر مانند سایر امور مربوط به سعادت انسانها و نحوه تعامل مدنی انسانها حرف زیادی دارد؛ چراکه دین اسلام فقط مخصوص عبادت نیست و دین جامعی است.
وی افزود: در این رابطه اول اینکه ما مسائل جاری را بر معیار اسلامی ارزیابی و در مورد آنها موضعگیری میکنیم و ثانیا با کمک و همکاری علمای حوزه و دانشگاهیان موارد را ساماندهی کرده که در این زمینه در شهر قم نیز اجلاسی داشتهایم.
محمدجواد لاریجانی تصریح کرد: ما همچنین در زمینه موارد بسیار زیبایی که در دین اسلام راجع به حقوق بشر وجود دارد، تحقیق و بررسی میکنیم.
وی بیان داشت: در سومین مرحله نیز در تعامل با دنیا مبانی فکری خود در زمینه حقوق بشر را به طریق حرفهای بیان میکنیم؛چراکه حقوق بشر لایههای عمومی و فنی بسیاری دارد. به عنوان نمونه ما با دولت ایتالیا توافق کردیم که جلساتی را راجع به حقوق بشر تشکیل دهیم؛ بطوریکه در هر جلسه یک موضوع را انتخاب میکنیم و این موضوع را از مبانی قانونی و فقهی خود مورد بررسی قرار میدهیم که تا به حال چند دوره در این زمینه برگزار کردهایم و در آینده نیز در تهران چنین جلساتی را خواهیم داشت.
محمد جواد لاریجانی تصریح کرد: یکی از موارد مورد بحث در این رابطه حقوق متهم بود. در واقع از زمانی که به یک شهروند اتهامی زده می شود تا زمانی که حکمی علیه وی صادر و یا برائت پیدا کند، این فرد دارای حقوقی است. در واقع حقوق متهم یکی از نکات مهم در معیار حقوق بشر است.
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه تصریح کرد: به منظور بررسی حقوق متهم با مجموعهای از قضات، اساتید و وکلای کشور ایتالیا جلسه تفصیلی برگزار کردیم و قضات ما مجموعه قوانینمان را در این رابطه مطرح کردند که برای آنها شگفتآور بود و گفتند ما فکر میکردیم سیستم قضایی شما مانند عربستان است که یک نفر مینشیند و کتاب قرآن و حدیث کنارش است و آنگونه حکم میکند. درحالیکه سیستم قضایی ما مبتنی بر قرآن و حدیث است، اما ما مجموعه قوانینی داریم که آن قوانین منبعث از عقلانیت اسلام است.
وی با بیان اینکه آنها سیستم قضایی ما را مدرن تر از سیستم قضایی خود دانستند، گفت: از ما سوال کردند که این قوانین خوب تا چه حد منبعث از فقه شماست که همکاران ما توضیح دادند و به قواعدی همچون "اصل برائت" ، "قاعده درء" ( یعنی حدود و برخی انواع تعزیرات که با کمترین شبهه ساقط می شود) و قاعده "قبح عقاب بلابیان" اشاره کردند؛ به طوری که آنها از برخی اصول در فقه ما تعجب میکردند.
محمد جواد لاریجانی خاطر نشان کرد: نحوه عمل ما در رابطه با موضوعات حقوق بشر کاملا حرفه ای است. ما یک موضوع حقوق بشری را انتخاب می کنیم؛ قوانین را بیان و موارد فقهی را مطرح می کنیم که این شیوه نه تنها مورد علاقه آنها قرار گرفته، بلکه تقاضا کردند تا در آینده که اجلاسی درتهران خواهیم داشت از همه کشورهای اروپایی، "وردشاپی" بگذاریم که قضات آنها بیایند و از این روش بهره ببرند و اجلاس آینده ما مربوط به موضوع "حق استماع" است که بحث جالبی در امر قضا وحقوق بشر است.
نباید همکاری در جهان اسلام را محصور به روابط دولتها کنیم
محمدجواد لاریجانی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه با توجه به تحولات کشورهای همسایه آیا ما میتوانیم در موضوع حقوق بشر به یک همگرایی برسیم یا ممکن است واگرایی صورت گیرد، گفت: ما نباید همکاری در جهان اسلام را محصور به روابط دولتها کنیم. سرمایه حقوق بشر این است که مورد توجه ملتها قرار گرفته است؛ البته برخی از امور مثل ساخت یک نیروگاه مربوط به دولتهاست؛ اما در خصوص موضوع حقوق بشر، ملتها نقش دارند و مردم به آن علاقهمند هستند؛ لذا دانشمندان و افراد مرتبط ما با مردم کشورهای مسلمان و حتی کشورهای غیرمسلمان ارتباط دارند، بنابراین ما میدان عظیمی برای این کار داریم.
دبیر ستاد حقوق بشر خاطرنشان کرد: ما نباید فکر کنیم که دولت کریه عربستان درباره حقوق بشر چه میگوید چون میدان عمل ما برای ارتباط با دیگران معلوم است.
وی بیان داشت: زمانی که مناظرات انتخابات ریاست جمهوری ما پخش میشد، قسمت اول و دوم آن را کاملا آنها پخش میکردند؛ اما وقتی دیدند که مردم از این مناظرهها استقبال کردهاند و باعث این شده است که بگویند این روش که روش خوبی است و چرا ما این کار را نکردیم، دیگر قسمت سوم مناظرات را پخش نکردند؛ چون مردم از این مناظرهها و از این نوع دموکراسی استقبال کرده بودند.
آخرین اقدامات صورت گرفته در رابطه با پیگیری فاجعه منا
محمدجواد لاریجانی در پاسخ به سئوال خبرنگار دیگری مبنی بر اینکه بیش از دو سال از فاجعه منا میگذرد؛ اما گویا حق ایرانیان تاکنون گرفته نشده است و آیا شما در این زمینه ورود کردهاید یا خیر، گفت: البته جنایتی که عربستان سعودی در منا مرتکب شد، جبران ناپذیر است و لکه ننگی برای آنها تا ابد خواهد بود؛ اما ما برای استیفای حقوق خود چند خط کاری داریم که یکی از این خطوط استفاده از دستگاه دیپلماسی است. البته در این مسیر ما توفیقاتی داشتهایم؛ اما انتظار معجزه نداریم؛ ولی توقع داریم که مطالبهگری ادامه داشته باشد. یکی دیگر از خطوط ما بحث جوامع بینالمللی است که باید این موضوع در جوامع بینالمللی مطرح شود. همچنین راه حل دیگر ما پیگیری آن در محاکم داخل کشور است. قوه قضائیه در این زمینه کارهایی را انجام داده است که احتمالاً با اهتمامی که مقام معظم رهبری داشتهاند، امسال بخشی از آن احکام صادر میشود.
دبیر ستاد حقوق بشر خاطرنشان کرد: با توجه به حجم جنایت آنها، فعالیت ما چه در ستاد حقوق بشر و چه در بیرون از آن به اندازه جنایات آنها نیست.
محاکم جمهوری اسلامی ایران باید محل تظلم تمام مظلومین دنیا باشد
دبیر ستاد حقوق بشر در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه دردیدار اخیر مقامات قضایی با مقام معظم رهبری ایشان مطالبهای در خصوص پیگیری پروندهها در سطح بین الملل داشتند؛ در ارتباط با پرونده شیخ عیسی قاسم بفرمایید که ستاد حقوق بشر چه برنامه ای دردستور کار دارد، تصریح کرد: این موضوع یک بحث مهم و زنده است که به صلاحیت مشروعیت محاکم ما از لحاظ شرعی مربوط است. محاکم جمهوری اسلامی ایران باید محل تظلم تمام مظلومین دنیا باشد. باید به گونهای باشد که هر مظلومی در دنیا احساس کند که حرفش در جایی شنیده میشود.
وی ادامه داد: اینکه تا چه میزان امکان اجرای حکم را داشته باشیم، بحث دوم است؛ اما نفس اینکه حکم صادر شود، اهمیت دارد و مسئله مهمی است. بخشی از احکام بینالمللی هم علیه جمهوری اسلامی است. هر روز برای تاراج اموال ما دادگاهی تشکیل میدهند. یک روز در اروپا، یک روز در کانادا یا بلژیک ما را محکوم می کنند و اموال ما را به نحوی مصادره می کنند که دزدی کاملا آشکاری است و یا شهروندان ما و شهروندان سایر ملل را به اتهامات مختلف مورد پیگرد قرار میدهند و این مسئولیتی است که نظام قضایی ما باید پیگیری کند و چند شعبه در تهران در این زمینه تشکیل شده است.
محمد جواد لاریجانی خاطر نشان کرد: ستاد حقوق بشر همکاری بسیار وسیعی با تشکیلات دادگستری تهران دارد و دستگاه دیپلماسی ما نیز در این زمینه باید فعال باشد که انشاءالله با تأکید مقام معظم رهبری در سال 96 اقدامات چشمگیرتری از گذشته داشته باشیم، پروندههای کسانی که در عملیات شیمیایی مصدوم و یا در حملات تروریستی مجروح شدهاند، از جمله پروندههایی است که در محاکم ما مورد پیگیری قرار گرفتهاند.
حمایت از حقوق متهمان بخشی از فعالیتهای ستاد حقوق بشر است
خبرنگار دیگری پرسید: نظرتان درباره زندانیان سیاسی که گفته میشود در زندان هستند و از مرخصی رفتن و دیدار با فرزندان خود محرومند و به پروندهشان اعتراض دارند، چیست و آیا ستاد حقوق بشر در این زمینه کاری کرده است؟ که دبیر ستاد حقوق بشر اینگونه پاسخ داد: در ابتدا باید بگویم که ما در کشور عنوانی به اسم جرم سیاسی نداریم؛ لذا اصطلاح جرم سیاسی اصلاح درستی نیست. عمدتا غربیها این اصطلاح را برای اینکه تعرضات غیرقانونی خود را مقدس جلوه دهند، بکار میبرند.
محمدجواد لاریجانی گفت: در باره دیدار و ملاقات با خانواده و مرخصی رفتن زندانیان، ما یک چارچوب خوب داریم که البته بسیار منعطف است و اینکه گفته شد برخی زندانیان با خانواده خود دیدار نداشتهاند، غلط است و تاکنون چندین دیدار بوسیله افراد مورد نظر سوالکننده با خانوادههایشان صورت گرفته است.
دبیر ستاد حقوق بشر بیان داشت: حقوق متهمین برای ما خیلی مهم است و اگر کسی خودش یا خانواده اش به ما رجوع کند و درخواست ملاقاتی کند، با این درخواست منعی نداریم و با آغوش باز استقبال میکنیم؛ چون وظیفه ما این کار و پاسداری از حقوق متهمین است و لذا حمایت از حقوق متهمین بخشی از فعالیتهای ستاد حقوق بشر است؛ بطوریکه افراد زیادی در این خصوص به دکتر حکیمی همکار ما در ستاد حقوق بشر مراجعه میکنند. حتی از اقلیتها به ما مراجعه میکنند و ما در چارچوب قانون موارد را پیگیری میکنیم.
وی تصریح کرد: جا دارد همینجا از قوه قضائیه و سایر دستگاههای امنیتی که در این خصوص با ما همکاری دارند هم تشکر کنم.
محمدجواد لاریجانی خاطرنشان کرد: آزادی بیان و آزادی فعالیتهای اجتماعی از برکات انقلاب ما بوده است و ما باید در عمل از این برکات پاسداری کنیم. یکی از دستاوردهای ما شناخت درست این برکات و پاسداری از آن در چارچوبهای مشخص است.
"دکترین آتش به اختیار" مربوط به فضای نرم است
وی گفت: "دکترین آتشبه اختیار" که مقام معظم رهبری بیان فرمودند مربوط به فضای نرم است و در فضای نرم هر فردی میتواند فضای وسیعی را در اختیار داشته باشد که با استفاده از آن، میتوانیم نیروها و انرژیهای وسیعی آزاد کنیم که در پیشبرد اهداف انقلاب و مبارزه با آمریکا فعال شوند. البته این کار نیاز به فرهنگ و آموزش دارد. در این خصوص، بنده ترجیح میدهم به من فحش داده و از من انتقاد شود؛ اما سکوت وجود نداشته باشد. دکترین آتش به اختیار برای همه است و ما باید از طریق آن جلوی هژمونی غرب را بگیریم.
باید برای سرچشمه قاچاقچیان مواد مخدر مجازاتهای سنگینتری داشته باشیم
محمدجواد لاریجانی در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری درباره طرح حذف مجازات اعدام که به مجلس ارائه شده است، گفت: مجازات در اسلام برای انتقام نیست بلکه برای پیشگیری است. باید گفت مجازات چیز شیرینی نیست و اگر کسی از شهروندان مجازات میشود، ما باید غمگین باشیم. بدترین مجازاتها هم اعدام است؛ اما خداوند گفته است که قصاص برای تضمین زندگی است.
وی افزود: اعدامهای ما چند دسته است. اعدامهای مربوط به مواد مخدر جزء تعزیرات ماست؛ البته ما معتقدیم که این اعدامها بی خاصیت نبوده است؛ بلکه در حد انتظار نبوده و باید در آن تجدیدنظر کنیم؛ اما حذف آن راه حل نیست؛ بلکه باید برای سرچشمه این قاچاقچیان مجازاتهای سنگینتری داشته باشیم.
محمدجواد لاریجانی خاطرنشان کرد: دوستان ما در معاونت حقوقی قوه قضائیه کار وسیعی کردهاند و همکاریهای ما با آنها وجود داشت؛ البته در خصوص سابقه این طرح باید گفت که این طرح وقتی در مجلس مطرح و تصویب شد، شورای نگهبان با اعدامها مخالفت کرد؛ اما مجلس بر آن پافشاری کرد و نهایتاً در مجمع تشخیص مصلحت نظام در زمان مرحوم هاشمی رفسنجانی بیان شد که این مجازاتها لازم است تشدید شود. لذا این طرحی که در پیش است، یک قدم مثبت است.
دبیر ستاد حقوق بشر گفت: اما ما صرفا به خاطر این اعدامها تحت فشار نیستیم؛ حتی اعدام در مورد قصاص هم مورد تعرض آنان است. قصاص یکی از حقوق خصوصی افراد است؛ حکم قرآن است؛ اما حکم قرآن آن است که عفو و گذشت اولویت داشته باشد. درست است که حکم قصاص صادر میشود، اما اولویت با گذشت کردن است که وقتی که یک قتل صورت میگیرد با گذشت کردن آن را التیام دهیم.
وی تصریح کرد: ما در ستاد حقوق بشر در این حوزه بسیار کار کردهایم و هروقت بتوانیم که با پادرمیانی، قصاصی را به گذشت تبدیل کنیم، احساس بسیار شادی داریم و لذا این قانونِ بسیار آبرومند اسلام و جمهوری اسلامی ایران مورد تعرض است؛ البته ما معتقدیم که این روش بسیار خوب است و کشورهای دیگر هم باید به آن اقتدا کنند.
بازماندگان شهدای منا بدانند که قوه قضائیه حق آنان را به جدیت دنبال میکند
محمدجواد لاریجانی در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری درباره اینکه آیا عربستان حادثه منا را قبول کرده است یا نه؛ چون گفته شده است که عربستان می خواهد فقط دیه حادثه سقوط جرثقیل را بپردازد، پاسخ داد و گفت: در بهترین حالت این است که فرض کنیم این حادثه توسط عوامل عربستان طراحی نشده است؛ اما شرعاً و قانوناً آنها باید دیه همه را بدهند. البته اتهامات آنها فراتر از این است؛ چون آنها مسئولیت قانونی برای حفاظت از حجاج در مراسم حج دارند.
دبیر ستاد حقوق بشر اظهار کرد: حق همه اولیای دم است که مطالبه دیه کنند؛ البته در دستگاه قضایی دادستان کل موظف به پیگیری است و در این خصوص با وزارت امور خارجه در حال همکاری کردن است و ما هم در ستاد حقوق بشر این حقوق را مطالبه میکنیم و بسیار ضروری است که به دنبال ثبت آن در جوامع بینالمللی باشیم.
محمدجواد لاریجانی خاطرنشان کرد: بازماندگان شهدای منا باید بدانند که قوه قضائیه این حق آنان را به جدیت دنبال میکند.
دبیر ستاد حقوق بشر گفت: طرح موضوعات در جوامع بینالمللی روشهای مختلفی دارد؛ یک روش، طرح موضوع در سازمانهای عمومی است که درباره تخلفات در حوزه حقوق بشر است؛ یک راه دیگر طرح در سازمان ملل و شورای امنیت است و یک مورد دیگر طرح موضوع در دادگاههاست. البته طرح در همه دادگاهها قابل انجام نیست؛ چون باید مثلاً کشورها عضو یکسری کنوانسیونها یا معاهدهها باشند. البته طرح دعوا و شکایت قابل انجام است؛ اما ممکن است این شکایتها مورد رسیدگی قرار نگیرند.