به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی خبرگزاری میزان،دکتر محمد جواد لاریجانی دبیر ستاد حقوق بشر کشورمان ظهر امرور در نشست خبری ستاد، انقلاب اسلامی ایران را یک حادثه تاریخی بزرگ برشمرد و افزود: اولین نکته ای که همه ما نباید فراموش کنیم تجربه انقلابی ملت ما است، از حادثه تاریخی انقلاب یک جریان اجتماعی به راه افتاد و آن تاسیس یک نظام سیاسی - مدنی بر اساس عقلانیت اسلامی بود که جمهوری اسلامی نام گرفت. جمهوری اسلامی یک پروسه مهم وتجربه در جریان ملت ماست. نظام ما از لحاظ مشروعیت پایه اش در تفکر مکتب اهل بیت (ع) است که همان بحث ولایت است ودر ساز وکار مملکت داری مدلی از دموکراسی است که به مدل نماینده ای معروف است. دموکراسی یک تجربه قدیمی بشر است وتا به امروز بیش از 20 مدل مختلف دموکراسی را بشر در تجربه مدنی خود تجربه کرده است.
وی در ادامه افزود: تجربه و مدل نمایندهای یکی از مدلهای بیشتر موفق دموکراسی است که ساز وکار حکومتی در جمهوری اسلامی نیز بر اساس آن بنا شده است. رئیس جمهور مستقیما انتخاب می شود وکابینه دارد و مجلس هم مستقیما داریا همین مکانیزم انتخاب است. این دستاورد مدنی ما از دستاوردهای علمی ، فنی و دستاوردهای دیگر ما چیزی کم ندارد ولی محسوس نیست، یعنی شاید ما از آن غافل باشیم. امروز جمهوری اسلامی بزرگترین ومهمترین دموکراسی غرب آسیا است و دیگران نمی خواستند ببینند که براساس عقلانیت اسلامی می شود یک حکومت معقول اسلامی همراه با مردمسالاری داشت این را جمهوری اسلامی به دنیا نشان داد؛ واین نکته ای اساسی در همه فعالیت های ما و یک وظیفه مهم برای رسانه ها است. این کار بزرگی است که ملت ما 40 سال پیش شروع کرد وبه این جا رسیده است؛ بزرگترین دموکراسی های مدعی موجود در دنیا بیش از 500 سال، 300 و 100 سال و سابقه دارند که بر اساس تفکر سکولار- لیبرال بنا شده، اما تجربه ما یونیک است؛ و خیلی از افراد دوست نداشتند ما موفق شویم باید این را خوب بفهمیم تا بتوانیم از آن پاسداری کنیم.
مشاور عالی امور بین الملل رئیس قوه قضائیه، تصریح کرد: نکته دیگری که در شرایط امروز ما جالب توجه است،اینست که مدعیان سینهچاک حقوق بشر در دنیا، اعتبارشان باطل شده و بی آبرو شده اند. آمریکا یکی از پرمدعاترین کشورها در مسئله دفاع از حقوق بشر است حتی علیه ما وبرخی کشورها به خاطر نقض حقوق بشر، تحریم های یک جانبه گذاشته، در حالی که رکورد و کارنامه این کشور در حقوق بشر فاجعهآمیز است. وقتی ترامپ به عربستان میرود با یک موافقت نامه 500 میلیارد دلاری با کشوری که نه تنها کمترین رکورد در بحث حقوق بشررا هم ندارد بلکه یک کشور و رژیم آدمکش و کودککش است وداعش را در دل خود پرورش داده است، تبدیل به یک عنصر بسیار کلیدی برای همکاری های منطقهای آمریکا میشود، بنابراین آمریکا به حقوق بشرهیچ توجهی ندارد واین دروغی نیست که بتوان آن را پوشاند، یا مثلاً نخست وزیر انگلیس می رود بحرین و برنامه های خود را اعلام می کند، در حالی که اکثریت قاطع ملت بحرین چه سنی وچه شیعه می خواهند حق یک رای داشته باشند و بر اساس رای حکومت شود این خواسته اساسی و تلاش های مسالمت آمیز مردم در مطالبه با گلوله های پلیس بحرین و عربستان به خاک و خون کشیده شده است . حال خانم ترزا می که احتمالا حکومتش زیاد طول نکشد، این کشور را به عنوان پایگاه فعالیت خود در منطقه اعلام کرده است.
وی در ادامه با بیان اینکه فرانسه هم که در عالم روشنفکری مدعی است شعارش از قدیم همین بوده است، خاطرنشان کرد: در حالی که وزیر دانشمند وبا تجربه ما آن جا بوده و برخورد خویشتن دارانه و اخلاقی داشته، اینکه پاریس را محل برگزاری کریه ترین گروه های تروریستی جهان ( منافقین )قرار دادند یعنی اینها که مدعی سنتیمانتالیسم هستند به نحوی رفتارخشن وبی ادبانه ای را به معرض نمایش گذاشتند . می خواهم نتیجه بگیرم که دوران ما به تعبیر یکی از همین دانشمندان معروف فرانسه، دوران شفافیت شر است یعنی پرده ها از این شرورت ها برداشته شده وبسیار خوب قابل دیدن است پس ما باید محیط حقوق بشری خودمان را درست و واقعی بشناسیم.
لاریجانی درباره تعرضها به جمهوری اسلامی گفت: هیچ وقت فکر نکنید اینکه به اسم حقوق بشر ما را متهم می کنند به دلیل مواردی مثل حکم یک قاضی و یا عملکرد یک دستگاه امنیتی است به این دلایل نیست، چون بدتر از اینها در جاهای دیگر هست وکسی غصه آن را نمی خورد؛ این را مبنا قرار ندهیم، البته ما باید در سیستم خود حتما مراقب باشیم ، دیروز در خدمت مقام معظم رهبری، ایشان تاکید بسیار زیادی بر حفظ حقوق عامه و آزادی های مشروع داشتند ، این جزء وظایف اصلی قوه قضائیه و نظام است . منتهی دلیل اینکه در امر حقوق بشر به ما تهاجم می کنند این نیست؛ دلیلش این است که ما توانستیم یک تجربه موفق بر اساس عقلانیت اسلامی در کشورمان که ضامن استقلال وهچنین توانمندی برای حفظ استقلال هست، ارائه بدهیم. ما یک دکترین مقاومت درمقابل هژمونی آمریکا و حامیانش راه انداختیم که مبداء آن امام (ره) بود وپیگیری شد واین دکترین در منطقه موفق شد، اینها از این موضوع ها ناراحت هستند. ما اگر خالص ترین دموکراسی های عالم را مثل دوران طلایی یونان در ایران راه بیاندازیم باز هم اگر منطق استقلال و مقاومت باشد با آن مخالف هستند.درواقع جمهوری اسلامی درمعرض تعرضات مختلفی است.
وی افزود: امروز یکی از این تعرضات ، تعرض اقتصادی است، که علیرغم مسائل مربوط به هسته ای است، معلوم شد تحریمها ربطی به هستهای نداشت. با مصوبهای که سنا داشت، هر تحریمی که با برجام برداشتیم، از در دیگر وارد میشود. میدان دیگر، تعرض امنیتی است امروز تعرض نظامی در چشم انداز نیست واین به دلیل توانمندی ما است ولی تعرض امنیتی می کنند و تروریستها را اعزام می کنند. تعرض دیگر، تعرض فرهنگی و فکری در میدان فضای نرم است. همان موضوعی که وزیر خارجه آمریکا اعلام کرد که در ایران ما براندازی مسالمت آمیز راه می اندازیم، که البته دروغ می گویند در مسالمت آمیز دیگر نیازی نداشت از منافقین استفاده کنند ، این معناش این است که فاز تروریستی دارند وپوشش بیرونی اش نرم است و پشت سر آن تروریست های آدمکش قرار دارند. حقوق بشر در این میدان تهاجم قرار دارد نباید فکر کنیم که مسئله حقوق بشر یک میدان مجزا است. در این اضلاع سه گانه یک ضلع آن حقوق بشر است.
معاون امور بین الملل رئیس قوه قضائیه درادامه درباره تاسیس ستاد حقوق بشر، گفت: ستاد حقوق بشر با توجه به این شرایط خاص تاسیس شد البته نطفه اولیه ستاد در زمان ریاست آیت الله یزدی برقرار شد ودر زمان آیت الله هاشمی شاهرودی در سال 80 من به عنوان معاون بین الملل ایشان فعالیت می کردم وستاد حقوق بشر در این معاونت شکل گرفت در سال 84 به علت ابعاد وسیع مسائل حقوق بشری، ستاد حقوق بشر از قوه قضائیه به یک ستاد فراقوهای با مصوبه شورای عالی امنیت ملی و تائید مقام معظم رهبری تبدیل شد که ریاست ستاد را رئیس قوه قضائیه به عهده دارد، و من دبیری ستاد را افتخار دارم و در این ستاد نهادهای مهم کشور حضور دارند؛ وزیر امور خارجه ، وزیر اطلاعات، وزیر کشور، وزری فرهنگ، وزیر دادگستری ورئیس پلیس و نهادهای مربوطه در آن حضور دارند بنابراین یک نهاد کم نظیر از لحاظ ستادی است. من باید اشاره کنم که ستاد فراقوه ای است وضمنا یکی ستاد است، یعنی ارکان ما در ستاد حقوق بشر نهادهای کشوری هستند و اگر کار مربوط به حوزه دیپلماسی باشد با کمک وزارت امور خارجه، کار امنیتی را اطلاعاتش را از وزارت اطلاعات خودمان می گیریم وبقیه نیز به همین ترتیب؛ بنابراین ستاد محلی است که نهادهای موجود کشور با هماهنگی مقاصد نظام را پیگیر می کنند.
وی درباره محورهای فعالیت ستاد، یادآور شد: محورهای فعالیت ما زیاد است اما آنچه اولویت دارد پاسخ کتبی و شفاهی به تهاجمات به جمهوری اسلامی داریم . خجالتی وگوشه گیر نیستیم وبسیار فعال پاسخ آنها را در همه مجامع می دهیم ، اینجا دکتر «حکیمی» که از قضات برجسته کشور هستند و معاون من در مسائل قضایی وحقوقی هستند مسئولیت پاسخگویی کتبی همه اتهامات را دارند و ما هیچ نکتهای را در پاسخ دادن فروگذار نمیکنیم. اگر 100 بار به ما تهمت بزنند، 100 بار پاسخ میدهند و برای آنها هم جالب توجه است. ما این را وظیفه می دانیم و ازحیثیت خود در سازمان ملل دفاع می کنیم ؛در سازمان ملل یک مکانیزم شکایت وجود دارد و هیچ شکایتی علیه ما انجام نشده است وارد مرحله پیگیر می شود چون هر گزارشی مطرح شده، ما به آن پنل رفتیم وبا دقت به آن پاسخ دادهایم و آن شکایت را برداشته است، منتهی موضوعی که مطرح است بیانیه ها وقطعنامه ها است که کشورها مطرح می کنند و ما هم پاسخ آنها را می دهیم.
دبیر ستاد حقوق بشر در ادامه درباره مکانیزم یو پی آر، گفت: مکانیزم ( یو پی آر) که ایران خود از طراحان آن است .به این معنا است که همه کشورها بدون استثناء باید درشورای حقوق بشرآنها وضع حقوق بشران باید مورد بررسی قرار بگیرد، این بدون استثناء خیلی مهم است. برای اولین بار کشورهای مدعی مثل آمریکا ، انگلیس آنجا نشستند و بقیه کشورها راجع به وضعیت حقوق بشر آنها صحبت کردند، غربیها درصدد بودند این مکانیزم موفق نشود. منتهی این مکانیزم، بسیار مهم است و یکی از کارهای اساسی ستاد مشارکت فعال در این مکانیزم است . دکتر «غریب آبادی» که معاون بین الملل من هستند واز دیپلماتهای فعال و با سابقه کشورمان هستند، مکانیزم (یو پی آر) را دنبال میکنند و اخیرا هم سنتی را راه انداختیم که گزارش میان دورهای هم بدهیم. چون کشورهایی مثل آمریکا و رژیم صهیونیستی دوست دارند این مکانیزم برچیده شود، اما یکی از دستاوردهای مهم جمهوری اسلامی، راه اندازی این مکانیزم و غنای آن است. ایران یکی از فعالترین کشورهای دنیا در مسائل حقوق بشر است. البته معنایش این نیست که همیشه نظر ما موفق می شود. منتهی ما هیچ تریبونی را خالی نمی گذاریم ونظر خود را صریح بیان می کنیم. همچنین همکاری های دوجانبه و چندجانبه حقوق بشری با کشورهای مختلف داریم.از اروپا گرفته تا سایر کشورها ونشست های چندجانبه، که بسیار مهم است وما مواضع خود را بر اساس اسلام در امرحقوق بشر تنظیم می کنیم.مثل سایر امور ما در مملکت ، تفکر حقوق بشری ما هم بر اساس مکتب اهل بیت (ع) است و صریحا اعلام می کنیم. و در دنیا هم این تفکر پایه موضعگیریهای ماست. به عنوان مثال، جایزه حقوق بشری ما که هر سال داده می شود به فرد یا نهادی که به نحوی در پیشبرد حقوق بشراسلامی ودفاع از مظلومین فعالیت داشته. نکته دیگر ، کمک به "ان جی یو اوهای" حقوق بشری است ،حقوق بشر باید یک میدان عمومی باشد و هست. ما نزدیک به یک هزار سازمان مردم نهاد حقوق بشری داریم که بالغ بر 1000 "ان جی او" داریم وثبت شده است، که حمایتشان می کنیم و دوست داریم فعالیت آنها گسترش یابد.
وی افزود: یک محور دیگر ما دامن زدن به ارتقاء حقوق شهروندی در کشور از جهات مختلف است، در زمان آیتالله «شاهرودی» قانون حقوق شهروندی در مجلس تصویب شد و یک سازمان وسیعی در کشوردر کنارقوه قضائیه تاسیس شد و متاسفانه فعالیت های آن خیلی خبری نمی شود، در حالی یک مامن خوبی برای طرح شکایات است . در سال هزاران شکایت در ارتباط با مسائل حقوق شهروندی به آنجا می رود و مردم شکایات خود را مطرح می کنند . و شاید حدود 50 درصد هم به نفع شکات رای صادر شده است. ستاد حقوق بشر هم در مواردی که شکایتی از اقلیت های مذهبی و همچنین شهروندان معمولی برسد، با دقت پیگیری میکند و دکتر حکیمی مسئول این کار بودند و همچنین پروندههای متعددی داریم اما چون غالبا مسائل خصوصی مردم بوده، جایی خبری نکردیم. مسائل حقوق شهروندی در هر کشور یکی از مسائل بسیار مهم است، در واقع بارومتر ودرجه وعلامت پیشرفت مدنی کشور هست، اما آشنایی مردم با حقوق خود و هم تقاضامند بودن نسبت به حقوق خود وهم نهادها نسبت به حقوق شهروندی حساس باشند. دیروز مقام معظم رهبری درباره حقوق عامه وآزادی های مشروع بسیار تاکید داشتند که بسیار باید در این زمینه و وظیفه ای که قانون اساسی بر عهده قوه قضائیه گذاشته باید پرچمدار باشد. انشاءالله با کمک نهادهای مختلف، مجلس و دولت بتوانیم این زمینه ها را فعال کنیم.
لاریجانی در ادامه این نشست نشت خبری در پاسخ به سوالی درباره اینکه ستاد حقوق بشر چه اقداماتی درتبیین حقوق بشرانجام داده است، گفت: حقوق بشر درواقع مثل سایر امور مربوط به سعادت انسانها و نحوه تعامل مدنی انسانها است و اسلام راجع به آن حرف بسیاری دارد.اسلام دینی نیست که فقط مخصوص عبادت باشد. اسلام دین جامعی است که هم حوزه عمومی وحوزه خصوصی را دربرمی گیرد.در مورد حقوق بشر اسلامی یکی اینکه مسائل جاری را بر معیار اسلامی ارزیابی و موضعگیری میکنیم. دوم، فعالیت خوبی را با علمای حوزه و دانشگاهیان ساماندهی کردیم تا نقاط زیبای تفکر اسلامی درباره حقوق بشر را رونمایی و تقویت کنیم. سوم، ما در تعامل با دنیا مسئله مبانی فکری خود را در حقوق بشر به شکل حرفه ای بیان می کنیم. حقوق بشر لایه های مختلفی دارد. یک لایه عمومی ویک لایه فنی دارد. مثلا ما با دولت ایتالیا توافق کردیم جلساتی را درباره حقوق بشر تشکیل دهیم. در هر جلسه یک موضوع انتخاب میشود وعلاوه بر بررسی قوانین و نظارت قضائی بعد مبانی فقهیمان مورد بررسی قرار می گیرد. دریکی از این جلسات موضوع درباره حقوق متهم بود. حقوق متهم از لحظه ای که به یک شهروند اتهامی زده می شود تا لحظه ای که این فرد برائت پیدا می کند یا محکومیت قطعی مطرح است و این فرد دارای حقوقی است. یکی از نکات مهم در معیار حقوق بشر، در سیستم قوانین است که حقوق متهم تا چه حد لحاظ شده است. ما حول این محور با مجموعه قضات واساتید ایتالیا جلسه مفصلی داشتیم و قضات ما مجموعه قوانین مربوط به حقوق متهم در جمهوری اسلامی را مطرح کردند و برای آنها شگفتانگیز بود و می گفتند این از سیستم قضایی ما مدرن تر است.ما مجموعه ای از قوانین داریم که آن قوانین منبعث از عقلانیت اسلامی است. آنجا از ما سوال کردند که این قوانین شما تا چه حد منبعث از فقه شما است و همکاران ما توضیح دادند.قواعد مختلف فقهی که مبنای قوانین ما در دفاع از متهم است مثل اصل برائت. قاعده "درء" یا مسئله قاعده قبح عقاب الی بیان که لازمه اش این است که هر جرمی باید قبلش تعریف شده باشد وجرم انگاری من درآوردی نیست. این روش بسیار داهیانه ای است وبسیارمورد توجه آنها قرار گرفت. این نمونه ای است از کار حرفه ای ستاد برای بیان مبانی اسلامی حقوق بشرکه انجام می گیرد .
دبیر ستاد حقوق بشردر پاسخ به سوال دیگری درباره دیدار رهبر انقلاب با مسئولان قضایی و تاکید ایشان برای پیگیری برخی پروندههای بین المللی مثل پرونده« شیخ عیسی قاسم»، گفت: این بحث بسیار مهم وزنده ای است که مربوط به مشروعیت و صلاحیت محاکم ما از نظر شرعی است. محاکم جمهوری اسلامی باید محل تظلمخواهی تمام مظلومان جهان باشد. باید اینطور باشد که مظلومین بدانند یک جایی هست که حرفشان را گوش می کند. اینکه تا چقدرامکان اجرای حکم داشته باشد، بحث دوم است و نفس صدور حکم اهمیت دارد. بخشی از این موارد نیز صدور احکامی علیه ایران در آمریکا و کشورهای غربی است. اموال ما را به دلایل واهی مصادره و شهروندان ما را بازداشت می کنند که قوه قضائیه باید پیگیری کند و چند شعبه برای این امر تشکیل شده و ستاد حقوق بشر با تشکیلات دادگستری تهران همکاری خوبی دارد و به نظرم دستگاه دیپلماسی هم در این امر باید فعال شود، انشاءالله با تاکید مقام معظم رهبری در سال 96، اقدامات چشمگیرتری داشته باشیم. پرونده هایی که تا به حال در محاکم ما مورد بررسی قرار گرفته پرونده افرادی است که در حملات شیمیایی مصدوم یا در حملات تروریستی مجروح وشهید شدند، از جمله پرونده های مهمی است که پیگیری شده است.
وی در ادامه در پاسخ به سوالی درباره تحولات کشورهای اسلامی، آینده نگاه همکاریهای حوزه حقوق بشر در این کشورها و اینکه آینده حقوق بشر در این کشورها به سوی وحدت است یا واگرایی، تاکید کرد: ما نباید همکاری در جهان اسلام را به روابط دولتی محصور کنیم. سرمایه یزرگ حقوق بشر این است که مورد توجه ملتهاست. حقوق بشر یک موضوعی است که ملتها به آن علاقه دارند. بنابراین میدان وسیعی برای همکاری وجود دارد و همکاری آن است که فعالان حقوق بشر و متفکرین ما با مسلمانان بلاد اسلامی و غیر اسلامی باید روابط تنگاتنگ داشته باشند. امروز اسلام هراسی که در غرب راه افتاده تجاوز آشکار غرب به مبانی حقوق بشری است که خودش مدعی آن است. ما میدان عظیمی برای فعالیت داریم. نباید ببینیم دولت عربستان که یک رژیم کریه است، درباره حقوق بشر چه می گوید بلکه حقوق بشر مورد علاقه همه ملت های مسلمان و میدان عمل ما در این حوزه گسترده است. میدان عمل و همگرایی ما در حوزه حقوق بشر در جهان اسلام بسیار زیاد است. وقتی اخبار انتخابات ما در کشورهای عربی و اسلامی پخش می شد بسیار بیننده داشت بخصوص مناظره ها . مناظره های ریاست های جمهوری اولی ودومی همه را پخش می کردند بعد یک دفعه سومی را قطع کردند. زیرا حاکمان دیدند روش حکومت در ایران را می پسندند و از مناظره ها استقبال کردند و دولت ها دیدند یک علاقه و مطالبه عمومی پیدا شد، تمام اخبار در این زمینه را قطع کردند.
جواد لاریجانی در پاسخ به سوال دیگری درباره فاجعه منا و اینکه ظاهرا هنوز حق ایرانیها از عربستان گرفته نشده و اینکه آیا ستاد حقوق بشر در این حوزه اقداماتی داشته است یا خیر گفت: جنایتی که رژیم سعودی در منا مرتکب شد جبرانپذیر نیست و لکه ننگی بر دامن این رژیم خواهد بود، اما برای استیفای حقوق ملتمان چند خط کاری داریم. یکی خط کاری است که تشکیلات دیپلماسی ما مطالبهگری قوی کند ما انتظار نداریم خیلی فوری نتیجه دهد ولی انتظار داریم این قضیه در مجامع بینالمللی مطرح و پیگری شود. بحث دیگر پیگرد آنها در محاکم خودمان است که در این حوزه دستگاه قضایی مشغول است و فکر می کنم با تاکیدی که رهبر انقلاب داشتند، بخشی از این احکام امسال صادر شود. دادستان کل کشور در قوه قضائیه مسئول پیگیری این امر است. بنابراین با توجه به حجم جنایاتی که انجام شده فعالیت های ما چه در ستاد وچه جاهای دیگر هیچ کدام در آن حد نیست وباید بیشتر از این انجام شود.
وی درباره وضعیت حقوق بشر زندانیان سیاسی و اینکه گفته می شود برخی زندانیان سیاسی میان زندانیان مواد مخدر نگهداری می شوند، گفت: نکته اول این است که ما در کشورمان عنوانی به اسم زندانی سیاسی عمدتا نداریم. البته حال که قانون جرم سیاسی نهایی شده ممکن است این اتهام در سیستم قانونی ما وارد شود. بنابراین کسانی که مورد پیگرد قرار گرفتهاند تحت عنوان جرائم سیاسی نبوده است. مواردی که ما داریم هیچ کدام مبتنی بر قانون جرم سیاسی نیست( جزیک مورد اخیرا) و قانون جدید ابلاغ شده خیلی مصداق عملی نداشته است. بنابراین اصطلاح جرم سیاسی اصطلاح درستی نیست و این اصطلاح را غربیها بکار می برند تا با برچسب سیاسی مقاصد خود را دنبال کنند. نکته دوم این است که دستهبندی متهمان ما خیلی دقیق است و هیچ وقت ما متهمان را برای آزاردهی در کنار بقیه نگه نمیداریم و این اتهام بدی است که به مجموعه دستگاه قضایی زده میشود. البته بر اسسا گزارش های سازمان ملل و نهادهای معروف حقوق بشری آمریکا در زندان های آمریکا و انگلیس خصوصا این نوع شکنجه های غیر انسانی کاملا رایج است. اما درباره ملاقات و مرخصی زندانیان چارچوب بسیار مشخص و منعطف داریم. دیدار با فرزندانی هم که آنها منکر بودند کاملا غلط است و دیدار صورت گرفته است.
لاریجانی تاکید کرد: برای ستاد حقوق بشر، حقوق متهم یک محور است و اگر کسی به ما مراجعه کند، ستاد حقوق بشر در این زمینه هیچ کوتاهی نمیکند و با آغوش باز پیگیری میکند. چون این جزء وظایف ما است و متهم دارای حقوق مسلمی است و پاسداری از بخشی از این حقوق به عهده ستاد حقوق بشر است .متهمان زیادی به ستاد حقوق بشر مراجعه می کنند وبا معاون حقوقی وقضایی ما ملاقات دارند از اقلیت های مذهبی وافراد مختلف و پرونده های آنان را رسیدگی می کنیم . آزادی بیان و آزادی فعالیتهای اجتماعی از برکتهای جمهوری اسلامی بوده است و باید از این آزادیها پاسداری کنیم و باید چارچوب آزادیها را در سیستم قانونی خود بشناسیم و آنها را در مسیر منافع ملی بکار بگیریم. میدان تعرض نرم، امروز یکی از میدانهای وسیع تهاجم آمریکاست. این را تیلرسون در صحبتش در کنگره آمریکا خیلی روشن بیان کرد. میدان نرم با سوءاستفاده از امکانات رسانهای است البته جریان موج اطلاعنما یا فیک نیوز، امروزخود با یک معارضه تقلبی دیگر مواجه است. آقای ترامپ خودش یک مصداق کامل فِیک و جعل است و سیستم تمدن غربی بعید است بتواند از این زنجیره فیکها خارج شود. به تعبیر یک متفکر معروف غربی، در تمدن غرب با زنجیره ای از کپی هایی روبه رو هسیتم که اصلش مفقود است. برای حراست و حفاظت از استقلال و آزادی و مردم سالاری مبتنی بر اسلام در کشورمان در میدان نرم نباید به تعرضات آمریکا میدان بدهیم.
دبیر ستاد حقوق بشر قوهقضائیه با اشاره به دکترین "آتش به اختیار" که توسط رهبر انقلاب مطرح شد گفت: این دکترین مربوط به فضای نرم است. در فضای نرم هر فرد میتواند میدان وسیعی از فعالیت داشته باشد و این جنبه مثبت از فضای نرم است. ما باید بتوانیم با استفاده از امکانات وسیع فضای نرم ، نیروها و انرژی های وسیعی را فعال کنیم که در پیشبرد تجربه انقلاب اسلامی ما فعال بشوند و طبیعتا این احتیاج به فرهنگ و آموزش دارد. در این مسیر از انتقاد و حتی نقدهای تند نباید ناراحت شویم و ترجیح میدهم نقد تند باشد تا اینکه هیچ صدایی نباشد. منتهی ما باید پاسدار فضای خوب تعامل نرم در این فضا باشیم و این دکترینی که رهبری اعلام کردند برای همه است و هر کسی که بلد است باید به میدان بیاید و بتوانیم جلوی هژمونی آمریکایی را بگیریم.
وی در ادامه در پاسخ به سوالی درباره بحث اعدام ها و مجازات در نظر گرفته برای بحث مواد مخدر ، گفت: مجازات در اسلام برای انتقام نیست برای پیشگیری است و اصلا مجازات چیز شیرینی نیست. همیشه از اینکه شهروندی به خاطر خطا مجازات میشود، باید غمگین باشیم و تلخترین مجازاتها می تواند اعدام باشد.منتهی قصاص یک موردی است که برای ما تضمین زندگی و حیات است. اعدام هایی که ما در آن متهم هستیم چند دسته است . اعدام به خاطر مواد مخدر جزء تعزیرات و بر اساس قانون است. من همراه با بخش زیادی از دوستان و قضات در سیستم قضایی و البته ریاست محترم قوه قضائیه بر این عقیده هستیم که ضمن اینکه این حجم اعدامها بی خاصیت نبوده اما خاصیتش در حد انتظار نبوده و باید تجدیدنظر کنیم و این به معنای حذف اعدام نیست و به نظرم این تئوری خوبی است و خوشحالم مجلس به آن پیوسته است و همکاران ما در ستاد کاملا با آن همکاری می کنند و امیدوارم طرح بهتری تصویب شود.
دبیر ستاد حقوق بشر ادامه داد: بنابراین در داخل نظام همیشه درباره این حکم سنگین تردید بود و فکر میکنم طرح نمایندگان مجلس که یک گام مثبت و رو به جلو است و انتظار داریم مجلس با قوه قضائیه و ستاد حقوق بشر در این زمینه همکاری و هماهنگی وسیع تری داشته باشد تا قدمی که بر می داریم، موثر باشد. اعدام راجع به قصاص هم مورد تعرض است. اتفاقا قصاص آن اعدامی نیست که غربیها فکر می کنند و قصاص یکی از حقوق شخصی افراد است و قرآن کریم، عفو و گذشت را اولویت داده است و لذا ستاد دیه پیدا شده و تحرکات وسیع دیگری پیدا شده است. ستاد حقوق بشر هم در این زمینه فعالیت های بسیار خوبی دارد. ما احساس شادی میکنیم که فردی از قصاص نجات یابد. حال همین قانون بسیار آبرومند جمهوری اسلامی و اسلام مورد تعرض است در حالی که ما قصاص را نمونهای میدانیم تا سایر کشورها و نظام های قضایی هم به آن اقتدا پیدا کنند.
لاریجانی در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری درباره اینکه آیا عربستان حادثه منا را قبول کرده است یا نه، چون گفته شده که عربستان می خواهد فقط دیه حادثه سقوط جرثقیل را بپردازد، گفت: در بهترین حالت این است که فرض کنیم این حادثه توسط عوامل عربستان طراحی نشده واتفاق بوده، اما شرعاً و قانوناً آنها موظفند و باید دیه همه را بدهند. البته اتهامات آنها فراتر از این است، چون آنها مسئولیت قانونی برای حفاظت از حجاج در مراسم حج دارند. حق همه اولیای دم است که مطالبه دیه کنند ومطالبه پیگرد افراد مسئول در این پرونده را داشته باشند. البته در دستگاه قضایی ما دادستان کل موظف به پیگیری است و در این خصوص با وزارت امور خارجه در حال همکاری است و ما هم در ستاد حقوق بشر این حقوق را مطالبه میکنیم و بسیار ضروری است که به دنبال ثبت آن در مجامع بینالمللی باشیم. بازماندگان شهدای منا باید مطمئن باشند که تشکیلات قضایی این حق آنان را به جدیت دنبال میکند. طرح موضوعات در مجامع بینالمللی معانی مختلفی دارد؛ یکی، طرح موضوع در سازمانهای عمومی است که درباره تخلفات در حوزه حقوق بشر است؛ یکی، طرح در سازمان ملل و شورای حقوق بشر است و یک مورد دیگر طرح موضوع در دادگاههاست. البته رسیدگی در همه دادگاهها قابل انجام نیست، چون باید مثلاً کشورها عضو کنوانسیونها یا معاهدهها باشند. عربستان وایران در دیوان بین المللی کیفری عضو نیستند واین اشکال فنی برای پیگیری آن است، البته طرح دعوا و شکایت قابل انجام است؛ اما ممکن است این شکایتها مورد رسیدگی قرار نگیرند ولی طرح آن هم قدم بسیار خوبی است.