چند هفتهای است که خبرهای مربوط به شیوع بیماری تب کریمه کنگو در فلات مرکزی ایران به گوش میرسد و باعث ایجاد نگرانیهایی در بین مردم شده است، مخصوصاً بعد از پخش شدن فیلم عجیب مربوط به خاکسپاری جوان اصفهانی که در شبکههای اجتماعی دست به دست میشود. البته این نگرانیها دلیل خیلی خوبی هم دارد چرا که بنا به گفته سازمان بهداشت جهانی وابسته با سازمان ملل آمار مرگ و میر این بیماری تا 40٪ است و هیچگونه واکسنی هم برای جلوگیری از ابتلا به آن درست نشده است! در ادامه سعی میکنیم شما خوانندگان بنیتا را بیشتر با این بیماری و راههای درمان و پیشگیری از آن آشنا کنیم. اما قبل از آن یک گزارش مختصر از اتفاقاتی که در چند روز گذشته در رابطه با شیوع این بیماری در کشور رخ داده است:
همه چیز در اصفهان و با مرگ یک جوان آغاز شد. این جوان از اهالی شهر دیزیچه حدود 10 روز قبل در اثر ذبح یک گوسفند و نیش کنه از این دام به ویروس تب کریمه کنگو مبتلا شده بود. رئیس اداره بیماریهای قابل انتقال از حیوان به انسان وزارت بهداشت، حسین عرفانی در گفتگو با ایسنا اشاره میکند از ابتدای امسال تاکنون 28 نفر به این بیماری مبتلا شدهاند. او میافزاید: در حال حاضر هیچ موردی از طغیان و اپیدمی این بیماری اتفاق نیفتاده است.
تمام افرادی که تاکنون در ایران به این بیماری مبتلا شدهاند یا قصاب و دامدار بودهاند یا از پرسنل کشتارگاهها، که این خود ضرورت آشنایی هر چه بیشتر افراد با روشهای شیوع و پیشگیری از این بیماری را میرساند.
تب کریمه کنگو
تب کریمه کنگو (CCHF) یک بیماری مهلک و ویروسی خطرناک است که عموماً خود را در آسیا، خاورمیانه و آفریقا نشان میدهد. دلیل این امر وجود کنهای با نام علمی (Hyalomma) است که در مناطق ذکر شده زندگی میکند. این کنه از خون حیوانات کوچک (مرغ و پرندگان خانگی) و بزرگ (گاو و گوسفند) تغذیه میکند و انسان با مصرف گوشت این حیوانات به راحتی به این بیماری مبتلا میشود.
در واقع خود کنه که ناقل ویروس است دچار مشکلی نمیشود اما به محض اینکه از خون حیوان یا حتی انسان تغذیه میکند این ویروس هم به بدن میزبان منتقل میشود البته طول عمر ویروس در خون دام یک هفته بیشتر نیست. انسانها در تماس با خون و بافتهای آلوده نیز به این ویروس مبتلا میشوند.
هرگونه تلاش برای له کردن این کنه نیز میتواند باعث آلودگی انسان شود. افرادی که در بیمارستانها کار میکنند ریسک بالایی برای ابتلا دارند که همینجا باید از شجاعت این زنان و مردان سپاسگزار بود. تمام ترشحاتی که از بدن بیمار یا حیوان خارج میشود پتانسیل بالایی برای مبتلا کردن شما را دارند.
نشانههای ابتلا به بیماری تب کریمه کنگو
علائم بیماری تب کریمه کنگو در خود احشام نشانههای بیماری گذرا و موقتی هستند نشانههایی مثل: بالا رفتن دمای بدن. دوره نهفتگی بیماری حداکثر 13 روز است اما وقتی نشانهها بروز کردند شامل موارد زیر خواهند بود:
تب بالا
استفراغ
اسهال
درد گلو
در بعضی موارد خونریزی، عدم تمرکز، درد چشمها و حساسیت به نور نیز گزارش شده است. البته با یک سری آزمایشات پزشکی هم میتوان بیماری را تشخیص داد.
درمان تب کریمه کنگو
برای درمان موثر این بیماری باید در مراحل اولیه تشخیص داده شود. توجه خاصی باید به ایجاد تعادل جهت دریافت مایعات و الکترولیت صورت گیرد. برای درمان عفونت هم پزشکان باید وارد عمل شوند. مطالعات نشان داده که استفاده از داروی ریباویرین موثر است. عموماً مرگ و میر این بیماری در هفته دوم رخ میدهد و در بیمارانی که درمان پیدا میکنند از روز نهم به بعد نشانههای بهبود مشاهده میشود.
روشهای پیشگیری از ابتلا به تب کریمه کنگو
روشهای پیشگیری از تب کنگو خیلی آسان نیستند چرا که حیوان بیمار نشانههای بیماری را به روشنی آشکار نمیکند.
بنابراین توصیه میشود که دامداران، حیوانات را به صورت مرتب چک کنند. در این محلها استفاده از آفتکشها برای از بین بردن کنهها توصیه میشود.
برای اشخاصی که در اطراف بیمار یا دام قرار دارند توصیه میشود که از لباس و دستکشهای محافظ با رنگ روشن استفاده شود. علت استفاده از رنگ روشن به خاطر این است که وقتی کنه با لباس تماس پیدا میکند به راحتی آن را تشخیص داد. اسپری کردن آفتکش به لباس هم به کمک فرد خواهد آمد. توصیه به پوشیدن لباسهای آستین بلند فقط محدود به دامداری و بیمارستانها نیست بلکه بهتر است تا مطمئن شدن از برطرف شدن نگرانیهای مربوط به این بیماری از پوشش مناسبی استفاده کنید. (بله میدانم هوا گرم است اما چارهی دیگری هم داریم؟!) در ضمن اگر کنهای را روی لباسهای خود تشخیص دادید با احتیاط آن را از روی لباس دور کنید.
وقتی گوشت را میپزید ویروس از بین میرود
حتی اگر گوشت، آلوده به ویروس است ولی گوشت را به خوبی پخته باشید ویروس امکان زنده بودن در دمای بالا را ندارد. در ضمن وزارت بهداشت توصیه اکید میکند که گوشت را از مراکز مجاز و همراه با مهر سازمان دامپزشکی خریداری کنید.
منبع: veterinaryhub و who
روشهای پیشگیری از تب کریمه کنگو را از زبان کارشناس بنیدانا بخوانید.