ماهان شبکه ایرانیان

نقش سازه ای عاطفه در ساختمان عظیم جامعه

آنچه در پی می آید بررسی راهکارهای اصلاح فقدان عواطف و احساسات و افزایش آن در میان افراد جامعه از دیدگاه قرآن است.

آنچه در پی می آید بررسی راهکارهای اصلاح فقدان عواطف و احساسات و افزایش آن در میان افراد جامعه از دیدگاه قرآن است.

بی عاطفگی، خاستگاه معظلات اجتماعی

انسان موجودی عاطفی و اجتماعی است، چنانکه موجودی عقلانی است؛ بنابراین نادیده گرفتن هر بعد از ابعاد وجودی انسان به معنای نقص و ایجاد مشکلات و معضلات گوناگون خواهد بود.

همان طوری که نمی توان از تغذیه سالم و پاسخ مناسب به خواسته های غرایز طبیعی چشم پوشید، نمی توان نیازهای عاطفی و احساسی انسان را هم نادیده گرفت.

امروز در جوامع بشری در سراسر دنیا، با افزایش درگیری، خشونت، جنایت، قتل عام بی گناهان، کشتارهای دسته جمعی، ذبح و مثله کردن انسان ها، تجاوز ده ها و بلکه صدها نابهنجاری اجتماعی مواجه هستیم. در بعد فردی افزایش افسردگی، نومیدی، دلمردگی، خودکشی و مانند آنها جامعه بشری را رها نمی کند و روز به روز بر شمار بیماران روحی و روانی افزوده می شود و داروهای گوناگون گیاهی و شیمیایی و روان گردان ها که خود به عنوان درمان وارد ساختار دارویی و درمانی شده بودند، اینک به معضلی مضاعف تبدیل شده اند.

هرچند که برای این مشکلات و معضلات فردی و اجتماعی ریشه ها و خاستگاه های بسیاری گفته اند، ولی بی گمان علت العلل اصلی آن را باید در تغییر شیوه و سبک زندگی انسان دانست که مادیات و دنیاگرایی را چنان تبلیغ کرده و به آن ارزش و بها داده اند که دیگر جایی برای عواطف و احساسات و معنویت نمانده است. تاکید مضاعف بر دارندگی مادی و ثروت و قدرت به عنوان تنها راهکارهای دست یابی به آرامش و آسایش، موجب شده است تا همه چیز فدای ثروت و قدرت شود.

افزایش ثروت و قدرت نه تنها در بعد فردی موجب آسایش و آرامش نشد، بلکه زمینه ساز بسیاری از بیماری های روحی و روانی شد به طوری که فرزندان ثروتمندان و قدرتمندان بیشتر در معرض این بیماری ها هستند. همچنین قدرت و ثروت در بعد اجتماعی نیز به نابهنجاری ها دامن زده و بر تعدد و تنوع آن افزوده است.

البته ممکن است که کسی گمان کند آسایش و رفاه، از این طریق فراهم آمده و انکار آن معنایی ندارد؛ اما باید توجه داشت کسی که از نظر روحی و روانی از آرامش برخوردار نیست، آسایش و رفاه را ادراک نمی کند؛ زیرا آسایش و رفاه هرچند که خاستگاهی مادی دارد، ولی این ذهن و روان آدمی است که مفهوم لذت و آسایش و رفاه را پردازش می کند. پس اگر ذهن و روان، درگیر باشد، آسایش و رفاهی را نیز ادراک نخواهد کرد. بر همین اساس می بینیم که کسی که در آرامش و امنیت است با چنان لذتی غذایی ساده را تناول می کند که دیگری در حالت اضطراب و اندوه از آهوی بریان و خاویار گران قیمت آن لذت را نمی برد. جامعه امروزی بشر به سبب فقدان عواطف و احساسات در فرد و جامعه و ارتباطات اجتماعی، فاقد عنصر اصلی زندگی یعنی خوشبختی است. از این رو کمتر کسی را می توان یافت که احساس خوشبختی و سعادت داشته باشد، حتی اگر غرق در ناز و نعمت مادی باشد زیرا این حالت اگر در کسی وجود داشته باشد یا توهم خوشبختی است یا دیر یا زود در بلا و آزمونی، حقیقت آشکار می شود و شخص خود را تنها و غریب می یابد و در آن زمان است که معلوم می شود که چه اندازه از حقیقت عنصر خوشبختی دور بوده است.

آثار فقدان عواطف و احساسات در جامعه

همان طور که گفته شد، فقدان احساسات و عواطف در زندگی فردی و اجتماعی آثار بدی را به جا می گذارد. این آثار در بعد فردی عبارتند از: افسردگی، نومیدی، تنهایی، حزن و اندوه، اضطراب و فقدان تکیه گاه، خودکشی، بی تحرکی، بی انگیزگی، بی هدفی، استفاده از انواع مواد مخدر، آرام بخش ها و مسکن ها، بیماری های گوناگون از جمله زخم معده، سکته، کند ذهنی و آلزایمر.

آثار اجتماعی فقدان احساسات و عواطف در میان افراد یک اجتماع و جامعه عبارتند از: درگیری، خشونت، پرخاشگری، عدم گذشت و عفو، قتل و کشتار، افزایش خانه های سالمندان، کودکان بیمار و نارس، افزایش تشنج و رفتارهای نابهنجار اجتماعی، دزدی، خیانت، جنایت، تجاوز به حقوق دیگران، تجاوز جنسی، دروغ، فریب، بهتان، افتراء و مانند آن ها.

راه های قرآنی ایجاد و افزایش عواطف و احساسات

از آنجایی که قرآن کتاب راهنمای انسان است می توان آن را همانند کتابچه هایی دانست که تولیدکنندگان یک دستگاه ضمیمه آن می کنند تا استفاده کننده بتواند از همه خصوصیات آن آگاه شود و به درستی استفاده کرده و در صورت نقص، علل و عوامل آن را شناسایی و خود یا به دست تعمیرکاران مجاز و رسمی، آن را برطرف نماید.

خداوند به عنوان آفریدگار دستگاه انسان، دانا به تمامی خصوصیات آن است و چون پروردگار انسان نیز است می خواهد او را در جهتی که کمالات او تحقق می یابد، هدایت کند. پس هم زیر و بم انسان را می داند و هم تواناست تا او را به سمت و سویی هدایت کند که کمالات انسانی را محقق می سازد.

با توجه به اینکه برنامه های هدایتی قرآن به همه ابعاد انسانی توجه دارد، همواره مسائل را بگونه ای طرح می کند تا بتواند این دستگاه در کمال تناسب و سازگاری کار کند و بیشترین بهره وری را داشته باشد. نظامی که قرآن در آیات قرآنی تبیین کرده است، نظامی کامل و بی نقص است به شرطی که هر چیزی به درستی در جای خود دیده و به کار بسته شود و به علل واهی تعطیل و نادیده گرفته نشود.

در آموزه های قرآنی راهکارهای بسیاری برای افزایش و حفظ عواطف و احساسات بیان شده است. آموزه های آن بگونه ای است که در چارچوب یک ارتباط اجتماعی سالم کمالات در دنیا و آخرت را فراهم می آورد و انسان را به سوی قله های کمال سوق می دهد و خوشبختی حقیقی و واقعی را به انسان به ارمغان می آورد برخی از این آموزه ها عبارتند از:

1- رحمت الهی:

 خداوند در آیات قرانی همواره از رحمت عام و خاص خود به شکل رحمت رحمانی و رحمت رحیمی سخت به میان آورده است. اصولا خلقت هستی به رحمت است و خداوند رحمان و رحیم است که آفرینش را ایجاد کرده و حقیقت هستی با رحمت باقی است. از سوی دیگر خداوند بارها از سبقت رحمت خود سخن به میان می آورد تا این گونه بیان کند که آفریدگار انسان موجودی رحمان و رحیم است. هرچند که خداوند عاطفه و احساسی چون انسان ندارد، ولی عواطف و احساسات انسانی و موجودات دیگر، ریشه در همان رحمت الهی دارد. از نظر قرآن هر آن چیزی که در اصل و فرع برای انسان و دیگر موجودات است، برخاسته از رحمت الهی است.[1]

2- نفس واحده:

 قرآن برای اینکه ارتباط میان انسان ها را افزایش دهد، در گام نخست به تبیین حقیقت انسان می پردازد تا معلوم دارد که همه انسان ها از یک ریشه هستند و تفاوت های ظاهری و فیزیکی چون جنسیت، رنگ، زبان و مانند آنها هیچ اصالتی ندارد. خداوند در آیاتی از قرآن از جمله آیه 6 سوریه زمر می فرماید: خلقکم من نفس واحده ثم جعل منها زوجها؛ خداوند شما را از یک نفس آفرید و سپس از نفس، جفت و همسرش را قرار داد.

پس همه انسان ها از یک حقیقت و از یک وجود خارجی خلق شده اند و جفت و همسر حضرت آدم(ع) نیز از همان حقیقت است. واژه زوج به معنای جفت در قرآن به معنای همسر است. جالب این است که در قرآن زوجه در مقابل زوج به کار نرفته است. لذا همواره از ازدواج سخن به می آید نه زوجات. این بدان معناست که کمترین تفاوت در حقیقت جفت وجود ندارد، پس اگر تفاوتی در فیزیک است در حقیقت آنان تاثیری ندارد.

چنین نگرشی به انسان ها موجب می شود که انسان تفاوتی میان کسی نبیند و همه را یکسان از فرزندان آدم بداند عواطف انسانی نسبت به یکدیگر حفظ و تقویت شود و احساس برادری و خواهری نسبت به هم وجود داشته باشد.

3- مادر:

 در آیات قرآنی بر نقش مادر بسیار تاکید شده است. خداوند در آیه 78 سوه نحل می فرماید: والله اخرجکم من بطون امهاتکم؛ و خدا شما را از شکم مادرانتان بیرون آورد.

تاکید بر مادر برای حفظ و تقویت جنبه احساسی و عاطفی انسان است. هر چند که صلب پدر سهمی در فرزند دارد، اما سهم تعیین کننده در تکوین فرزند همان نفس مادر است؛ زیر این زن و مادر است که مجرای «احسن المخلوقین» شدن است؛ خداوند در آیه 14 سوره مومنون پس از سخن گفتن درباره پرورش انسان از نطفه تا دمیدن روح می فرماید: فتبارک الله احسن الخالقین؛ پس آفرین بر خدای پر خیر و برکت که او نیکوترین آفرینندگان است. پس اگر خدا احسن الخالقین است، انسان «احسن المخلوقین» می شود. شکی نیست که این «احسن المخلوقین» در پرورشگاه مادر ظهور می کند نه پدر و این مادر است که قدرت دارد مظهر و مجرا و مسیر فیض «احسن المخلوقین» شود.

کودکی که در این شکم رشد می کند با گوشت و خون و عواطف و احساسات مادر تغذیه می شود. این گونه است که احساسات مادرانه موجب ایجاد و تقویت احساسات و عواطف فرزندان و نسل های بشر می شود. مادر با پرورش نطفه در وجودش به تربیت می پردازد و مظهر ربوبیت الهی می شود که برخاسته از رحمت الهی است. از این رو انسان می بایست از خداوند برای والدین، رحمت خاص بخواهد تا عواطف و احساسات میان نسل های بشری تقویت شود.[2]

4- پدر:

 البته شکی در نقش پدر در حوزه عواطف و احساسات نیست، هر چند که این نقش کمتراست، ولی او نیز مسئولیت ربوبیت و مظهریت در این امر را داراست. از این رو برای حفظ و تقویت عواطف و احساسات در افراد بشری می بایست به نقش پدر در کنار مادر توجه داشت. خداوند از والدین سخن به میان آورده که مسئولیت ربوبیت را به عهده دارند تا انسان که احسن مخلوقین است رشد کرده و پرورش یابند. خداوند در آیه 24 سوره اسراء می فرماید: واخفض لهما جناح الذل من الرحمه و قل رب ارحمهما کما ربیانی صغیرا؛ و از سر مهربانی، بال فروتنی بر آنان بگستر و بگو: «پروردگارا، آن دو را رحمت کن چنانکه مرا در خردی پروردند.»

5- شیردهی:

 از دیگر عوامل تاثیرگذار در حفظ و بقا و تقویت عواطف و احساسات در انسان، مسئله شیردهی مادر است. مادری که شکمش پرورشگاه ابتدایی فرزند است، آغوشش تکمیل کننده آن پرورش است. در آغوش مادر است که کودک رشد می کند و عواطف و احساسات را می آموزد و با تمام وجودش حس می کند و با آنها رشد می کند. از این رو در اسلام بر شیردهی مادر تاکید شده است و در صورتی که مادر ناتوان بود از دایه استفاده شود تا آغوش مادرانه حفظ شود و احساسات و عواطف منتقل گردد. خداوند در آیه 233 سوره بقره می فرماید: والوالدات یرضعن أولادهن حولین کاملین لمن أراد أن یتم الرضاعه؛ مادرانی که می خواهند شیر دادن را به فرزندان خود کامل سازند، دو سال تمام شیرشان بدهند. پس شیشه های شیرخشک و شیری غیر از پستان مادر و دایه نمی تواند احساسات و عواطف را در فرزند برانگیزد و حفظ یا تقویت کند. در بسیاری از تحقیقات این مطلب اثبات شده که اغلب بیمارهای جسمی و روحی و روانی فرزندان به سبب عدم توجه به این موضوع است. اگر مادران عهده دار شیردهی شوند کودک از سلامت جسمی و روحی و روانی برخوردار خواهد شد.

6- حضانت و آغوش مادر:

 از دیگر راه هایی که قرآن برای حفظ و تقویت احساسات و عواطف انسانی بیان می کند، تاکید بر آغوش مادر است. کودک می بایست کودکی خویش را دست کم تا هفت سال نخست در آغوش مادر بگذراند. از این رو در اسلام بر حضانت مادر در این سنین که مهم ترین دوره کسب عواطف و احساسات است تاکید شده است. البته الان زمانه تغییر کرده و همان طوری که زنان کمتر به شیردهی کودک توجه دارند و شیشه های شیر به دست کودکان داده می شود و کودکان را مادران حتی در دوره های شیرخوارگی به حضانت مهدکودک ها می سپارند و خود مسئولیت حضانت را به عهده نمی گیرند تا عواطف و احساسات در کودک شکل گیرد و رشد نماید و تقویت شود.[3]

7- احسان به والدین:

 از دیگر راهکارهای قرآنی برای تقویت احساسات و عواطف، احسان بلکه اکرام به والدین است. اگر فرزندان در دامن والدین رشد کنند به طور طبیعی دارای عواطف و احساسات خواهند بود. رحمتی که والدین در کودکی بر کودک ارزانی می دارند، در بزرگسالی خود را نشان می دهد. کودکی که شیرمادر نخورده یا در آغوش مادر رشد نکرده و از حضانت او بی بهره بوده یا در مهدکودک ها رشد کرده و بیشتر عمرش را در مدرسه بوده و کمتر با والدین بر سر یک سفره نشسته است، فاقد احساسات و عواطفی است که بتواند فشار سنگین غرغرهای پیران را تحمل کند. خداوند می فرماید: ووصینا الانسان بوالدیه حملته أمه وهنا علی و هن و فصاله فی عامین أن اشکر لی ولوالدیک الی المصیر؛ و انسان را درباره پدر و مادرش سفارش کردیم مادرش به او باردار شد، سستی بر روی سستی و از شیر بازگرفتنش در دو سال است. آری، به او سفارش کردیم که شکرگزار من و پدر و مادرت باش که بازگشت همه به سوی من است.[4]

8- سلام و تحیت:

 از جمله راهکارهای قرآنی حفظ و افزایش ارتباطات اجتماعی و ایجاد برادری میان انسان ها می توان به آموزه دستوری سلام و تحیت اشاره کرد. خداوند می فرماید: واذا حییتم بتحیه فحیوا بأحسن منها أو ردوها ان الله کان علی کل شیء حسیبا؛ و چون به شما درود گفته شد، شما به صورتی بهتر از آن، درود گویید، یا همان را در پاسخ برگردانید، که خدا همواره به هر چیزی حسابرس است.[5] اصولا برخوردهای مهرورزانه چون سلام و تحیت حتی در مقابل انسان های جاهل عقلی و عملی، می تواند رفتار آنان را تحت تاثیر قرار دهد. عبور کریمانه و بزرگوارانه از کنار آنان این امر را تقویت می کند و شاید موجب شود که آنان از خشونت های کلامی و رفتاری دست بردارند. از همین رو خداوند بر عنصر سلام در هر برخوردی حتی در برابر برخوردهای تند و کلامی و رفتاری جاهلان عقلی و عملی تاکید کرده است.[6]

9- احسان:

 از دیگر عوامل تاثیرگذار در ایجاد و حفظ و تقویت عواطف و احساسات میان مردم، توجه به مسئله احسان است. احسان به معنای مطلق نیکوکاری شامل مجموعه ای از رفتارها و کنش ها و واکنش هاست که هر عمل ریز و درشت نیک را در بر می گیرد. عفو و گذشت و پذیرش خطا و توبه دیگران از جمله مصادیق احسان است. خداند در آیه 34 سوره فصلت بیان می کند که احسان ایجادکننده صمیمیت و دوستی میان انسان هاست.

10- اکرام:

 اکرام فراتر و برتر از احسان است. اگر احسان گذشت از خطاست، اکرام افزون بر گذشت، نیکی در حق خطاکار است. وقتی کسی به شما ظلم کرد، از او گذشت کردی در حق او احسان روا داشتی اما اگر توانستی خدمتی به او نیز بکنی، در حق او اکرام کرده ای. در روایات و سنت و سیره ائمه معصومین بر اکرام تاکید بسیاری شده است؛ زیرا موجب افزایش صمیمیت و مهرورزی در میان افراد جامعه می شود. دشمن را به دوست تبدیل می کند یا موجب می شود تا از شر آن در امان باشیم. داستان اکرام حسنین(ع) نسبت به مرد شامی، معروف است. با آن که شامی، دشمن بود و دشنام داد آنان از او پذیرایی کردند به طوری که شامی گفت که اگر تا پیش از این دشمن ترین مردم در نزدم اهل بیت(ع) بودند امروز محبوب ترین مردم در نزدم هستند.[7]

11- احترام:

 از دیگر عوامل موثر در مسئله عواطف و احساسات، احترام گذاردن به دیگران است. اگر انسان به دیگری احترام بگذارد مثلا هنگام ورود دیگران بلند شود یا هنگام ورود به خانه و یا جایی یا کسی سلام کند[8] یا به دانشمندان[9] ، یا به قوانین عمومی، حتی در جوامع غیردینی احترام بگذارد[10] یا به مقدسات دیگری اهانت نکند و دشنام ندهد[11] ، موجب صمیمیت و افزایش احساسات و عواطف میان افراد می شود و درگیری و خشونت و مسایل نابهنجار دیگر را کاهش داده یا حتی از میان می برد.

12- صله رحم:

 از دیگر عواملی که در قرآن مطرح شده، صله رحم است. ارتباط خانوادگی و حفظ و صیانت از آن موجب می شود که میان افراد خانواده و بستگان صمیمیت پدید آید و هنگام مشکلات دستگیر یکدیگر شوند.[12] خداوند در آیه 49 سوره نمل و 18 سوره فاطر می فرماید که روابط خویشاوندی، زمینه ساز حمایت از یکدیگر در دنیاست؛ زیرا این روابط موجب صمیمیت و وابستگی و پیوستگی بیشتر اعضای خانواده می شود.

13- تعاون:

 از دیگر عوامل مؤثر در حفظ و تقویت عواطف و احساسات انسانی می توان به مسئله تعاون و همکاری مالی و غیرمالی اشاره کرد. خداوند می فرماید: و تعاونوا علی البر و التقوی؛ در کارهای بر و نیک و تقوا به یکدیگر معاونت و یاری رسانید.[13]

14- قرض الحسنه:

 از دیگر کارهای احسانی که موجب افزایش عواطف و احساسات میان جامعه بشری می شود، می توان به قرض الحسنه اشاره کرد. قرض الحسنه بر خلاف ربا موجب می شود که هم ارتباطات اجتماعی افزایش یابد و هم وضعیت اقتصادی بهبود یابد. براساس آیات قرآنی قرض الحسنه نه تنها موجب کاهش مال نمی شود بلکه موجب افزایش و برکت در آن می گردد.[14] خداوند می فرماید که رباخواری موجب کاهش ثروت می شود و افزون بر اینکه روابط اقتصادی را مختل می کند، روابط اجتماعی را نیز از میان می برد و موجب افزایش هزینه های اجتماعی می شود؛ زیرا به اختلافات و فاصله طبقاتی دامن می زند و خشونت و بی اعتمادی را در جامعه سبب می شود. هزینه های سنگینی را به جامعه وارد می کند و دادگاه ها و محاکم قضایی را به خود مشغول می سازد. اکنون بازار و بانک ها به ربا آلوده اند و همین افزایش ربا کاهش ثروت و تولید و مشکلات اخلاقی و نابهنجاری های زیادی را موجب شده است. بسیاری از بلایایی که جامعه با آن مواجه است به سبب کاهش قرض الحسنه و افزایش ربا در شکل های قانونی و رسمی در بازار و محیط خانه و خانواده حتی میان والدین و فرزندان و برادران و خواهران است.

15- زیارت خویشان و بستگان و دوستان:

 از دیگر علل و عوامل افزایش و تقویت عواطف و احساسات دیدارهای دوجانبه است. این مطلب بارها در روایات بیان شده است. امام صادق(ع) می فرماید: تزاوروا فان فی زیارتکم احیاء لقلوبکم و ذکرا لأحادیثنا و احادیثنا تعطف بعضکم علی بعض فان أخذتم بها رشدتم و نجوتم و ان ترکتموها ضللتم و هلکتم فخذوا بها و أنا بنجاتکم زعیم؛ به دیدار هم بروید تا دلها نشاط گیرند و آنگاه به یاد حدیث و مکتب بیفتند. حدیث ما اهل بیت مایه مهربانی و داد شما خواهد شد. اگر به حدیث ما چنگ بزنید به رشد و نجات می رسید. اگر حدیث ما را وابنهید سرگشته و نابود می شوید. از احادیث ما الهام بگیرید تا رستگاری شما را ضمانت کنم.[15]

16- در آیات و روایات موارد و مصادیق بسیار دیگر از جمله عفو، مقدم ساختن پیاده بر سواره، احترام گذاری سواره بر پیاده، سلام سواره بر پیاده به طوری که هیچ سواری حق ندارد به پیاده بگوید کنار برو! و داشتن فرزندان بیشتر که عمه و خاله و دایی و عمو نیز وجود داشته باشد و ارتباط خویشاوندی را افزایش دهد و مواردی از این دست بیان شده که برای رعایت اختصار به همین میزان بسنده می شود.

به طور کلی وقتی در جامعه ملات عاطفه نباشد، سنگ های عقل نمی تواند روی هم قرار گیرند و اگر هم قرار گیرند جامعه استوار و متقن نخواهد ساخت؛ زیرا سنگ های عقل سر می خورند و به یکدیگر آسیب می زنند و بنای بلندی را نیز ایجاد نمی کنند. این ملات عاطفه است که ساختمان عظیم جامعه را می سازد و بلند و استوار می کند و به اوج می رساند و قوام و استحکام و استواری می بخشد.

پی نوشت ها:


[1] اعراف آیه 57؛ قصص، آیه 73

[2] اسراء، آیه 24

[3] بقره، آیه 233؛ لقمان، آیه 14

[4] لقمان، آیه 14؛ احقاف، آیه 15؛ عنکبوت، آیه 8؛ بقره: آیه 83؛ نساء، آیه36؛ انعام آیه 151؛ اسراء، آیه 23

[5] نساء، آیه 86

[6]  فرقان، آیات 63 و 72

[7]  مبرد، الکامل فی الادب، ج 1، بیروت 1407 هجری، ص 235؛ ابن عساکر، ترجمه امام الحسن، بیروت 1400 هجری، ص 149؛ علی بن عیسی اربلی، کشف الغمه، ج 2، ترجمه حسین زوارئی، تهران، نشر ادب (بی تا) صص 136 و 135؛ عطاردی، عزیزالله، مسند الامام المجتبی، انتشارات عطارد، چ اول، 1373، ص 94

[8] نور، آیه 27

[9] مجادله، آیه 11

[10] یوسف، آیه 76

[11] انعام، آیه 108

[12] نساء، آیه90؛ رعد، آیه21؛ بقره، آیه177؛ توبه، آیه24

[13] مائده، آیه2

[14] بقره، آیه 245؛ حدید، آیه11

[15] کافی، جلد2، ص187

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان
تبلیغات متنی