پابلو پیکاسو نقاش سرشناس اسپانیایی کشیدن تابلوی معروف گرنیکا را در ژوئن سال 1937 به پایان برد. در این تابلو زیبا که با رنگ روغن برروی بوم کشیده شده از رنگهای سفید، سیاه و طوسی استفاده شده است و از نظر منتقدان یکی از تکان دهندهترین و قویترین تابلوهای ضدجنگ در تاریخ هنر به حساب میآید. سایز این تابلو 3.49 متر در 7.76 متر است و بیانگر دردها و رنجهای مردم در شرایط سخت و تلخ جنگ است.
پیکاسو این تابلو را با تاثیرپذیری از بمباران گرنیکا (روستایی درمنطقه باسک در شمال اسپانیا) به دست ارتش آلمان نازی و ایتالیای فاشیست کشیده است و در حال حاضر در موزه رینای سوفیای شهر مادرید قرار دارد. در همین راستا قصد داریم تا در گزارشی دو قسمتی چند نکته جالب توجه از این نقاشی مشهور را که احتمالا از آن اطلاع ندارید، برای شما بازتاب دهیم.این بخش دوم و پایانی گزارش ماست:
*سمبلهای تابلوی گرنیکا:
خیلیها سعی کردند تا به مفاهیم سمبلیک در تابلوی گرنیکا پرداخته و به عنوان مثال اسب یا گاوهای کشیده شده توسط پیکاسو را سمبل مسائل مختلفی عنوان کنند ولی پیکاسو شخصا هرگز تعبیر و تفسیر خاصی در مورد این تابلو ارائه نکرد و راجع به این حیوانات داخل تابلوی گرنیکا گفت:« گاو که گاو است و اسب هم اسب است. اگر بخواهید به برخی از اشیا و موجودات درون تابلوی گرنیکا، معنا و مفهوم ببخشید، کار درستی است ولی ایده من این نبوده که به آنها معنا بدهم. شما میتوانید ایده و برداشت و نتیجهگیری خودتان را داشته باشید. اما من این نقاشی را صرفا به عنوان یک نقاشی کشیدم.»
*نظرات نه چندان مثبت:
در حال حاضر تابلوی گرنیکا به عنوان یکی از ارزشمندترین آثار پیکاسو شناخته میشود ولی همواره اینگونه نبوده. در سالهای ابتدایی، گرنیکا مخالفان زیادی داشت و به عنوان مثال کلمنت گرینبرگ، منتقد آمریکایی این تابلو را نامنظم و شلوغ و فشرده میدانست. ادوارد پینون، نقاش و منتقد فرانسوی، پل نیزان، فیلسوف فرانسوی و والتر داربی بنرد، منتقد و نقاش آمریکایی، انتقادات زیادی را از این تابلو مطرح کردند.
*پیغام ضد فاشیسم گرنیکا:
دراین تابلو یک پیغام بارز ضد فاشیسم نهفته بود و از همین رو در نسخه رسمی کتابچه راهنمای نمایشگاه سالانه پاریس به زبان آلمانی، مطالبی علیه این تابلو نوشته شده بود:« این یک تابلوی درهم و برهم است که یک بچه 4 ساله هم میتوانست آن را بکشد.» اما چندین سال بعد و درسال 1990 ارتش آلمان از تصویر تابلوی گرنیکا برای تبلیغات کمپینش استفاده کرد و این شعار را برای همراهی گرنیکا برگزید:« تصاویر خصمانه دشمن، پدران جنگ هستند.»
*رویارویی با یک گشتاپوی آلمانی:
یک بار یک گشتاپوی آلمانی با دیدن پیکاسو از او پرسید:« آیا تو این تابلو را خلق کرده ای؟» و پیکاسو با لحنی دو پهلو به او پاسخ داد:« نه؛ تو آن را خلق کرده ای» و بدین ترتیب انتقادش را از بمباران ویران کننده آلمان نازی در روستای گرنیکا برزبان آورد.
*شعارنویسی روی گرنیکا:
در سال 1974 و زمانی که گرنیکا در موزه هنرهای مدرن نیویورک قرار داشت، تونی شافرازی( که بعدها تبدیل به یک تاجر هنری شد) با اسپری روی گرنیکا این شعار را نوشت:« همه دروغها را بُکُش»
*تصویری از گرنیکا درسازمان ملل:
در طول سالهای 1985 تا 2009 تصویری از تابلوی گرنیکا در مقابل در ورودی شورای امنیت سازمان ملل متحد نصب شده بود. اما در فوریه سال 2003 و در زمان سخنرانی کالین پاول، وزیرامورخارجه وقت آمریکا، پردهای آبی رنگ روی این تابلو کشیده شد و همین ماجرا جنجالهای زیادی را به راه انداخت.