برای بسیاری از افرادی که به سلامتیشان اهمیت میدهند، آلایندههای موجود در هوا یک موضوع کاملا جدی و نگران کننده است. تنفس در آلودگی هوا ممکن است شما را به طیف گستردهای از بیماریها مبتلا کند. از تحریک پوست گرفته تا بیماریهای تنفسی. قرار گرفتن در معرض هوای آلوده در بلند مدت، خطر ابتلا به آسیب ریه، مشکلات قلبی عروقی و مرگ و میر را افزایش میدهد. متاسفانه محدود کردن تمام فعالیتها به دلیل آلودگی هوا امکان پذیر نبوده و باید به دنبال راه حلهای جدیتری باشیم.
یکی از راههای مبارزه با آلودگی هوا این است که میتوانید با خوردن یکسری غذاهای مفید منابع لازم برای مبارزه با تاثیرات آلودگی هوا در بدنتان را تامین کنید.می توانید مقاله ی 5 غذایی که از شما در برابر آلودگی هوا محافظت می کنند را نیز در این رابطه بخوانید.
نتیجهی یک تحقیق که به تازگی صورت گرفته نشان میدهد که کلم بروکلی یک غذای کامل است که باید آن را حتما در رژیم غذایی خود بگنجانید. زیرا میتواند تاثیرات ناشی از آلایندههای موجود در آلودگی هوا را به حداقل برساند. در ادامه با بنیتا همراه باشید تا بیشتر در این رابطه بخوانید.
![کلم بروکلی](/Upload/Public/Content/Images/1395/11/30/1927310880.jpg)
Credit: Healthykitchenhealthybody
بدن شما چگونه نسبت به آلودگی هوا واکنش نشان میدهد؟
برای درک این موضوع که چرا محققان معتقدند کلم بروکلی در کاهش تاثیرات ناشی از آلودگی هوا موثر است، ابتدا باید بدانید که بدنتان چگونه به مواد آلاینده واکنش نشان میدهد. اگرچه آلایندههای آلودگی هوا معمولا از طریق استنشاق هوا وارد بدن میشوند اما این اتفاق از طریق تماس پوستی هم میتواند رخ دهد. این مواد به سرعت و قبل از اینکه بدن شما بتواند آنها را از بین ببرد، در سلولهای بدن انباشته میشوند. هرچقدر سطح آلودگی هوا بیشتر شود بدنتان نیز با طیف گستردهای از عوارض جانبی مواجه میشود.
نتایج یک تحقیق جدید نشان میدهد که ترکیبات شیمیایی خاص میتوانند فعالیت یکسری از آنزیمها را بهبود ببخشند. این آنزیمها مسئولیت تمیز کردن آلودگیها و سموم بدن را دارند. محققان دریافتهاند که مصرف یک مادهی شیمیایی به نام گلوکورافانین موجب تولید ترکیبی به نام سولفورافان میشود و این ترکیب فعالیت آنزیمهایی را افزایش میدهد که در از بین بردن آلودگیهای موجود در بدن موثر هستند. گلوکورافانین در انواع مختلف کلمها از جمله کلم بروکلی، گل کلم، کلم پیچ و کلم بروکسل یافت میشود. مطالعات قبلی نشان دادهاند که مصرف و یا جویدن سبزیجات حاوی گلوکورافانین میتواند باعث تولید سولفورافان شود و آلایندهها و سموم بیشتری را دفع کند. به تازگی محققان موسسات آموزشی در آمریکا و چین، از جمله دانشگاه جان هاپکینز تحقیقی روی تاثیرات ناشی از خوردن گلوکورافانین به روی سلامتی بدن انجام دادهاند و متوجه شدهاند که مصرف این ماده در فرم کلم بروکلی تاثیر بسیار بیشتری نسبت به خوردن دیگر سبزیجات چلیپایی دارد.
Credit: Coffeebeansandcurryleaves
نتایج تحقیقات انجام شده
این مطالعه بر روی 291 بزرگسال چینی که در استان جیانگ سو زندگی میکنند انجام شد. هوای این منطقه دارای سطح بالایی از آلایندهها است. در طی یک دورهی 3 ماهه محققان میزان دفع بنزین و اکرولین یعنی مولکولهای ناشی از استنشاق دود بنزین در بدن هر فرد را مورد مطالعه قرار دادند. همچنین، این مولکولها پایدار بوده و پیگیری آنها ساده است و به همین دلیل تبدیل به یک انتخاب طبیعی برای مطالعه شدهاند.
شرکت کنندگان به 2 دسته تقسیم شدند و به هرکدام به صورت روزانه یک نوع نوشیدنی داده شد. نوشیدنی گروه اول حاوی جوانه بروکلی بود و نوشیدنی گروه دوم از آب آناناس و آب لیمو تشکیل شده بود. در آخر هفتهی دوازدهم، محققان متوجهی تفاوت زیادی در افرادی که از نوشیدنی جوانهی بروکلی استفاده کرده بودند شدند. میزان اکرولین دفع شده در ادرار این افراد به میزان 23 درصد افزایش یافته بودو همچنین دفع بنزن در این افراد افزایش چشمگیری داشت و به میزان 61 درصد رسیده بود. در طی مدت مطالعه هیچ نشانهای ناشی از افزایش قدرت تحمل افراد به تاثیرات مفید گلوکورافانین مشاهده نشد.
به طور کلی نتیجهی این تحقیق نشان میدهد که مصرف انواع کلمها، به ویژه کلم بروکلی یک راه حل پایدار برای از بین بردن تاثیرات آلودگی است. پاسخ شرکت کنندگان به جوانهی بروکلی در طول مدت آزمایش یکسان بود که همین موضوع نشان میدهد که مصرف آن برای طولانی مدت میتواند نتیجهی مفیدی داشته باشد.
Credit: Allergyandair
محدودیتها و خواص کلم بروکلی
این تحقیقات نتایج دیگری را نیز به همراه داشت. اولین نتیجهاش این بود که نشان داد کلم بروکلی نقش پر رنگی را در جلوگیری از بیماری سرطان ایفا میکند. همچنین در حالی که تاکنون هیچ تحقیقی نشان نداده است که سبزیجات در پیشگیری از سرطان تاثیر مثبت دارند، این تحقیق ثابت کرده است که کلم بروکلی در پایین آوردن غلظت مواد سرطان زا مفید است. شاید این موضوع خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهد اما مطالعات بیشتری برای اثبات این موضوع به طور قطع مورد نیاز است. نویسندگان این مطالعه معتقدند که کلم بروکلی و دیگر میوههای حاوی گلوکورافانین میتوانند در بهبود و دفع مواد مضر زیادی در بدن نقش داشته باشند که اثبات آن نیاز به انجام مطالعات بیشتری دارد.
محققان مشاهده کردهاند که (سولفورافان) بیشترین تاثیر در دفع مواد سمیای که به تازگی وارد بدن شدهاند را دارند. اما متاسفانه ثابت نشده است که آیا سولفورافان در از بین بردن مضرات ناشی از مواد شیمیایی ذخیره شده در سلولهای چربی بدن هم موثر است یا خیر. مواد مضر شامل دِدِت (DDT)، دیوکسین و دیگر آفتکشهای مضر هستند که در طولانی مدت باعث بروز مشکلات سلامتی میشوند.
Credit: Pateachew
دیگر خواص مفید کلم بروکلی
مسلما برای دریافتن این موضوع که کلم بروکلی چگونه تاثیرات ناشی از آلودگی هوا در بدن را از بین می برد باید تحقیقات بیشتری صورت بگیرد همچنین این ماده غذایی، علاج از بین بردن تمام مشکلات ناشی از آلودگی هوا در بدن نیست. اما به یاد داشته باشید که اضافه کردن آن به رژیم غذاییتان فواید بسیار زیادی دارد. این مادهی غذایی سرشار از ویتامین A، C وK است و سرشار از فلاونوئید بوده که دارای خواص ضد التهابی و ضد آلرژی است همچنین مواد مغذی این گیاه خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، دیابت و نوع خاصی از سرطانها را کاهش میدهد.
برای اینکه بیشترین استفاده را از خواص کلم بروکلی ببرید میتوانید آن را به آرامی پخته یا به صورت خام بخورید. زیرا پختن زیاد ممکن است آنزیمهای مفید را تحت تاثیر قرار داده و از خواص آن بکاهد. برای حفظ ارزشهای غذایی میتوانید آن را بخار پز، کباب و آب پز کنید. بهترین راه این است که این سبزی را در دمای زیر 90 درجه سانتیگراد و به مدت 5 دقیقه یا کمتر بپزید. به یاد داشته باشید که برای استفاده از هر مادهی غذایی مفیدی که به رژیم غذاییتان استفاده میکنید باید اعتدال را رعایت کنید. اگر مفیدترین مواد غذایی نیز بیش از حد استفاده شوند میتوانند ریسک عدم تعادل مواد غذایی و مشکلات سلامتی را به همراه داشته باشند.