همهی مبتلایان به بیماری دیابت دارای علائم آشکاری نظیر تشنگی، احساس دستشویی رفتن و بیحسی دست و پا نیستند. برخی از علائم ابتلا به بیماری دیابت کمی عجیب و خاص است. در ادامه با بنیتا همراه باشید. اگر به دنبال اطلاعات کاملتری از این بیماری هستید به مطلب بررسی بیماری دیابت نوع 2 مراجعه کنید.
1- شما متوجه تغییرات پوستی ناخوشایند شدهاید
لکههای تیره و مخملی بر روی پوست، معمولاً در پشت گردن، آرنجها و یا پنجهها، میتواند نشانهای از بالا بودن سطح قند خون و دیابت باشد. دکتر سانجیو ساینی، متخصص پوست در مریلند، میگوید اگرچه بیماریهای ژنتیکی و یا هورمونی میتوانند دلیل این تغییر رنگ در پوست باشند، اما من بهمحض مشاهدهی چنین علائمی در بیماران خود، اول از آنها تست قند خون میگیرم. سطح بالایی از انسولین در بدن باعث رشد سلولهای پوستی و رنگدانهای به نام ملانین میشود که لکههای تیره را بر روی پوست پدید میآورد. تست قند خون ممکن است مشخص کند که فرد از چند وقت پیش دچار دیابت شده است، اما بیشتر از آن برای تشخیص بالا بودن قند خون استفاده میشود. کاهش وزن، حداقل بهاندازهی 5 کیلوگرم، سطح قند خون را پایین آورده و لکههای پوستی شما را بهتر میکند. در غیر این صورت نیاز است تا بیمار برای رفع لکههای خود به لیزر متوسل شود.
2- دید شما افزایش مییابد
نیاز یکباره برای کنار گذاشتن عینک مطالعه خبر خوبی نیست؛ بهبود دید و توانایی در مطالعهی یک مطلب که قبلاً برای شما تار بود میتواند نشانهای از دیابت باشد. درواقع دید شما هرلحظه تغییر میکند. دکتر هوارد بائوم، دستیار پروفسور از بخش بیماران دیابتی در دانشگاه واندربیلت، میگوید من بیمارانی داشتهام که به من میگویند دید ما درزمانی که قند خونمان بالا بود بهبود یافته بود؛ اما پسازاینکه به سراغ راه درمانی برای دیابت خود رفتیم، نیاز به عینک پیدا کردیم. دلیل این اتفاق چیست؟ دیابت باعث میشود تا سطح جریان خون در بدن افراد دیابتی، بهخصوص در چشمها، تغییر کند. درنتیجه دید فرد مرتباً تغییر میکند.
Credit: Pixabay
3- شما دارای خارشهای بیامان هستید
برخی از افراد تصور میکنند که صحبت کردن از خارش شدید پوست در نزد پزشک کاری احمقانه است. اینطور نیست. دیابت گردش خون را مختل کرده و باعث خشکی و خارش پوست میشود. دکتر بائوم میگوید برخی از بیماران تازه دیابتی من از خارش شدید پوست خود در قسمت دستها، پایین پاها و انگشتان پا شکایت میکنند. این مسئله چیزی است که پزشکان باید به آن توجه کرده و آن را دلیلی برای ابتلا به دیابت به شمار آورند. اگر استفاده از نرمکنندههای پوست هم مشکل شما را برطرف نکرد، هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کنید.
Credit: istock/champja
4- شنوایی شما نسبت به قبل کمتر میشود
اگر متوجه شدید که باید صدای تلویزیون را خیلی زیاد کنید و یا در حین صحبت با دوست خود مرتباً از او میخواهید که جملهی خود را تکرار کند، به پزشکتان بگویید که از شما تست قند خون بگیرد. یک مطالعه از سوی موسسهی ملی سلامت نشان میدهد ضعف در شنوایی میتواند یک علامت اولیه از دیابت باشد؛ افرادی با قند خون بالاتر از حد طبیعی که تابهحال به دنبال درمان دیابت خود نبودهاند، 30 درصد بیشتر در معرض آسیبهای شنوایی قرار دارند. محققان باور دارند که دیابت به رگهای خونی و اعصاب داخلی گوش آسیبزده و منجر به کم شنوایی میشود.
Credit: Voyagerix/Getty Images
5- شما بهمانند یک ارهبرقی خرناس میکشید
دکتر اسامه حمدی، رئیس بخش بیماری دیابت در مرکز دیابت جاسلین در شهر بوستون، میگوید: «تقریباً نیمی از افراد مبتلا به دیابت نوع 2 با اختلالات تنفسی به هنگام خواب روبرو هستند. درنتیجه اگر با علائمی نظیر خرناسهای بلند و خوابآلودگی در طول روز مواجه شدید، بهتر است تا برای چک کردن سطح قند خون خود یک آزمایش دهید.» مطلبی با عنوان کشف ارتباطی عجیب بین خواب نیم روز و دیابت شما را با اهمیت خواب در کاهش ابتلا به این بیماری آشنا میکند. مطالعهی اخیر نشان داده است که 23 درصد از بیماران مبتلا به آپنهی خواب، نوعی اختلال شایع در خواب، در طول 5 سال آینده به دیابت مبتلا شدهاند. این ارتباط بهطور کامل درک نشده است، اما رابطهی مهمی میان این دو اتفاق وجود دارد؛ بیماران با اختلالات تنفسی در هنگام خواب، هورمونهای استرسزای بیشتری تولید میکنند که میتواند سطح قند خون در بدن را بالا ببرد.
Credit: monkeybusinessimages/Getty Images