بواسیر یکی از مشکلات شایع می باشد که اغلب دردناک است. خوشبختانه درمان های زیادی برای رفع این مشکل وجود دارد که با آگاهی از آن ها می توان از بواسیر پیشگیری و آن را درمان کرد.
رگ های اطراف مقعد و یا پایین ترین قسمت روده که با فشار می تواند کشیده و متورم شود, در صورتی که برآمدگی ایجاد کند, بواسیر نامیده می شود. بررسی ها نشان داده است, بسیاری از افراد دنیا از بواسیر رنج می برند. بواسیر دو نوع دارد: بواسیر داخلی و خارجی .
بواسیر چیست؟ روش های درمان بواسیر
![نشانه ها و علائم بواسیر](/Upload/Public/Content/Images/1396/12/20/07204801850.jpeg)
بواسیر هنگامی ایجاد می شود که رگ های اطراف مقعد به دلیل فشار, متورم و برآمده شوند. بواسیر داخلی درون مقعد ایجاد می شود و بواسیر خارجی از مقعد بیرون می زند. بواسیر خارجی رایج ترین و سخت ترین نوع بواسیر می باشد که ممکن است باعث درد, خارش شدید و سختی در نشستن شود. خوشبختانه بواسیر قابل درمان است.
متخصصان در مورد مسائلی که سبب توسعه و پیشرفت بواسیر می شود, اطمینان ندارند. با این حال موارد زیر ممکن است در ایجاد و مشکل ساز کردن بواسیر نقش داشته باشد.
- زور زدن در هنگام اجابت مزاج
- عوارض ناشی از یبوست مزمن
- نشستن در دستشویی به مدت طولانی
- بارداری
همچنین بواسیر می تواند ارثی نیز منتقل شود. به همین دلیل افرادی که در خانواده, فردی مبتلا به بواسیر دارند, احتمال ابتلا به این بیماری در آن ها بیشتر از سایر افراد می باشد.
علائم و نشانه های بواسیر
علائم و نشانه های بواسیر شامل موارد زیر می شود.
- خارش شدید در اطراف مقعد
- سوزش و درد در اطراف مقعد
- توده خارشی واقع شده در نزدیکی مقعد
- کمبود مدفوع
- حرکات دردناک روده
- خونریزی بعد از اجابت مزاج
اگرچه این علائم و بواسیر دردناک است, با این حال تهدید کننده سلامتی نیست و اغلب بدون درمان خاصی, از بین می رود. این علائم ممکن سبب کمی خونی و علائمی مانند ضعف و بی حالی شود, بنابراین در صورت داشتن علائم و نشانه های بواسیر توصیه می شود, به پزشک جهت درمان مراجعه شود.
درمان بواسیر
بواسیر را می توان در خانه و یا توسط پزشک درمان کرد. به افراد مستعد بواسیر توصیه می شود برای مدت طولانی به حالت نشسته قرار نگیرند و اگر مجبور هستند به مدت طولانی بنشینند, هر یک ساعت به مدت 5 دقیقه تغییر حالت بدهند و حالت ایستاده قرار گیرند و در اطراف حرکت کنند. همچنین برای تسکین درد, باید از خوردن قرص های نظیر آسپرین و ایبوپروفن که خونریزی را بیشتر می کنند, اجتناب شود.
تسکین درد
به منظور کاهش درد ناشی از بواسیر, به افراد مبتلا به بواسیر توصیه می شود روزانه حداقل 10 دقیقه در وان آب گرم قرار گیرند. در صورتی که درد بیش از حد تحمل است, می توان از شیاف, پماد و کرم مسکن جهت از بین بردن درد و سوزش و خارش استفاده کرد.
رژیم غذایی حاوی فیبر
در درمان خانگی بواسیر, رژیم غذایی با افزایش میزان فیبر می تواند موثر واقع شود. همچنین مصرف غذاهای سرشار از فیبر می تواند خطر ابتلا به بواسیر را کاهش دهد. منابع مفید فیبر در رژیم غذایی عبارت اند از :
- نان سبوس دار
- برنج قهوه ایی
- بلغور و جو دو سر
- گلابی
- هویج
- سبوس برنج
در واقع فیبرهای غذایی به ایجاد حجم در روده ها کمک می کنند که باعث می شود مدفوع نرم شود و دفع آن آسان تر گردد. همچنین در صورتی که فرد از یبوست نیز رنج ببرد, باید از مکمل های سرشار از فیبر برای کمک به نرم شدن مدفوع, استفاده کند. در صورتی که بواسیر را نتوان در خانه درمان کرد, باید به پزشک مراجعه کرده و اقدامات زیر در مطب پزشک صورت می گیرد.
درمان غیرخانگی بواسیر
- تزریق. بواسیر داخلی می تواند توسط تزریق محلولی که باعث ایجاد زخم و مسدود شدن بواسیر می شود, درمان شود.
- باند. بواسیر برآمده, اغلب با بستن باند لاستیکی از بین می رود. در این روش از با استفاده از یک ابزار ویژه بی خطر, اطراف بواسیر را توسط باند لاستیکی کوچکی می بندند. در این روش غالبا پس از یک هفته, بواسیر خارجی می افتد.
- انعقاد و سوزاندن رگ ها. در این روش با استفاده از یک دستگاه الکتریکی که دارای اشعه لیزر و یا نور مادون قرمز است, سوختگی های کوچک و بدون دردی روی بواسیر ایجاد می شود و موجب کاهش تورم بواسیر و از بین رفتن آن می شود. این روش یکی از مناسب ترین روش های برای درمان بواسیر خارجی می باشد.
- جراحی. در صورتی که بواسیر داخلی و یا خارجی بسیار بزرگ و ناراحت کننده باشد, پزشک معالج با جراحی آن اقدام به درمان بواسیر می کند.
با توجه به مطالب بیان شده, پیشگیری از بواسیر به سادگی صورت می گیرد و خوشبختانه درمان بواسیر نیز در اغلب موارد به سادگی انجام می شود.