به گزارش ایسنا، نشست خبری اعضای ستاد اجرایی «کنگره ملی شعر اهل بیت (ع)» در مشهد با حضور دکتر سیدسعید سرابی مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی، فرماندار تربت جام و رییس ستاد اجرایی کنگره در این شهرستان، نعمتالله فیاض، رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی تربتجام، و دکتر قیامتی دبیر علمی کنگره و همچنین حجت الاسلام والمسلمین حسینی زهانی مدیرکل فرهنگی تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی برگزار و برنامههای آن تشریح شد.
مدیر کل اداره ارشاد اسلامی خراسان رضوی در این نشست با اشاره به این که این کنگره امسال برای دومین بار و به همت دفتر تبلیغات خراسان رضوی، به میزبانی تربت جام برگزار خواهد شد، برگزاری این کنگره را در تربت جام به عنوان پایتخت وحدت جمهوری اسلامی دانست.
در ادامه حجتالاسلام والمسلمین حسینی ضمن اشاره به برگزاری کنگره ملی شعر اهل بیت (ع) در روز نیمه شعبان همزمان با سالروز میلاد امام زمان(عج) برابر با چهارشنبه 12 اردیبهشت، حضور سخنرانان و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، دکتر سیدعباس صالحی و سخنرانی دکتر احمد واعظی ریاست دفتر تبلیغات اسلامی و عضو شورای عالی فرهنگی را خاطرنشان کرد.
حسینی با اشاره به این نکته که کنگره ملی شعر و ادب فرصت مغتنمی را برای اهالی فرهنگ و ادب و کشور فراهم میآورد گفت: یکی از ظرفیتهای مدح اهل بیت (ع) ظرفیت شعر است، امروز ما در کنگره ملی شعر اهل بیت (ع) که به همت سازمان تبلیغات اسلامی برگزار میشود افتخار این را داشتهایم تا در موضوعات مرتبط با اهل بیت (ع) آثاری را از سراسر کشور دریافت کنیم.
وی افزود: جایگاه اهل بیت و ائمه اطهار (ع) از منظر مذاهب اسلامی، مدح رسول اکرم (ص) و اهل بیت (ع)، محبت اهل بیت (ع)، شفاعت و توسل به اهل بیت (ع)، موعود عاشورا و نهضت حسینی، مهدویت و اندیشه انتظار، وحدت و اخوت اسلامی محورهای اصلی آثاری هستند که به کنگره ارسال شدهاند.
حسینی گفت: امیدواریم این اتفاق مبارک الگویی برای جامعه دینی ما باشد و پس از این آثار بیشتری را در حوزه اشعار آیینی شاهد باشیم.
او همجنین اشاره کرد: ظرفیت توجه به مدح اهل بیت (ع) و رسول اکرم(ص) میتواند در تمام شهرستانهای ما مورد بهرهبرداری قرار گیرد و میتواند عامل وحدت امت اسلامی باشد.
در ادامه این نشست مرتضی حمیدی فرماندار شهرستان تربت جام با اشاره به این نکته که این کنگره فرصتی مغتنم برای شناساندن قابلیتهای تربت جام است این شهر را با وجود آرامگاه مفاخر بسیاری از اهل ادب هنوز شهری با جاذبههای مغفول دانست.
وی همچنین با اشاره به وضعیت تربت جام و علت برگزاری این کنگره در شهرستان تربت جام به تشریح جزئیات اجرایی این کنگره در شهرستان پرداخت و گفت: در این شهر سالهاست که دو مذهب شیعه و اهل تسنن در کنار یکدیگر زیست وحدتآمیزی دارند و همیشه در عرصه های مختلف و حساس انقلاب اسلامی در همه لحظه ها حضور فعال داشته اند. مردم این شهرستان در دوران دفاع مقدس 630 شهید و 1500 جانباز تقدیم نظام کرده اند که خود گویای این وحدت اسلامی و ملی است.
وی ادامه داد: این شهر علاوه بر تقریبی بودن مذاهب در آن، از فرهنگی غنی برخورده است و چهره های بزرگ ادبی و فرهنگی را در خود پرورش داده است.
فرماندار تربت جام همچنین بیان کرد: این شهرستان دارای قابلیت ها و ظرفیت های بسیار بالایی در منابع انسانی و حوزه های فرهنگی نیز دارد.
وی برگزاری کنگره ملی شعر اهل بیت (ع) در شهرستان تربت جام را موجب شناخت سیره اهل بیت (ع) و پیروی بیشتر از مکتب ایشان دانست و گفت: علاوه بر این برگزاری کنگره شعر، باعث افزایش نشاط اجتماعی در جامعه و نیز شکوفایی استعدادها میشود.
حمیدی فعالیتهای اجرایی صورت گرفته را تشریح کرد و گفت: در راستای برگزاری بهتر این کنگره، جلسات مختلفی با ائمه جمعه اهل سنت و شیعه و مسئولین مختلف داشته ایم و اینک با افتخار آماده استقبال از همه مهمانان و شاعران عزیز خواهیم بود.
او ادامه داد: اطلاع رسانی و نصب بنرها صورت گرفته و همه دستگاه ها به هر میزان که نیاز باشد دستورات لازم را دریافت کرده و آمادگی دارند.
دکتر قیامتی، دبیر علمی این کنگره نیز در ادامه نشست خبری به تفصیل فرآیند علمی دبیرخانه را بیان کرد و گفت: تا کنون به دبیرخانه حدود 215 شعر از نقاط مختلف کشور ارسال شده، همچنین دو شعر خارجی از کشورهای همسایه به دست ما رسیده است.
وی افزود:در بخش اجرای اشعار نیز قرار است 16 شعر قرائت شود و در یک پنل هم قصد داریم از لحاظ تخصصی شعر معاصر را به صورت علمی مورد بحث و بررسی قرار دهیم.
او بیان عملی وحدت اسلامی را در زندگی مردم تربت جام اینبار در شعر وحدت متجلی دانست .
دبیر علمی کنگره ملی شعر اهل بیت (ع) برگزاری کنگره ملی اهل بیت (ع) را گامی مهم در وحدت ملی و امنیت پایدار عنوان کرد.
دکتر علیرضا قیامی ضمن اشاره به این موضوع که آرامگاه شیخ جام یکی از بزرگترین مراکز برگزاری مراسم عاشورا و تاسوعاست افزود: یکی از بهترین مکان هایی که برای برگزاری این کنگره می توانست در نظر گرفته شود شهرستان تربت جام است چرا که که پایگاه وحدت دینی است و این بار مردم به زبان شعر وحدت میان یکدیگر را به سخن می آورند.
او همچنین اولین شعرعارفانه و ولایی پارسی را از ابوذر بوزجانی به عنوان نماد متشرعانه در قرن پنجم دانست که متعلق به تربت جام است.
این پژوهشگرادبی و دبیر کنگرههای ملی شاه قاسم انوار، هاتفی خرگردی و عبدالرحمن جامی در پایان با اشاره به نمونههایی از اشعار ولایی شیخ احمد جام، پوربهای جامی در قرن هفتم، عبدالرحمان جامی، و قصیده غرای شیخ احمد جامی که 12 امام همام را در قرن پنجم یادآور میشود تربت جام را کانون شعر اهل بیت (ع) در قرنهای گذشته دانست.
با این بیتها:
دلا گر تو رضای خدای جویانی
به انبیای گرامش، قرین ایمانی
خصوص ختم رسل، شاه انبیاء، احمد
که گشت خاک کَفش، زین عرش رحمانی
دگر طریق همه، پیش او بسته می باشد
به جز طریق وی و آل صحب نورانی
علی عالی اعلی و باب شهر علم
که زو گرفت جهان رونق مسلمانی
به خلق و خوی حسن، آن شه زمین و زمان
که گنج معرفتی بود در خدا خوانی
به آتش جگر خسته حسین شهید
که خاک درگه او بود آب حیوانی
و یا شعری که جامی در مدح حضرت ثامن الحجج علیه السلام سروده است:
سَلامٌ عَلی آلِ طــــــه وَ یاســـــــین
سَلامٌ عَلی آلِ خَیــــــــــــــــرِ النَبیین
سَلامٌ عَلــــــی روضـــَـــةٍ حَلَّ فیها
اِمامٌ یُباهی بهِ المُلـــــــــــکُ و الدین
امام به حق شاه مطلق که آمــــــــد
حریـــــــــــم درش قبله گاه سلاطین
مادح اهل بیت در معنی
مدحت خویشتن کند یعنی
مؤمنم موقنم خدای شناس
وز خدایم بود امید و هراس
از کجی ها در اعتقادم پاک
نیست از طعن کج نهادم باک
دوستدار رسول و آل ویم
دشمن خصم بد خصال ویم
جوهر من ز کان ایشان است
رخت من از دکان ایشان است
همچو سلمان شدم ز اهل البیت
گشت روشن چراغ من زان زیت
انا مولی لهم و مولی القوم
کان منهم و لا أخاف اللوم
مست عشقند عاشقان دائم
لایخافون لومت اللائم
چون بود عشق صادقان درسم
کی ز کید منافقان ترسم
این نه رفض است محض ایمان است
رسم معروف اهل عرفان است
رفض اگر هست حب آل نبی
رفض فرض است بر ذکی و غبی