به گزارش ایسنا، مسعود تجریشی در نشست تخصصی نقد و بررسی چگونگی مدیریت تامین منابع آب لازم برای احیای دریاچه ارومیه با اشاره به اینکه از 25 شهریور سال 93 وزارت نیرو موظف شد تا بحث تعادل بخشی را به صورت برنامه ارائه کند، تصریح کرد: قرار بود طی این برنامه بتوانیم ظرف مدت 20 سال در حوزه آبریزها به تعادل برسیم.
وی ادامه داد:2 تیر 94 هیات وزیران تصویب کرد که حق آبه زیستی برای تالابها از رودخانههای بالادست توسط وزارت نیرو تامین شود. بر اساس این برنامه دو میلیارد و 578 میلیون متر مکعب نیاز زیست محیطی آب به دریاچه ارومیه باید اختصاص داده شود.
مدیر دفتر برنامهریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه ادامه داد: قرار شد رودخانههای مختلف سهم خود را به دریاچه ارومیه اختصاص بدهند. در حال حاضر 81 سد در حال بهره برداری در کشور داریم که 13 سد، ملی هستند که میتوانند 95 درصد قدرت تنظیمی آب را داشته باشند همچنین 16 رودخانه مهم کشور میتوانند دو میلیارد و 578 میلیون متر مکعب نیاز آبی دریاچه را تامین کنند.
تجریشی با بیان اینکه روی هشت رودخانه سدهای ملی داریم که میتوانند حدود 77 درصد آب برای دریاچه ارومیه رهاسازی کنند، تصریح کرد: متاسفانه طی سالهای مختلف هر بهره برداری که از سدهای جدید انجام دادهایم طراز سطح دریاچه ارومیه پایینتر آمده است.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست افزود: با فرض اینکه در چهار سال گذشته 5220 میلیون متر مکعب آب تجدید پذیر از سدها بهره برداری کردهایم حق دریاچه ارومیه را ندادهایم. 38 درصد به عنوان حقآبه دریاچه ارومیه است که طی سالهای گذشته تنها 15 درصد آن به دریاچه اختصاص پیدا کرده است.
مدیر دفتر برنامه ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه در ادامه گفت: طی دو سال اخیر به کمک وزارت نیرو و با خرد جمعی توانستیم از سهم 38 درصدی دریاچه ارومیه از آبهای تجدید پذیر 25 درصد آن را به دریاچه اختصاص دهیم.
تجریشی با تاکید بر اینکه 12 میلیارد متر مکعب حقآبه دریاچه ارومیه خورده شده است، اظهار کرد: حقآبه ارومیه طی این سالها سهم مصارفی مانند کشاورزی، شرب و صنعت پرداخت شده است در حالیکه طی سه سال اخیر سهم محیط زیست به ترتیب تنها 21، 30 و 45 درصد پرداخت شده اما در شورای عالی محیط زیست به وزارت نیرو تکلیف کرده است که ابتدا سهم شرب و سپس سهم محیط زیست را پرداخت کند.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست افزود: از مقدار دو میلیون و 823 متر مکعب آبی که از بهمن ماه تا فروردین ماه امسال به دریاچه ارومیه اختصاص داده شده بود تنها 1047 میلیون مکعب رهاسازی شده است و متاسفانه حدود 961 میلیون آب سدها سرریز کرده است که با مدیریت میتوانستیم جلوی این سرریز آب را بگیریم همچنین طی خرداد 97 باید 328 میلیون متر مکعب آب به دریاچه رهاسازی میشد که متاسفانه این اتفاق نیفتاد.
تجریشی در بخشی دیگر از سخنان خود با تاکید بر اهمیت سد بوکان برای احیای دریاچه ارومیه گفت: از زمانی که رهاسازی از سد بوکان را آغاز کردیم تراز دریاچه ارومیه افزایش پیدا کرد بنابراین اگر بخواهیم تراز دریاچه را افزایش دهیم باید از سد بوکان به عنوان یکی از مکانیزمهای کنترلی استفاده کنیم.