دبی، سرزمین رویایی گردشگری خاورمیانه، به نیویورک آسیا معروف است و در فهرست مقصدهای مهم گردشگری حاشیه خلیج همیشه فارس قرار دارد.
هفته های طراحی و هنر دبی که در یک دهه اخیر، مقصد گردشگری خاورمیانه را به محفلی برای تعامل و رایزنی برترین نقاشان و عکاسان و طراحان و مجسمه سازان و بزرگان هنر چیدمان جهان تبدیل کرده است، یکی از مقصد های جذاب گالری گردی در قاره کهن به شمار می رود.
سرمایه گذاری گسترده حاکمان امارات متحده عربی در عرصه توسعه ظرفیت های فرهنگی و هنری با برگزاری جشنواره ها و نمایشگاه های بین المللی هنر و مد و طراحی در مرکز تجارت بین المللی و نمایشگاه های دبی، بستر رایزنی هزاران هنرمند از سراسر جهان را فراهم کرده که با استقبال حراجی های بزرگ و موزه داران و کلکسیونر های مطرح نیز مواجه شده است.
یکی از برنامه های جذاب هنری که در دبی برگزار می شود، حراجی کریستیز در این شهر است که هر سال در سالن اجتماعات هتل جمیرا در برج های دو قلو دبی، میزبان کلکسیون داران خاورمیانه می شود. این مراسم، چندی پیش، با فروش طوفانی برترین آثار هنری از هنرمندان ایرانی در این مراسم بین المللی همراه شد.
سرویس هنری روزیاتو برای آگاهی خوانندگان گرامی، به معرفی آثار هنرمندان ایرانی در حراجی کریستیز دبی پرداخته است.
با حراجی گردی امروز ما همراه باشید و ابتدا فیلم فروش اثری از سهراب سپهری در مراسم کریستیز امسال را مشاهده کنید که حرف و حدیث های بسیاری به همراه داشت.
داستان کریستیز: روایت فروش های طوفانی
کریستیز ( Christie’s) یک بنگاه تجارت آثار هنری و یک خانه حراج اشیاء هنری با شهرت جهانی است. اکنون این مرکز بزرگترین خانه حراج دنیا با مجموع فروش 3.5 میلیارد دلاری در نیمه اول سال 2012 میلادی است. کریستیز دارای دفاتر اصلی در خیابان کینگ در لندن، انگلستان و راکفلر پلازا در نیویورک، ایالات متحده آمریکا است.
حراجی کریستیز، یکی از مقصد های شماره یک عاشقان هنر و علاقمندان به جمع آوری کلکسیون های هنری خاص و شاخص و محفلی برای آس پسندان هنر مدرن امروز جهان، شعبه دبی خود را در چند سال اخیر افتتاح کرده و در جریان یازدهمین دوره مراسم آرت دبی، ساختمانی نیز به این امر اختصاص یافت.
در حراجی کریستیز لندن و نیویورک که اخبارش معمولا در صدر اخبار هنری جهان قرار می گیرد، شاهد عرضه و معرفی و فروش های غیر قابل تصوری از آثار هنری مطرح از هنرمندان سراسر جهان هستیم. تابلوهایی که شاید چند خط و خال بیشتر بر روی بوم سفید رنگ نداشته باشد، اما با قیمت های پایه چند صد هزار دلاری و فروش های طوفانی چند میلیون دلاری همراه می شود و خیلی ها را شگفت زده می کند.
حراج کریستیز خاورمیانه سالانه دوبار توسط خانه حراج کریستیز در دبی برگزار شده و عمدتا آثاری از هنر معاصر کشورهای خاورمیانه در آن عرضه میشود. هنرمندان ایرانی در دورههای مختلفی از این حراج رکورد دار بوده اند.فرهاد مشیری، کوروش شیشهگران، منیر شاهرودی فرمانفرمائیان، شیرین نشاط، سهراب اسکندری کلهر، فرامرز پیلارام، رضا درخشانی، صداقت جباری، رکنی حائریزاده، صادق تبریزی، عذرا عقیقی، گلناز فاتحی و مسعود عربشاهی برخی از هنرمندانی بودند که آثارشان در این حراجی عرضه شده است.
موفقیت هنرمندان ایرانی سبب شده است که این موسسه آثار ایرانیان را در اروپا نیز عرضه کند.
بیست و یکمین حراج کریستیز دبی در شامگاه 18 اکتبر ( 27 مهر ماه 95) با مجموع فروش بالغ بر 6 میلیون و 743 هزار دلار به کار خود پایان داد.
سالن مراسم برگزاری حراجی کریستیز دوبی در سالن اجتماعات هتل جمیرا دوبی
از میان 41 اثر هنرمندان ایرانی که در حراجی “هنر مدرن و معاصر” کریستیز دبی برای فروش ارائه شده بود در نهایت 39 اثر به فروش رفت و تابلویی از حسین زندهرودی با 307 هزار دلار عنوان گرانترین اثر ایرانی و دومین اثر گران این حراجی را به نام خود ثبت کرد.
تصویر تابلوی نقاشی رنگارنگ حسین زنده رودی که به قیمت 307 هزار دلار آمریکا در مهر ماه 95 در حراجی کریستیز دبی به فروش رفت
این در حالی است که پیش از آغاز حراجی قیمتی بین 120 تا 180 هزار دلار برای این نقاشی تخمین زده شده بود. رکورد گرانترین اثر هنری حراجی “هنر مدرن و معاصر” کریستیز نیز به تابلوی «سالهای پرنده» اثر «شفیق عبود» هنرمند لبنانی رسید که با قیمت 391 دلار فروخته شد، در حالی که برای این اثر نیز قیمت 120 تا 180 هزار دلار برآورد شده بود.
تصویر تابلوی نقاشی “پرسپولیس” اثر استاد پرویز تناولی که در حراجی کریستیز مهر 95 به فروش رفت
سه تابلوی نقاشی از سهراب سپهری در این حراجی به فروش رفت که اثر «بیشه» با 137 هزار دلار بالاترین قیمت را از آن خود کرد، همچنین از میان چهار اثر از فرهاد مشیری در این حراجی دو تابلو با قیمت 106 هزار دلار به فروش رفت و دو تابلوی دیگر 199 هزار دلار و 81 هزار دلار چوب حراج خورد.
تابلویی به نام بیشه اثر سهراب سپهری که با قیمت 137 هزاردلار در حراجی کریستیز به فروش رفت
همچنین آثاری از دیگر هنرمندان ایرانی چون فرامرز پیلارام، مسعود ارباب شاهی، کوروش شیشهگران، منوچهر یکتایی، ناصر اویسی، صادق تبریزی، محمد احصائی، رضا مافی، ملیحه افنان، رضا درخشانی، نصرالله افجهای و منیر فرمانفرمائیان نیز در حراجی “هنر مدرن و معاصر” کریستیز دبی به فروش رفت.
تابلو فلامینگو اثری از فرهاد مشیری که به قیمت 106 هزار دلار آمریکا در حراجی کریستیز مهر ماه 95 دبی به فروش رفت
نگاهی به فروش های طوفانی کریستیز دوبی 2017
آنچه در این دوره از حراج کریستیز دبی بسیار چشمگیر می نمود، حضور گسترده آثار هنرمندان ایرانی، نسبت به سال های گذشته در این حراج است که مشخصا به هنر خاورمیانه می پردازد و در شرایطی که این رویداد مهم هنری در یک کشور عربی اتفاق میافتد، این امر بسیار جالب توجه بود.
چاپ اثری از حسین زنده رودی روی جلد کاتالوگ حراج و اثری از علی بنی صدر در پشت جلد آن، نیز نشان از توجه ویژه حراج امسال به هنر ایران و بازار آثار هنری ایرانی دارد.
دو کاتالوگ از آثار حاضر در حراج ارائه میشود که یکی به طور مفصل به معرفی آثار حاضر در نمایشگاه قبل از مراسم حراج میپردازد و دیگری که در روز حراج در اختیار خریداران حاضر در سالن قرار دارد و شامل لیست قیمتها نیز هست.
به طور کلی تعداد آثار ایرانی در این دوره از حراج کریستیز دبی قابل توجه است و رشد بالاتری نسبت به قبل داشته و استقبال خوبی از آن شد و عمدهترین تفاوت نسبت به دورههای قبل در تعداد بالای آثار ایرانی است. به طورمثال، در بین بخشهایی که با پنل جدا شدهاند، یکی از غرفهها به طور کامل به آثار سیراک ملکونیان اختصاص دارد که شامل 5 اثر است.
اواخر سال 95 بود که کریستیز دبی، فروش های طوفانی برای آثار هنرمندان ایرانی را به ارمغان آورد.
مجموع فروش این فصل از حراج کریستیزز دبی 8,079,375 دلار برآورد شد. تعداد کل تابلوهای فروخته شده، 110000 عدد است که از این تعداد 77 اثر متعلق به آثار عرب، ترک و سایر کشورهای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا بود و تنها 33 اثر به آثار ایرانی تعلق داشت.
بیش ترین رقابت و بالاترین قیمت مربوط به کار منیر فرمان فرماییان بود که با قیمت 391,500 فروش رفت و کمترین اثر فروخته شده متعلق به عکسی از شادی قدیریان به قیمت 10,000 بود.
اثری از منیر فرمان فرماییان که در حراجی کریستیز دوبی در اسفند 95 به قیمت 391 هزار و 500 دلار آمریکا به فروش رفت
اثری از منوچهر یکتایی که با قیمت 27 هزار و 500 دلار در حراجی کریستیز اسفند 95 دبی به فروش رفت
تابلوای نقاشی جذاب رضا درخشانی که در حراجی کریستیز دبی در اسفند 95 به قیمت 81 هزار و 250 دلار به فروش رفت
تابلوی نقاشی از علی بنی صدر که در حراجی کریستیز دبی 2017 با قیمت 259 هزار و 500 دلار به فروش رسید
تابلوی نقاشی رنگارنگ اثری دیگر از علی بنی صدر که با قیمت 100 هزار دلار آمریکا در حراجی کریستیز دبی 2017 میلادی به فروش رسید
تابلوی نقاشی کوزه اثری از فرهاد مشیری که به قیمت 150 هزار دلار آمریکا در حراجی کریستیز دبی 2017 به فروش رسید
اثری دیگر از هنرمند کشورمان، فرهاد مشیری که با قیمت 137 هزار و 500 دلار آمریکا در حراجی کریستیز دبی 2017 به فروش رسید
تصویر نقاشی از سهراب سپهری که با قیمت 295 هزار دلار آمریکا در حراجی کریستیز دبی 2017 به فروش رسید
تصویر تابلوی نقاشی دیگری از سهراب سپهری که با قیمت 162 هزار و 500 دلار آمریکا در حراجی کریستیز دبی 2017 به فروش رسید
تابلوی نقاشی اثری از سیراک ملکونیان که هر یک به قیمت 43 هزار و 750 دلار آمریکا در حراجی کریستیز دبی در اسفند 95 به فروش رسید
تابلوی نقاشی از حسین کاظمی که با قیمت 50 هزار دلار آمریکا در حراجی کریستیز دبی 2017 به فروش رسید
تابلو ناقاشی اثر ابوالقاسم سعیدی که با قیمت 37 هزار و 500 دلار آمریکا در حراجی کریستیز دبی به فروش رسید
تابلو نقاشی اثری از محمد احصایی که در حراجی کریستیز دبی 2017 به قیمت پایه 100 هزار دلار آمریکا به فروش رسید
اثری از حسین زنده رودی که در حراحی کریستیز در اسفند 95 به قیمت 391 هزار دلار آمریکا به فروش رسید
اثری دیگر از حسین زنده رودی که با قیمت 162 هزار و 400 دلار آمریکا در کریستیز دبی 2017 به فروش رفت
اثری از حسین زنده رودی که با قیمت 241 هزار و 500 دلار در حراجی کریستیز دبی 2017 به فروش رسید
تصویر تابلو نقاشی اثری از نصر الله افجه ای که با قیمت 62 هزار و 500 دلار آمریکا در حراجی کریستیز دبی 2017 به فروش رفت
تصویر تابلو نقاشی از فریده لاشایی که با قیمت 32 هزار و 500 دلار در کریستیز دبی 2017 به فروش رفت
تصویر تابلو نقاشی اثری از روشنک امین اللهی که با قیمت 20 هزار دلار آمریکا در کریستیز دبی 2017 به فروش رفت
تصویر تابلو نقاشی محمد بزرگی که با قیمت 17 هزار و 500 دلار در کریستیز دبی 2017 به فروش رسید
تصویر تابلو نقاشی کوروش شیشه گران که با قیمت 162 هزار و 500 دلار در کریستیز دوبی 2017 به فروش رفت
تصویری از استاد پرویز تناولی که با قیمت 75 هزار دلار در کریستیز دبی 2017 به فروش رفت
تصویر اثر استاد پرویز تناولی که با قیمت 143 هزار و 750 دلار در کریستیز دبی 2017 به فروش رفت
تصویر اثری از شیرین علی آبادی که به قیمت 16 هزار و 250 دلار به فروش رفت
تصویری از ناصر عصار که به قیمت 32 هزار و 500 دلار در کریستیز دبی 2017 به فروش رسید
تصویری تابلو نقاشی شادی قدیریان که به قیمت 10 هزار دلار در کریستیز دبی 2017 به فروش رفت
تصویر تابلو نقاشی اثری از طلا مدنی که به قیمت 43 هزار و 750 دلار در کریستیز دبی 2017 به فروش رسید
اگر قصد دارید با روش خرید آثار در حراجی کریستیز آشنا شوید، به این لینک مراجعه کنید. سیستم فروش آثار نیز در این قسمت در دسترس است.
برای آگاهی ار آخرین اتفاقات در حراجی کریستیز به نشانی اینستاگرام آن مراجعه کنید که بیش از 2700 عکس را به اشتراک گذاشته و 272 هزار فالوور دارد.
گفتنی است، نقاشی سهراب سپهری در حراجی کریستیز 2016 میلادی به مبلغ 1 میلیارد و 700 میلیون دلار در یکی از حراجی های تهران به فروش رسید که ویدیو آن را در زیر مشاهده می کنید.