خبرگزاری فارس: وزیر خارجه عراق پس از نشست وزرای خارجه عرب در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک درباره مذاکره با تهران اعلام کرد که این کشورها باید با ایران وارد مذاکره شوند و تاکید کرد: «هیچ گزینهای جز گفتگو با ایران وجود ندارد».
به نوشته پایگاه خبری «بغداد نیوز»، ظاهرا این سخنان «ابراهیم الجعفری» به مذاق سعودیها و رسانههای دولتی عربستان سعودی خوش نیامده و به همین دلیل نیز، روزنامه سعودی «عکاظ» در گزارشی که امروز منتشر کرد، نوشت که این نخستینبار نیست که «ابراهیم الجعفری» وزیر خارجه عراق از ایران در محافل عربی دفاع جانانه میکند که وی از زمان رسیدن به این پست بارها این کار را تکرار کردهاست.
در ادامه این گزارش آمده است که الجعفری در نشست عادی کشورهای عضو اتحادیه عرب در سطح وزرای خارجه که در قاهره برگزار شد نیز درباره مسئله یمن، با اشاره به آیهای قرآنی به نقل از «بلقیس» حکمران یمن گفت: «پادشاهان هنگامی که وارد منطقه آبادی شوند آن را ویران کنند»، این اولین مورد نبود. منابع آگاه روزنامه عکاظ همچنین اعلام کردند که وی مشابه همین موضع را در نشست یکصد و چهل و نهم وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه عرب نیز که به ریاست «احمد قطان» وزیر مشاور امور آفریقای عربستان سعودی برگزار شده بود، اتخاذ کرده بود.
عکاظ در ادامه به اظهارات الجعفری درباره جنگ یمن اشاره کرد و نوشت: الجعفری در سخنانش در این نشست نیز گفت که جنگ یمن اشتباه است و حمایت از دولت قانونی یمن از سوی ائتلاف عربی، تصمیمی غیرحکیمانه و غیرعقلانی بوده است. به همین دلیل نیز قطان با او جدی برخورد کرد و در سخنانش مداخله کرد و به الجعفری گفت: بگذار یک بار هم که شده ما احساس کنیم که تو با عربستان هستی! به همین دلیل نیز الجعفری با عصبانیت جلسه را ترک کرد و سپس بازگشت و از قطان خواست که حرفش را پس بگیرد که وی نیز گفت که تنها پس از عذرخواهی وزیر خارجه عراق چنین کاری خواهد کرد.
در ادامه این یادداشت آمده است: الجعفری در نشست مقدماتی وزرای خارجه کشورهای عربی برای نشست سران اتحادیه عرب که در آوریل گذشته در «الظهران» برگزار شد، نیز در مراسم ضیافت ناهار، اعلام کرد که قصدش از این سخنان ضرورتا عربستان سعودی نبوده، اما قطان در جمع با قاطعیت پاسخ او را داد و به او گفت: کسی که تصمیمات ائتلاف عربی برای بازگرداندن دولت قانونی به یمن را اتخاذ میکند، شخص خادم حرمین شریفین ملک سلمان به درخواست رئیسجمهور قانونی اساسی است.
بر اساس این گزارش، این وزیر مشاور سعودی در ادامه ادعا کرد: اگر این تصمیم حکیمانه نبود، ایران و دنبالههایش یعنی حوثیها، کاملا بر یمن سیطره مییافتند همانگونه که حزبالله بر لبنان سیطره یافت.
با وجود دو هفته از این نشست که در 13 سپتامبر برگزار شد، هنوز رسانههای سعودی در حال اتهامزنی به دولت عراق و تلاشش برای تقویت روابطش با ایران، هستند و رسانههای مکتوب و پایگاههای خبری اینترنتی و شبکههای اجتماعی هنوز درحال بحث درباره آنچه که میان الجعفری و قطان رد و بدل شده، هستند.
اما اصل ماجرای این درگیری لفظی میان الجعفری و قطان در جلسه وزرای خارجه اتحادیه عرب در دور یکصدوپنجاهم از این قرار بود بود که وزیر خارجه عراق در بخشی از سخنان خود از جنگ یمن انتقاد کرد و گفت: «اجازه بدهید یمن به روزهای درخشان خود بازگردد؛ یمن از دیرباز به ما الگوی حکومت عادلانه را نشان داده. بلقیس را ببینید چطور با زبان حکیمانه سخن میگوید، وقتی که مشاورانش به او میگویند که ما قدرتمندیم و لشگری قوی داریم، تصمیم تصمیم خودتان است، پاسخ میدهد «قَالَت إِنَّ الْمُلُوکَ إِذَا دَخَلُوا قَرْیَةً أَفْسَدُوهَا» (گفت [فعلا عزم نبرد ندارم چون]شاهان هرگاه [در جنگ پیروز و]وارد سرزمینی شوند، آن را تباه [و ویران]میکنند). ببینید چطور عاقلانه و با درایت پاسخ میدهد.
پس از این سخنان، در نبود الجعفری، احمد عبدالعزیز قطان، وزیر مشاور دولت عربستان در امور کشورهای آفریقایی گفت، وزیر خارجه عراق برداشت درستی از قرآن ندارد و پیش او نیز، معمر القذافی حرف مشابه این را زده بود.
نماینده عربستان باز هم پای ایران را به بحث باز کرد و گفت: عربستان به دعوت دولت قانونی یمن وارد یمن شد. نمیپذیریم که عربستان را [با موشک]بزنند و فکر نمیکنم کسی بپذیرد که قبله مسلمانان هدف قرار بگیرد. شاهان سعودی از زمانی که ابو تُرکی -اگر بشناسیدش- آن (عربستان) را بنا گذاشت، همگان، از او و فرزندانش به دلیل کارهایی که برای دنیای عرب و اسلام انجام دادند تمجید میکنند. ما دنبال این جنگ نبودیم. ایران و شیعیان [پیروان]ایران و شبهنظامیان و کسانی که ایران پشتشان است و حوثیها که با انواع سلاح مورد حمایت ایران هستند تا عربستان را بزنند، دنبال این جنگ هستند.
زمانی که وزیر خارجه عراق به جلسه بازگشت، گفت: «شنیدم که درباره سخنان من، نظر دادهاند. هر کسی میتواند نظرش را بگوید، اما مهم این است که نقد دقیق باشد. آن چیزی که من گفتم، چیزی نیست که [از زبان من]گفتند. من به [آیه قرآن]استناد کردم و گفتم که صحبت شاه حساس است و اصلا منظورم این [صرفا شاه سعودی]نبود. نه تمجید نه انتقاد. از رسول خدا نقل کردند که گفت، به حبشه بروید که در آنجا شاهی است که به کسی ظلم نمیکند. او هم شاه است. شما چرا این بخش را ندیدی. این [حرف من]نه تمجید است نه انتقاد. این چه حساسیت افراطی است که شما [سعودیها]دارید؟ هر طور دوست داری فکر کن، آزادی. اما حق نداری چیزی را که من نگفتم، به من نسبت بدهی. آنقدر شجاعت دارم که اگر چیزی را گفته باشم، سینه سپر کنم و بگویم منظورم این بود. سال 1984 که اوایل سن جوانی بودم، با قذافی گفتوگویی کردم که آن زمان آوازهاش میان خیلیها پیچید و با صراحت تمام حرفم را زدم».