فعالیت های فضایی همواره یکی از آرزوهای دیرینه بشر به شمار می رفته است. این رویا که تقریبا هیچکس فکرش را نمی کرد که به واقعیت بپیوندد، در نیمه دوم قرن بیستم، عصر اوج شکوفایی علم و فناوری فضایی بشر عملی شد.
سرویس علمی روزیاتو، امروز شما را به جایی می برد که بسیاری از پیشرفت های فضایی جهان در قرن بیستم، مدیون فعالیت های گسترده و فناورانه آن بوده است. نخستین فضانورد جهان توانسته از این پایگاه به فضای لایتناهی عزیمت کند.
شما می توانید گشتی در بایکونور را در ویدیوی زیر تماشا کنید.
البته به جز این پایگاه فضایی، پایگاه فضایی واستوچنی روسیه نیز گردشگران بسیاری را در سالهای اخیر جذب کرده است.
داستان بایکونور: داستان گاگارین
سفر 108 دقیقه ای یوری الکسی گاگارین، فضا نورد روسی که در آوریل 1961 میلادی با فضا پیمای وستوک به دور مدار زمین رفت، نقطه عطف فعالیت های فضایی این پایگاه به شمار می رود.
شما می توانید مستندی از شیوه انتخاب و تمرینات یوری گاگارین برای آن پرواز تاریخی در سال 1961 میلادی را در ویدیوی زیر تماشا کنید.
هشت سال پس از آن نیز نیل آرمسترانگ فضا نورد آمریکایی، نخستین انسانی بود که مدعی شد توانسته از طریق آپولو 11، در کره ماه پیاده روی فضایی را تجربه کند؛ تجربه ای که برای هیچ انسانی پیش از او اتفاق نیافتاد و البته بعدها نیز چنین ماموریتی ادامه نیافت.
این پیاده روی فضایی که بزرگ ترین افتخار آمریکایی ها در قرن بیستم بود، بار ها توسط نویسندگان و متخصصان فضایی مورد انتقاد قرار گرفت و از آن به عنوان دروغ فضایی جان اف کندی، رییس جمهور وقت ایالات متحده آمریکا یاد شد، اما به هر حال نقطه عطفی در تاریخ سفرهای فضایی قرن بیستم به شمار می آید.
تاریخ قرن بیستم، تاریخ خشونت، جنگ و نام آوران بزرگیست که بشریت نمی تواند نقش آنان را در دستاوردهای علمی فراموش کند، بدون شک یکی از معروف ترین آنان، آلبرت انیشتن آلمانی است.
یوری گاگارین، نخستین فضا نورد ایستگاه فضایی بایکونور قزاقستان.
به هر حال صنعت هوا فضا، جهانی شگفت انگیز و رویایی برای صبوری در سپهر لاجوردی و همچنین راهکارهایی برای شناخت عالم لایتناهی در اختیار بشر قرار می دهد. تا کنون تنها قطره ای از این دریای بی کران مورد کاوش لنزهای تلسکوپ ها و کاوش فضا پیماها قرار گرفته و تلاش ها برای شناخت راز هستی و کائنات همچنان ادامه دارد.
فعالیت های فضایی که در نیمه دوم قرن بیستم میلادی با همکاری کشورهای قدرتمند هوا فضای جهان از جمله روسیه، آمریکا، ژاپن و هند آغاز شده بود، به ساخت ایستگاه فضایی میر و ایستگاه فضایی بین المللی منجر شد. امروزه اینمکان ها جنبه های توریستی نیز به خود گرفته و غول خرده فروشی اینترنتی (amazon) نیز با BlueOrigin به دنبال عملی کردن آن است.
انوشه انصاری در داخل فضاپیما.
سال 2006 میلادی بود که انوشه انصاری، فضا نورد ایرانی- آمریکایی توانست به عنوان نخستین گردشگر فضایی، اقامت 8 روزه را در ایستگاه فضایی بین المللی (ISS) تجربه کند؛ سفری که میلیون ها دلار خرج بر داشت و وی برای انجام این سفر تاریخی، ماه ها تحت آزمایشات و ورزش های مختلف قرار گرفت.
تصویر انوشه انصاری، نخستین فضانورد گردشگر جهان در ایستگاه فضایی بین المللی.
اگر می خواهید ببینید که خانم انصاری چگونه موهای خود را در ایستگاه فضایی بین المللی می شست، ویدیوی زیر را تماشا کنید.
رویای سفر های فضایی آسان و کم هزینه، مقوله ای است که بخشی از جنبه های غیر نظامی و غیر محرمانه فعالیت های فضایی را به ذهن بشر قرن بیست و یکم آورد. بسیاری از شرکت های فعال در عرصه فعالیت های فضایی، در تلاشند این خواسته بشر را در کمتر از 2 دهه آینده عملی کنند.
تصویر جف بزوس، بنیانگذار آمازون در کنار راکت فضایی Blue Origin.
گام غول ها در عرصه فناوری فضایی
اکنون، غول های فناوری اطلاعات سیلیکون ولی آمریکا از جمله پل آلن (شریک سابق بیل گیتس در Micrsoft) و جف بزوس (رهبر amazon)، با تاسیس شرکت هایی به نام وولکان و بلو اورجین به دنبال راهکارهایی برای توسعه فعالیت های گردشگری فضایی در سال های آینده هستند.
فعالیت های فضایی با همکاری غول های فناوری مانند گوگل، آسان تر از قبل شده و ما شاهد عصر جدیدی از انقلاب دات کام ها در عرصه هوا فضا هستیم. شما می توانید جدیدترین خبر ها از همکاری غول جست و جوی اینترنت با ناسا را در این نشانی دنبال کنید. گوکل اخیرا برای ناسا ابر رایانه ای عجیب ساخته است.
همکاری اریک اشمیت، از رهبران گوگل با ناسا.
چندی پیش بود که فیسبوک غول شبکه های اجتماعی با به پرواز درآوردن پهباد غول پیکر خود، از علاقمندی اش به انتقال اینترنت پر سرعت با پهباد (Aquila) به اقصی نقاط جهان خبر داد و این مساله را یادآوری کرد که باید منتظر خبرهای جالبی در عرصه فضایی در آینده نزدیک باشیم. فیسبوک نیز اخیرا به فعالیت های فضایی وارد شده و نخستین راکت «Spacecom’s AMOS 6 satellit» خود را پرتاب کرد که البته ناموفق بود.
عدم موفقیت نخستین راکت فضایی فیسبوک.
شاید شنیدن این مسائل برای شما که در عصر دهکده جهانی زندگی می کنید، جالب توجه و شنیدنی باشد. به هر حال، در دنیایی زندگی می کنیم که غول های فناوری در دنیای علوم میان رشته ای (INTERDISCIPLINARY) از هر فرصتی برای توسعه کسب و کار خود استفاده می کنند و فرق زیادی بین درآمد زایی دیچیتالی با درآمد زایی فضایی نمی بینند.
تصویر پرواز پهباد فیس بوک برای توسعه اینترنت در مناطقی از قاره آفریقا
شاید بزودی، شاهد app هایی باشیم که گردشگران فضایی را در سفرهای ارزان قیمت و کوتاه مدت فضایی همراهی کرده و فناوری واقعیت افزوده (Augmented Reality) و واقعیت مجازی (Virtual Reality) نیز به کمک گردشگران مجازی زمینی آمده تا تجربه بهتری از گردشگری فضایی را در اختیار داشته باشند.
ما پیش از اتمام نیمه اول قرن بیست و یکم، شاهد تحولاتی خواهیم بود که بسیار سریعتر از آن چه تصور داریم رخ می دهند. سفرهای زیر مداری گردشگری کم هزینه، می تواند از آن جمله در دو دهه آینده باشد.
تصویر کارت عضویت یوری گاگارین، نخستین فضانورد ایستگاه فضایی بایکونور.
ایستگاه فضایی بین المللی که در سال 2000 میلادی با کمک 15 کشور دنیا و با بودجه ای قریب به 100 میلیارد یورو طراحی و ساخته شد، بزرگترین سازه دست ساز بشر به شمار می رود. این بنا در فضا معلق بوده و آزمایشگاهی فضایی برای توسعه علم و دانش زمینی بشر در فضای لایتناهی به شمار می رود.
تصویری جالب از عملیات شبانه حمل سایوز 2 در ایستگاه فضایی بایکونور قزاقستان.
بایکونور، افتخار فضایی دیگری برای روس ها
قرن بیستم، قرن پر افتخاری برای اتحاد جماهیر شوروی بود. آن ها توانستند در برابر نازی ها دفاع تاریخی انجام داده و این ارتش مجهز که قصد فرمانروایی بر کل قاره اروپا و حتی جهان را داشت، پشت دروازه های سرد لنینگراد زمین گیر کنند. همین امر در نهایت موحب پیروزی ارتش سرخ بر ارتش نازی در جنگ جهانی دوم شد.
تجهیزات لانچر فضا پیما در ایستگاه فضایی بایکونور.
قرن بیستم برای روس ها از اهمیت زیادی برخوردار است. یک شهروند روس به عنوان نخستین فضا نوردی که وارد مدار زمین شده، افتخاری تاریخی را برای مردم این کشور به ارمغان آورد. این موضوع برای رقیب دیرینه روس ها در دوران جنگ سرد (آمریکا) چندان خوشایند نبود.
پرتاب موشک از ایستگاه فضایی بایکونور قزاقستان.
روس ها در عرصه نظامی و فناوری های فضایی، دستاورد های بسیاری را در یک قرن اخیر تجربه کرده اند که اوج آن را می توان ایستگاه فضایی میر دانست. پس از مدتی، فعالیت آن به پایان رسید و جدا سازی قطعات، نابودی آن و برخورد قطعات به جو زمین، یکی از لحظات جالب در نخستین روز های قرن بیست و یکم را رقم زد.
تصویر ماهواره های منتسب به ایستگاه فضایی بایکونور قزاقستان.
برای روس ها در عصر اتحاد جماهیر شوروی، ایستگاه فضایی بایکونور قزاقستان (Baikonur Cosmodrome) که نخستین و بزرگترین ایستگاه عملیاتی پرتاب موشک جهان است، افتخار علمی و فناوری دیگری در عرصه هوا فضا به شمار می رود.
بایکونور کجاست؟
ایستگاه فضایی بایکونور، رکورد دار بیشترین تعداد پرتاب های فضایی در جهان است و در کرانه شمالی سیردریا (Syr Darya)، در نزدیکی شهر تیوارتام در صد و بیست کیلومتری غرب شهر ژزقازعان در کشور قزاقستان قرار دارد.
تصویر ورودی ایستگاه فضایی بایکونور قزاقستان.
شهر بایکونور، در سیصد و بیست کیلومتری شمال شرقی پایگاه فضایی قرار دارد. این مکان در دهه 1950 میلادی برای اجرای بخشی از برنامه های فضایی اتحاد جماهیر شوروی ساخته شد و مورد بهره برداری گسترده قرار گرفت. یکی از پرتابگاه های ایستگاه به نام گاگارین، جایی بود که نخستین فضا نورد جهان را با فضا پیمای وستوک 1 در مدار زمین قرار داد.
اکنون گردشگران می توانند از پایگاه فضایی بایکونور و موزه آن به طور گشترده بازدید کنند. این مکان در صنعت گردشگری رو به رشد این کشور نقش موثری دارد.
نمایی از نزدیک مربوط به تجهیزات پرتاب موشک در ایستگاه فضایی بایکونور.
قزاقستان، مقصد گردشگری کمتر شناخته شده ای برای ما به شمار می رود و به نظر می رسد باید نگاه ویژه ای به آن داشته باشیم. بایکونور، در مساحتی به وسعت 1250 کیلومتر مربع قرار گرفته که نیمی از مساحت کشور بلژیک در قاره سبز را شامل می شود. گفته شده که بزرگترین مراکز فضایی جهان، حتی یک چهارم امکانات و تجهیزات بایکونور را در اختیار ندارند. این مرکز شامل ده ها سکوی پرتاب و امکانات آزمایش های زمینی، انبار نگهداری قطعات و انواع سامانه و پیشران های مایع و جامد است.
تصویر مربوط به پرتابگر فضا پیمای سایوز TMA-09M.
در نظر داشته باشید که شهر بایکونور، در حدود 320 کیلو متری شمال شرقی مرکز بایکونور قرار گرفته و هیچ ارتباطی با خود مرکز ندارد. تنها هیات شوروی در ابتدای تاسیس این مرکز، به خاطر مسایل امنیتی و انحراف اذهان نام این شهر کوچک را برای استقرار پایگاه پرتاب موشک انتخاب کرد.
پرتابگر یکی از موشک های ایستگاه فضایی بایکونور.
ایستگاه فضایی بایکونور قزاقستان، از جمله مراکز نظامی سری روسیه محسوب می شود. در سال 1988 میلادی، برای اولین بار رسانه های غربی اجازه یافتند از یکی از ساختمان های کنترل و ردیابی ماهواره های شوروی، گزارش تهیه کنند.
سرگی کارالیوف طراح و موسس بایکونور، مدیر ارشد و سر طراح برنامههای فضایی شوروی بود. امروزه بخش هایی از این مرکز به نام وی و برخی بزرگان صنعت فضایی شوروی سابق نامگذاری شده است .
تصویری جالب از اتاق فرماندهی ایستگاه فضایی بایکونور قزاقستان.
قابل ذکر است که مرکز فضایی بایکونور در طول چند دهه فعالیت، بهویژه در دهه های اول، شاهد چندین فاجعه مانند انفجار پرتابگر روی سکو، انفجار مخازن پیشران و غیره بوده که به کشته شدن صدها نفر انجامیده است.
تمامی این فجایع سال ها بعد از رخداد فاش شده و یا اینکه با تصویر برداری هوایی یا فضایی و گزارش آمریکایی ها لو رفته اند. هیات حاکمه شوروی سابق هرگز تمایلی به انتشار چنین اخباری نداشته است.
راکت سایوز را در ایستگاه فضایی بایکونوز قزاقستان مشاهده می کنید.
سالیانه حدود 25 تا 50 پرتاب فضایی از این مرکز صورت می گیرد . مرکز فضایی بایکونور، بخش عمده ای از تاریخ علم و فناوری بشر محسوب می شود. پرتاب اولین ماهواره، سفر اولین انسان به فضا، سفر اولین زن به فضا، اولین کاوش های ماه، سفر اولین گروه از انسان ها به فضا و صدها رکورد تاریخی دیگر در این مکان ثبت شده است.
تصویر سالن های تعمیر و نگهداری شاتل های فضایی ایستگاه بایکونور قزاقستان.
این ایستگاه، اکنون با حمایت های دولت قزاقستان تا سال 2050 میلادی همراه شده است و توسط نیروی هوا فضای روسیه و سازمان فضایی فدرالRoscosmos اداره می شود. شما می توانید از طریق درگاه این مجموعه فضایی، در جریان آخرین خبرها از پرتاب های سال 2017 و آرشیو پرتاب سال های قبل باشید.
تصویر ایندکس درگاه سازمان فضایی فدرال روسیه در آوریل 2017 میلادی.
سازمان فضایی فدرال روسیه (Roscosmos State Corporation) در سال 1992 میلادی به عنوان میراث دار برنامه های فضایی شوروی تاسیس شد. این سازمان که با نام روسکاسموس هم شناخته می شود، فعالیتش را پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی آغاز کرد. مرکز اصلی کنترل پرواز های فضایی در نزدیکی شهر کورولف قرار دارد. مرکز آموزش فضانوردان نیز در شهر استار ستی واقع شده است.
تصویر فیودور یوریچیکین و جک فیشر، فضا نوردان روس و آمریکایی در حال تمرین پیش از پرتاب در ایستگاه فضایی بایکونور قزاقستان.
اینستاگرام این مجموعه فضایی، بیش از 1100 عکس از فعالیت های فضایی مرکز طی چند سال اخیر را به اشتراک گذاشته که مشاهده آن ها خالی از لطف نیست. این صفحه توسط 360 هزار کاربر اینستاگرام دنبال می شود.
تصویر صفحه اینستاگرام راسکاسموس.
امکانات پرواز به فضا در پایگاه فضایی بایکونور قزاقستان و پایگاه فضایی پلستیک در شمال روسیه که در ابتدا برای پروازهای بدون سرنشین نظامی اختصاص داده شده بود، قرار دارد. ژنرال آلک استاینگو از سال 2013 میلادی تا کنون، ریاست ایستگاه فضایی بایکونور قزاقستان را بر عهده گرفته است.
گردشگری در بایکونور.
یکی از دلایلی که سبب شد این مجموعه شکل بگیرد، عدم تمرکز فعالیت های مدیریتی در ساختار سازمان هوا فضای روسیه بود. تعدد مراکز تصمیم گیری اختصاص بودجه و هدایت فعالیت های فضایی نظامی و غیر نظامی باعث شد که در برابر فعالیت های ایالات متحده چالش به وجود بیاید.
نحوه ساخت فضا پیماهایی که برای پرتاب به بایکونور حمل می شوند.
پس از فروپاشی شوروی، این سازمان با فرمان بوریس یلتسین، رییس جمهور بیمار روسیه که بعد ها جای خود را به نخست وزیرش (ولادیمیر پوتین) داد، تاسیس گردید و اولین رییس آن یوری کویتو بود.
تصویر آبشارهای آمریکای شمالی از دوربین ایستگاه فضایی بین المللی.
شما می توانید سازمان فضایی فدرال روسیه و برنامه هایش را در سال جاری میلادی و سال های آینده در پرتال اینترنتی به این نشانی دنبال کنید. این پایگاه حاوی اطلاعات چند زبانه و ویدئو های جالبی از ایستگاه فضایی است. بودجه سال 2015 میلادی این سازمان فضایی، بیش از 186 میلیارد روبل روسیه برآورد شد. این مکان تلاش می کند میراث دار فعالیت های فضایی روسیه از سال 1931 به این سو باشد.
تا به حال دو فضا پیما از طریق پایگاه فضایی بایکونور قزاقستان تاریخ ساز شده اند. یکی فضا پیمای وستوک 1 که یوری گاگارین را به فضا برد و دیگری نخستین فضا پیمای بشر که اسپوتنیک 1 نام داشت و بدون سرنشین بود. اکنون هر دو پرتابگاه (launch pads) به نام پرتاب گاه گاگارین (Gagarin’s Start) نام گذاری شده اند.
تاسیسات ایستگاه فضایی بایکونور قزاقستان.
این ایستگاه فضایی بیش از نیم قرن پیش تاسیس شده است. شوروی در ابتدا از این مرکز برای پرتاب موشک های قاره پیما R7 استفاده می کرد. در 1957 میلادی، نخستین موشک R7 آماده شلیک شد. پس از موفقیت در ساخت این مرکز، روس ها به فکر گسترش این پایگاه به عنوان یک پروژه عظیم ملی افتادند و بایکونور را به عنوان پایگاهی برای فتح فضا معرفی کردند.
شیوه حمل فضا پیماها در اطراف ایستگاه فضایی بایکونور قزاقستان.
درآمد سالانه این مرکز فضایی، بیش از 115 میلیون دلار در سال برآورد می شود.
گشتی در موزه فضایی بایکونوز قزاقستان
بایکونور، اکنون از یک موزه فضایی نیز برخوردار است که به معرفی اقامتگاه یوری گارگاین و سرگئی کرولف، فضانوردان پر افتخار روس می پردازد. همچنین کلکسیونی از قطعات فضا پیماها در آن جا در معرض عموم قرار گرفته است.
تصویر ایندکس اختصاصی پرتال موزه فضایی بایکونور قزاقستان.
این موزه از 4 سالن تشکیل شده که عبارتند از سالن نظامی بایکونور و شکوفایی کار، سالن تاریخ توسعه تجهیزات فضایی، سالن انتونوگرافیگال و سالن نمایشگاهی. شما می توانید ده ها ویدئو درباره این موزه جالب را در این نشانی مشاهده کنید.
همچنین پرتال اختصاصی موزه که به دو زبان طراحی و راه اندازی شده و می تواند یکی از ظرفیت های گردشگری هموطنان در خارج از کشور باشد، در این نشانی در دسترس است.
تصویری از ورودی موزه بایکونور قزاقستان.
در این موزه، تصاویر زیبا و تاریخی از نخستین فعالیت های فضایی روس ها نیز به نمایش در آمده که تاریخ علم هوا فضا را به نمایش می گذارد.
تصویر چهار موشک فضایی اتحاد جماهیر شوروی: سایوز، پروتون، انرجیا و لونار راکت.
تصاویر کلیه فضانوردانی که تا کنون از ایستگاه فضایی و موشکی بایکونور قزاقستان به فضا رفتند، در این تماشاگه نصب شده و با اطلاعات تکمیلی معرفی شده اند.
تصویر پلان مصنوعی از فضای موزه بایکونور قزاقستان.
تصویری از داخل موزه بایکونور قزاقستان که موتور یکی از فضا پیماها را نشان می دهد.
موزه بایکونور (Baikonur Museum) همچنین لوازمی که یوری گاگارین نخستین فضا نورد جهان در اختیار داشت را نیز در معرض دید علاقه مندان به فعالیت های فضایی قرار داده است.
تصویری از موزه فضایی بایکونور و یونیفورمی که گاگارین بر تن داشت.
پنل کنترل زمینی، یونیفورم گاگارین و همچنین مقداری از خاکی که لحظه فرود فضا پیمای او به زمین بلند شده، در بخش هایی از موزه قرار دارد که در جعبه ای نقره ای محافظت می شود.
تصویر سمت راست: نمایی از سیلوی موشک و تصویر سمت چپ: راکت پوروتون.
حتی اولین رایانه هایی که در بایکونور استفاده می شد و کپسول راکت های سایوز در این محل برای بازدید علاقه مندان ارائه شده است.
تصویر لباس فضایی که گاگارین در فضا پیمای وستوک در سال 1961 میلادی برای بازگشت به زمین بر تن داشت.
تصویری از تجهیزاتی که در ایستگاه فضایی بایکونور قزاقستان قرار دارد.
تجهیزات مختلف پایگاه فضایی بایکونور، اجازه پرواز سفینه های فضایی حامل انسان یا غیر را می دهد. بنابراین فضا پیماهای مختلف روسی از جمله سایوز، پروتون و زنیت، قابلیت بهره گیری از آن را دارند. نکته جالب آن است که ایستگاه فضایی بایکونور، نقشی انکار ناپذیر در پشتیبانی از ایستگاه فضایی بین المللی دارد که اکنون با کمک های میلیون دلاری کشورهای مختلف دنیا نگهداری می شود.
تصویر قطعاتی که در موشک سایوز مورد استفاده قرار گرفت.
تصویری از فضا نوردان روسی که از طریق پایگاه فضایی بایکونور، ماموریت فضایی رفتند.
تصاویر سکه هایی که به افتخار پرتاب های فضایی موفق روسیه ضرب شد: موزه بایکونور.
قراقستان و روسیه در دسامبر سال 2004 میلادی، قراردادی موسوم به بایترک 5 را به امضا رساندند که طی آن، پروژه همکاری مشترک فضایی در دستور کار قرار می گیرد و سهم هر یک نیز، 50 درصد است. ساختمان مجموعه فضایی بایترک، بخش اصلی پروژه بوده و مجموعه جدید جهت فرستادن موشک های جدید روسیه به نام «Angara» طراحی شد. قرار بود در سال 2009 میلادی نخستین پرواز موشک آنگارا به زیر مدار صورت بگیرد.
لحظه پرتاب موشک در ایستگاه فضایی بایکونور قزاقستان.
همکاری ایران با بایکونور
فروردین 95 بود که در جریان سفر نور سلطان نظر بایف، ریس جمهور قزاقستان به تهران، قرارداد همکاری علم و فناوری بین ایران و قزاقستان امضا شد. همکاری دو کشور در حوزه هوافضا شامل استفاده از زیرساخت ها و پایگاههای فضایی و تبادل تجربیات در حوزه پرتاب ماهواره بین وزارت توسعه و سرمایه گذاری قزاقستان و مرکز ملی فضایی معاونت علمی و فناوری خواهد بود.