ستاره ؛ سرویس آشپزی - لوبیا پلو شیرازی همانطور که از نام آن میتوان حدس زد، یکی از غذاهای محلی شهر شیراز است که با لوبیا چشم بلبلی تهیه میشود. این غذا را میتوان بدون گوشت یا با گوشت تهیه کرد.
مواد لازم برای تهیه لوبیا پلو شیرازی
به منظور تهیه این غذا برای چهار الی شش نفر، به دو الی دو و نیم ساعت زمان و مواد اولیهای که در جدول زیر ذکر شده است، نیاز خواهید داشت.
مواد لازم |
لوبیا چشم بلبلی |
250 گرم |
برنج |
750 گرم |
شوید خشک |
4 الی 6 قاشق غذاخوری |
زعفران دم کرده |
یک قاشق غذاخوری |
روغن و نمک |
به میزان لازم |
چند نکته:
-
میتوانید از شوید تازه نیز استفاده کنید، در این صورت به 100 الی 150 گرم از این سبزی نیاز است. میزان شویدی که در این غذا استفاده میکنید، به سلیقه شما بستگی دارد. بنابراین در صورت تمایل میزان آن را افزایش یا کاهش دهید.
-
زعفران برای تزیین این غذا استفاده میشود و در صورت تمایل میتوانید آن را حذف کنید.
- برنج را پنج الی شش ساعت قبل از طبخ غذا، ابتدا کاملا بشویید و سپس در مقداری آب و نمک خیس کنید. به طوریکه آب سطح برنج را بپوشاند.
-
لوبیا چشم بلبلی را نیز باید قبل از مصرف خیس کنید تا نفخ آن از بین برود و سریعتر نیز بپزد. برای این منظور از 10 ساعت قبل باید لوبیا را شسته و در مقداری آب خیس و در طی این 10 ساعت چندین مرتبه آب لوبیا را عوض کنید.
طرز تهیه لوبیا پلو شیرازی
- آب لوبیا را دور بریزید و آن را در قابلمه قرار دهید. مقداری آب اضافه کنید تا حدود دو بند انگشت روی لوبیا آب باشد و روی حرارت قرار دهید تا بپزد. اگر پس از آنکه آب تبخیر شد، لوبیا هنوز نپخته بود، مقداری آب جوش به آن اضافه کنید. اگر از زودپز برای پخت لوبیا استفاده نمایید، به زمان کمتری نیاز خواهد بود.
- زمانی که لوبیا پخت، آن را در آبکش بریزید و با مقداری آب سرد بشویید.
- مقداری آب در یک قابلمه بریزید و روی شعله قرار دهید تا به جوش بیاید. میزان آب باید به اندازه ای باشد که هنگام اضافه کردن برنج، روی آن را کاملا بپوشاند.
- زمانی که آب به جوش آمد، یک الی دو قاشق غذاخوری روغن به آن اضافه کنید.
- زمانی که آب و روغن به جوش آمد، آبی که برنج را در آن خیس کرده بودید، دور بریزید. سپس برنج را به آب و روغن در حال جوش اضافه کنید.
- صبر کنید تا خامی مغز برنج از بین برود، آنگاه آن را در همان آبکشی که حاوی لوبیا است، بریزید و به آرامی اندکی بهم بزنید تا برنج و لوبیا مخلوط شوند.
- کف قابلمه مقداری روغن بریزید و سیب زمینی ورقه شده یا مقداری نان قرار دهید. سپس مقداری برنج و لوبیا بریزید و مقداری شوید روی آن بپاشید، همین ترتیب را تا اتمام برنج و لوبیا تکرار کنید.
-
یک دم کنی روی قابلمه قرار دهید و درب آن را ببندید. سپس روی حرارت ملایم قرار دهید و پس از 10 دقیقه از شعله پخش کن استفاده کنید.
- زمانی که برنج دم کشید، مقداری روغن روی پلو بدهید و پس از چند دقیقه که روغن آب شد، سرو کنید.
هنگام سرو برنج مقداری از آن را بردارید و زعفران دم کرده را به آن اضافه و برنج زعفرانی تهیه کنید. سپس مابقی برنج را در دیس بکشید و با برنج زعفرانی تزیین نمایید.
چند نکته:
-
از آنجا که هنگام خیس کردن برنج به آن نمک اضافه کرده اید، نیازی نیست در مرحله سوم به آب جوش نمک اضافه کنید.
-
پس از آنکه در مرحله نهم روغن به برنج اضافه کردید، آن را زمان زیادی روی حرارت نگذارید. زیرا در اینصورت روغن گرم شده، به سمت کف قابلمه حرکت میکند و چربی آن در برنج باقی نمیماند.
-
برای مجالس میتوانید، خوراک مرغ تهیه کنید و در کنار این غذا سرو کنید.
- برای طبخ این غذا با گوشت که مجلسی است، به 300 الی 400 گرم گوشت چرخ کرده نیاز دارید. یک عدد پیاز کوچک را رنده و با گوشت مخلوط کنید. مقداری نمک و فلفل اضافه کرده و از گوشت کوفته ریزه درست کنید. سپس آنها را در مقداری روغن تفت دهید. زمانی که برنج را آبکش کردید، کوفتهها را همراه با شوید، مابین برنج بپاشید.
-
لوبیا پلو شیرازی را با سالاد شیرازی نیز میتوانید سرو کنید.
طعم لوبیا چشم بلبلی و شوید با برنج بسیار مطبوع است، به علاوه هنگامی که آن را با سالاد شیرازی یا ترشی سرو کنید. اگر لوبیا پلو شیرازی را برای میهمانیها سرو میکنید، همانطور که ذکر شد، میتوانید در کنار آن به جای گوشت قرمز، مرغ نیز قرار دهید. در صورت تمایل طعم این غذا با ماهی سرخ شده نیز مطبوع خواهد بود. غذاهای سنتی که در گوشه و کنار کشورمان طبخ میشود، اغلب مزه لذیذی دارند و اگر قصد دارید که برنامه غذایی خود را متنوع کنید، گزینههای بینظیری هستند.