به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری میزان، تصویب قطعنامه ضد سعودی در سنای آمریکا خشم مقامات عربستان را برانگیخه و ریاض آن را مداخله در امور عربستان عنوان کرده است.
سنای آمریکا روز پنجشنبه 2 قطعنامه ضد سعودی را به تصویب رساند که یکی از آنها خواستار متوقف شدن حمایت آمریکا از عربستان بوده و قطعنامه دیگر «محمد بن سلمان» را عامل قتل «جمال خاشقجی»، روزنامهنگار منتقد سعودی معرفی میکند.
تصویب این 2 قطعنامه خشم ریاض را در پی داشته و مقامات عربستان ضمن محکوم کردن این قطعنامهها، اقدام سنای آمریکا را مداخله در امور داخلی عربستان سعودی عنوان کردهاند.
اگرچه این قطعنامهها بیشتر جنبه نمادین داشته و به نظر نمیرسد به قانون تبدیل شود، اما میتواند هشداری برای دولت ترامپ درباره خشم قانونگذاران آمریکایی به دلیل سیاست کاخ سفید در قبال عربستان سعودی باشد.
وزارت خارجه عربستان سعودی با انتشار بیانیهای که خبرگزاری رسمی این کشور منتشر کرده اقدام سنا را مورد انتقاد قرار داده است.
در این بیانیه آمده است: پادشاهی عربستان موضع اخیر در سنای آمریکا را محکوم میکند.
این بیانیه مدعی است که اقدام سنا بر اساس اتهامات نادرست صورت گرفته است.
قطعنامه نخست مبنی بر توقف حمایت آمریکا از عربستان در جنگ یمن روز پنجشنبه با 56 رأی موافق و 41 رأی مخالف به تصویب رسیده است.
با این وجود مانور سناتورها و نمایندگان آمریکایی بر پیروزی بدون جنگ و تصویب قطعنامه پایان حمایت آمریکا از عربستان در جنگ یمن، چندان محلی از اعراب نداشته و ریشه این تصمیم گیری را باید در تصمیمات و سیاستهای ناکارآمد دیگر دولت ترامپ و ضرورت جلوگیری از خسارات بیشتر جست و جو کرد.
برخی تحلیلگران بر این باورند که این اقدام سنا تنها پس از قتل خاشقجی میسر شد. در واقع پایان حمایت آمریکا از ائتلاف سعودی میراثی است که خاشقجی از خود بر جای گذاشت. بازگشت کنگره به درک صحیح از اختیارات خود پس از قریب به 6 دهه از دیگر دیدگاههایی است که در این زمینه مطرح شده است.
اواخر ماه نوامبر 63 سناتور آمریکایی مجلس سنا شامل تمامی سناتورهای دموکرات و 14 سناتور جمهوریخواه رأی به بررسی طرح دخالت آمریکا در جنگ یمن و پایان دادن به حمایت از عربستان سعودی در این جنگ دادند.
قطعنامه پایان دادن به حمایت آمریکا از عربستان در جنگ یمن از سوی «برنی سندرز» سناتور مستقل، «مایک لی» سناتور جمهوریخواه و «کریس مورفی» سناتور دموکرات مطرح شده است و پیش از این نیز رئیس کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا گزارش داده بود که طی چند هفته مجلس سنا درباره طرح مجازات عربستان به دلیل جنگ یمن و قتل خاشقجی رأیگیری خواهد کرد..
«باب کورکر» اعلام کرده بود احتمالا طرحی که هدف آن پایان دادن به تمام پشتیبانیها از عربستان سعودی در یمن است طی هفتههای آینده و تا پیش از پایان سال در سنا به رأی گذاشته میشود.