خبرگزاری تسنیم: به نقل از "ان تی وی" آلمان، در ماه مارس انگلیس اتحادیه اروپا را ترک میکند؛ و دهها هزار شهروند این کشور تا قبل از رسیدن این موعد تلاش میکنند انگلیس را در مسیر ایرلند و آلمان ترک کنند.
به این ترتیب در آستانه خروج انگلیس از اتحادیه اروپا در سال 2019 میلادی همواره انگلیسیهای بیشتری درخواست یک گذرنامه ایرلندی میکنند. بر اساس اطلاعات وزارت امور خارجه ایرلند آمار این افراد در سال 2018 با 22 درصد افزایش به تقریبا 100 هزار نفر رسیده است. در سال 2015 تعداد این افراد تنها 46 هزار نفر بود. هر کسی که در ایرلند و یا شمال ایرلند متولد میشود و یا والدینش و یا اجدادش ایرلندی باشند میتواند یک پاسپورت ایرلندی را درخواست کند که تعداد مشمولین این قانون در انگلیس حدود 6 میلیون را شامل میشود. هم در ایرلند و هم در انگلیس اجازه داشتن تابعیت دوگانه به افراد داده میشود.
بریتانیا به طور رسمی در 29 مارس 2019 اتحادیه اروپا را ترک میکند؛ دستکم این چیزی است که تاکنون برنامهریزی شده است. شهروندان بریتانیا با چنین چشماندازی به طور فزاینده تابعیت ایرلند را درخواست میکنند.
در پی اجرایی شدن برگزیت ایرلند به عنوان عضو اتحادیه اروپا با ایرلند شمالی به عنوان بخشی از بریتانیا دچار مشکلات گمرکی و ترددی خواهد شد. این پرسش تعیینکننده در مذاکرات نیز مطرح بوده که ایرلند چگونه میخواهد با ایرلند شمالی، که در شمال ایرلند واقع است، مرزبندی کند. به گفته مقامات اروپایی قرار است از کنترلهای سختگیرانه پرهیز شود تا مناقشههای دیرین ایرلند شمالی بار دیگر شعلهور نشوند.
در آلمان نیز شمار درخواستهای تابعیت از سوی ساکنان بریتانیایی به طور چشمگیری رو به افزایش گذارده است. شمار بریتانیاییهایی که در سال 2017 درخواست تابعیت آلمان را دادند 7493 مورد بود که تا آن زمان بیسابقه بوده است.
هنوز مشخص نیست که پارلمان بریتانیا تا تاریخ معین ماه مارس قرارداد خروج بریتانیا با اتحادیه اروپا را به تصویب خواهد رساند و یا اینکه این خروج بدون هر گونه قراردادی رخ بدهد. خروج بدون قرارداد پیامدهای سنگینی برای اقتصاد بریتانیا خواهد داشت که دیگر عرصههای زندگی شهروندان را نیز تحت تأثیر قرار خواهد داد.
لندن در این فاصله خود را برای یک چنین وضعیتی آماده میکند. بر اساس یک گزارش بیبیسی، دولت انگلیس طی ماههای گذشته قراردادهایی بالغ بر 108 میلیون پوند (برابر با حدود 120 میلیون یورو) با شرکتهای کشتیرانی مسافربری بسته است تا مانع از کمبود کشتی مسافربری شوند.
صداهایی نیز بلند شده است مبنی بر اینکه بریتانیا باید از تصمیم خروج از اتحادیه اروپا منصرف شود. اخیرا لیام فاکس، وزیر بازرگانی بریتانیا در مصاحبهای با "ساندی تایمز" گفته بود، در صورتی که پارلمان بریتانیا طرح قرارداد خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا را تصویب نکند، آنگاه یک احتمال 50−50 وجود دارد که برگزیتی اتفاق نیفتد.
ترزا می، نخستوزیر انگلیس پس از آنکه در 11 سپتامبر شانسی برای تصویب طرح قرارداد خروج در پارلمان ندید، انجام این رأیگیری را به اواسط ماه ژانویه 2019 موکول کرد. ترزا میباید حساب کند که 100 تن از نمایندگان حزب خود او با این قرارداد مخالفت خواهند کرد.