خبرگزاری تسنیم: سید حمید حسینی در خصوص نقش روابط بانکی در مبادلات تجاری ایران و عراق اظهار کرد: روابط ما در عراق در شرایط تحریم عراق شکل گرفت و در دوره تحریمهای ما این روابط ادامه یافت و از این رو، روابط ایران و عراق چندان بر روابط بانکی استوار نبوده است و در مجموع، عراق کشوری نیست که بانکها در آن محوریت اساسی داشته باشند و نظام بانکی قویی داشته باشد.
وی ادامه داد: بزرگترین بانک عراق یعنی بانک تیبیآی در سرتاسر این کشور، به اندازه یکی از بانکهای ما در تهران، شعبه ندارد و سایر بانکهای این کشور نیز 10 تا 12 شعبه دارند و مردم عراق هم بدلایل مختلف از جمله ربوی دانستن بانکها و هراس از گرفتار شدن در پروسه مالیات و غیره، تمایلی به استفاده از خدمات بانکی ندارند؛ لذا عراقیها از بانک گریزانند.
دبیرکل اتاق مشترک ایران و عراق در خصوص تسهیل صادرات از سوی صادرکنندگان ایرانی به کشور عراق بدنبال تصمیم اخیر بانک مرکزی، گفت: با هماهنگی بانک مرکزی و دستورالعملی که بزودی اعلام میشود، صادرکنندگان ما میتوانند دینار خود را به بانکهای ایرانی در عراق تحویل دهند و در ایران، معادل ریالی آن را از بانک دریافت کنند.
حسینی با بیان اینکه این فرایند قبلا توسط صرافیها انجام میشد افزود: بعد از تحریمها مشکلاتی بوجود آمد که این فرایند را سختتر میکرد لذا بانک مرکزی به منظور بازگشت ارز حاصل از صادرات، به بانکهای ایرانی در عراق ماموریت داد تا دینار حاصل از صادرات کالای صادرکنندگان ایرانی به عراق را دریافت کنند و معادل ریالی آن را در کشور تحویل دهد.
به گفته وی هم اکنون بانک ملی این فرایند را آغاز کرده است و عملاً هم ارز صادرات به عراق به ایران باز میگردد و هم مشکلات صادرکنندگان برطرف میشود.
دبیرکل اتاق مشترک ایران و عراق در پایان با اعلام آمادگی کشور عراق برای راه اندازی بانک مشترک ایران و عراق گفت: در مذاکرات آقای ظریف با طرف عراق بحث بانک مشترک ایران و عراق مطرح شد و بانک «رافدین عراق» اعلام آمادگی کرد تا شعبهای در ایران تاسیس کند.