پریسا فرنودیان روانشناس و مشاور خانواده در گفتوگو با خبرنگار حوزه ازدواج و خانواده گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره چگونگی برخورد با فرد مبتلا به آلزایمر، اظهار کرد: دمانس یکی از اختلالات شناختی است که آلزایمر یکی از زیرشاخههای آن است.
این روانشناس بیان کرد: افرادی که آلزایمر دارند از اجتماع فاصله میگیرند، هوش و حافظه شان تضعیف میشود به طوری که رویدادهای اخیر را فراموش کرده و تنها اطلاعاتی که بسیار تکرار شده است را به یاد دارند.
وی افزود: پدر و مادرانی که بیماری آلزایمر دارند، در یادآوری اسم یا مکان تولد مشکلی ندارند، اما در جهت یابی دچار مشکل میشوند، آنها درونگراتر شده و ممکن است نسبت به مراقبان خود رفتار خصمانه داشته باشند.
فرنودیان ادامه داد: این افراد خنده و گریه بیمارگونه، بی اختیاری ادرار و مدفوع و پرت و پلا گویی دارند؛ همچنین این بیماری بعد از 3 تا 9 سال و یا 5 تا 7 سال منجر به مرگ فرد میشود، قبل از 65 سال آلزایمر زودرس و بعد از 65 سال آلزایمر دیررس است.
این روانشناس درباره عواملی باعث ایجاد آلزایمر میشود، گفت: فشارخون فرد بالا یا پایین، دیابت، قندخون از عواملی است که منجر به آلزایمر میشود.
بیشتر بخوانید: چگونه در روابط مشترک فردی ایده آل باشیم؟
وی با بیان اینکه میزان مراقبت از فردی که آلزایمر دارند به موقعیت و شدت بیماری دارد، ادامه داد: برای جلوگیری از وابستگی بیمار فقط نظارت بر رفتار و کنترل شرایط محیط کافی است، اما در مراحل نهایی بیماری که فرد کنترل خود را از دست میدهد باید مراقبت اصولی شود.
فرنودیان تصریح کرد: فرد آلزایمری ممکن است آدرس محل سکونتش را فراموش کند، بنابراین همیشه یک شماره تلفن و آدرس در لباس فرد قرار داده شود؛ همچنین یک موضوعاتی مانند خاموش کردن گاز و ... را مدام برای او تکرار کنند.
این روانشناس گفت: تنها یک نفر از فرد مبتلا به آلزایمر مراقبت نکند و از چند نفر کمک گرفته شود، چراکه باعث خسته شدن مراقب شده بنابراین رفتارهای پرخاشگرایانه با بیمار خواهند داشت.
وی اضافه کرد: با فرد مبتلا به آلزایمر گفتگو صمیمانه، کوتاه، عینی داشته باشند، چراکه این کار باعث آرام شدن او میشود؛ همچنین با کارهایی مانند قدم زدن ذهنشان را منحرف کنید، این کار برای آنها خوب و کمک کننده است.
فرنودیان افزود: طبق تحقیقات صورت گرفته حدود 12 میلیون نفر در جهان مبتلا به دمانس از نوع آلزایمر هستند و تا سال 2040 این تعداد به 15 میلیون نفر افزایش خواهد داشت.
این روانشناس با بیان اینکه افرادی که فعال هستند مبتلا به آلزایمر نمیشوند، اضافه کرد: ورزشهای هوازی، سبک زندگی سالم و فعالیتهای جسمی، فکری نیز از عواملی است که از ابتلا به بیماری آلزایمر جلوگیری میکند.
وی گفت: به افراد مبتلا به آلزایمر غذاهای سالم و مقوی دهید همچنین رژیم غذایی مدیترانهای (مصرف میوه، سبزی، غلات، ماهی و عدم مصرف لبنیات و گوشی) برای جلوگیری از پیشروی بیماری مناسب است و مصرف ویتامین، زردچوبه، آنتی اکسیدانها موثر است.
فرنودیان بیان کرد: برای فرد آلزایمری کتاب نخوانید، کمک کنید که شعر حفظ کند، موسیقی و زبان یاد بگیرند، با آنها معاشرت کنید و سفر بروید اگر ذهن فرد هنوز به مراحل نهایی بیماری نرسیده آن را فعال نگه داریم چراکه اگر فرد کنار گذاشته شود زندگی آنها تبدیل به زندگی نباتی میشود.
این روانشناس ادامه داد: فرد آلزایمری باید خود غذا بخورد، خرید کوچک انجام دهد، کارهای شخصیاش را انجام دهد، اتوکشی کند، وزرشهای مختلف کند، پیاده روی رود، برنامههای تلویزیونی که برابش جالب است ببنید تا از پیشروی بیماری اش جلوگیری شود.
وی افزود: نوشیدنی کافئین کمتر مصرف کنند همچنین به فردی که مبتلا به آلزایمر است محبت شود تا احساس تنهایی نکند چراکه ایجاد احساس تنهایی در فرد باعث افول شدید بیماری اش میشود.
فرنودیان خاطرنشان کرد: فردی که از یک بیماری آلزایمری مراقبت میکند باید صبر و تحمل زیادی داشته باشند.